Documentele secrete dezvăluie planul Hamas de a-și stabili o bază în Turcia

Marti, 14 Mai 2024, ora 22:18
2016 citiri
Documentele secrete dezvăluie planul Hamas de a-și stabili o bază în Turcia
Membri Hamas/ FOTO: japantimes.co.jp

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas intenționa să stabilească o bază secretă în Turcia și celule în alte țări pentru a coordona atacurile asupra țintelor israeliene din țările vecine, inclusiv ale membrilor NATO.

Este ceea ce reiese din unele documente recuperate de armata israeliană în Gaza și consultate ziarul britanic „The Times”. Acest document descrie eforturile Israelului de a încolți Fâșia Gaza în ultimul deceniu, activități care ar fi pus Hamas în defensivă.

Documentul intitulat „Înființarea unei baze în Turcia” a fost descoperit în casa lui Hamza Abu Shanab, șeful de cabinet al lui Yahya Sinwar, liderul Hamas în Gaza, susțin israelienii.

În consecință, autorul anonim al planului susține că „nu este de ales decât să acționăm cu un efort mai mare pentru a crea centre militare care să stea la baza operațiunilor speciale care pot întări rezistența pe plan militar, diplomatic și moral”.

Plan pe trei ani

Documentul Turcia”, prezintă un plan pe trei ani cu scopul de a „înființa multe celule militare și case sigure în multe țări”, urmate de „antrenamentul de celule militare și planificarea practică a sabotajului și asasinatului”.

Țintele de asasinat menționate sunt „ofițerii și comandanții din Mossad” – agenția de informații externe a Israelului – și „israelieni influenți”. Se menționează, de asemenea, „sabotarea navelor maritime israeliene” și „răpiri”.

Planul include detalii privind finanțarea și personalul care va fi trimis pentru a înființa baza din Turcia. Nu este clar dacă planul a fost pus în aplicare înainte ca Hamas să lanseze atacul din 7 octombrie, al cărui principal instigator este considerat Sinwar, sau dacă au fost stabilite celule în Turcia.

Poliție secretă asemănătoare STASI

Șeful grupării teroriste Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, a folosit o forță de poliție secretă din Gaza pentru a-i spiona pe palestinieni, jurnalişti și pe cei care s-au opus regimului său.

Sinwar, supranumit „Bin Laden” din Gaza, a supravegheat eforturile unităților asemănătoare Stasi de a înlătura disidența în Fâșie și planurile sale pentru o bază teroristă în străinătate.

O rețea densă de informatori includea unii care chiar și-au raportat vecinii agenților grupării teroriste, au dezvăluit documentele Hamas.

Palestinienii obișnuiți au fost incluși pe lista neagră pentru că au participat la proteste împotriva regimului terorist sau pentru că au criticat public grupul.

Membrii presei și cei suspectați că se comportă imoral au fost urmăriți îndeaproape, în timp ce agenții GSS periau rețelele de socializare vânând critici.

Oponenții politici erau defăimați, iar protestele au fost văzute ca amenințări care trebuiau eliminate.

Oficialii militari israelieni au spus că dosarele includ informații despre peste 10.000 de palestinieni din Gaza.

Ei cred că Yahya Sinwar a supravegheat personal grupul și a arătat New York Times o prezentare de 62 de diapozitive despre activitatea sa, despre care cred că a fost întocmită pentru el.

GSS, potrivit unui palestinian familiarizat cu funcționarea interioară a Hamas, este una dintre cele trei ramuri cheie ale organizației grupului terorist.

Celelalte sunt Informațiile Militare, concentrate pe Israel și Serviciul de Securitate Internă, o ramură a Ministerului de Interne.

Format din 856 de oameni înainte de izbucnirea războiului după 7 octombrie, grupul avea un buget lunar de 120.000 de dolari.

S-au bazat mai mult pe cenzură, intimidare și supraveghere pentru a înlătura disidența decât pe violența fizică.

Nu este clar cum, unde sau în ce măsură grupul operează astăzi la peste șase luni de război.

Peste 1.000 de membri Hamas se află sub tratament în Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat luni că nu vede Hamas ca pe o „organizaţie teroristă”, ci ca pe o „organizaţie de rezistenţă” şi că „peste 1.000 de membri Hamas sunt în prezent sub tratament” în spitalele turceşti, transmite CNN. El a spus că a numi Hamas „organizaţie teroristă” ar fi „o abordare crudă”.

”Eu nu văd Hamas ca pe o organizaţie teroristă. Dimpotrivă, Hamas este o organizaţie de rezistenţă ale cărei pământuri au fost ocupate din 1947, iar după ocupaţie şi-au protejat pământurile. Ei sunt o organizaţie de rezistenţă care luptă pentru a proteja acele locuri", a adăugat Erdogan, potrivit agenţiei de presă de stat turceşti Anadolu.

Quarterly Report - Editia 4

Rusia și China ”manipulează” opinia publică britanică prin promovarea unor influenceri pro-palestinieni. Îngrijorările guvernului
Rusia și China ”manipulează” opinia publică britanică prin promovarea unor influenceri pro-palestinieni. Îngrijorările guvernului
Rusia și China "manipulează" opinia publică din Marea Britanie prin promovarea online a unor influenceri pro-palestinieni, în încercarea de a alimenta diviziunea, scrie The Telegraph....
Armata israeliană a găsit cadavrul unui alt ostatic ucis pe 7 octombrie. Bărbatul se plimba cu bicicleta când a început atacul Hamas
Armata israeliană a găsit cadavrul unui alt ostatic ucis pe 7 octombrie. Bărbatul se plimba cu bicicleta când a început atacul Hamas
Armata israeliană a anunţat sâmbătă, 18 mai, că forţele sale care operează în Fâşia Gaza au recuperat cadavrul unui ostatic ucis de Hamas în atacul din 7 octombrie. Trupul lui Ron...
#razboi Gaza, #Hamas, #baza, #Turcia, #servicii secrete , #Razboi Gaza