Menținerea „impasului” în Fâșia Gaza, „planul lui Bibi”

Sambata, 02 Martie 2024, ora 23:35
2124 citiri
Menținerea „impasului” în Fâșia Gaza, „planul lui Bibi”
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu se ută la ruinele fumegătoare ale Fâșiei Gaza/ FOTO: The Spectator

Nepopular, premierul israelian Benjamin Netanyahu are un interes ca războiul din Fâșia Gaza să continue, scrie un jurnalist israelian în săptămânalul britanic „The Spectator”. Acesta este motivul pentru care este reticent în a propune o cale de ieșire din criză și se străduiește să păstreze aripa dură a cabinetului său fără a-i jigni pe moderați.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu se ută la ruinele fumegătoare ale Fâșiei Gaza. Aceasta este ilustrația de pe coperta celei mai recente ediții a săptămânalului britanic The Spectator care titrează „planul lui Bibi”, referire la porecla dată în general șefului guvernului israelian.

Și planul său, potrivit jurnalistului israelian Anshel Pfeffer, care lucrează pentru cotidianul israelian Ha'Aretz și revista britanică The Economist, este să mențină „impasul” din Gaza.

Cu alte cuvinte, să continue războiul în enclava palestiniană cât mai mult timp pentru a se menține la putere.

Dovadă în acest sens, explică Pfeffer, este planul pentru „a doua zi” din Gaza pe care l-a prezentat recent . Aceasta prevede o continuare a războiului până la distrugerea Hamas, menținerea libertății de a opera în enclavă, a cărei conducere va fi, în cele din urmă, încredințată palestinienilor.

Acest plan, prezentat pe ascuns, nu are „limită de timp sau etape, iar obiectivele sunt intenționat vagi”, notează The Spectator. Nu constituie în niciun caz „o strategie de ieșire” din conflict, crede jurnalistul israelian.

Singurul obiectiv al acestui plan este de a „ține miniștrii cabinetului fragil al lui Netanyahu în jurul mesei ” . Fără a menționa niciun rol viitor al Autorității Palestiniene, el nu îi înstrăinează pe membrii aripii de extremă dreaptă a coaliției sale guvernamentale, „care speră să elimine orice aparență de suveranitate palestiniană”. Și fără a menționa o prezență israeliană permanentă în Gaza, el nu vizează „moderații”, acei oponenți ai lui Netanyahu care au acceptat să se alăture cabinetului de război.

Stare permanentă de război

Războiul din Gaza, la care se adaugă tensiunile tot mai mari cu Hezbollah-ul libanez, „îl servește pe Netanyahu din punct de vedere politic”, explică Anshel Pfeffer.

Da, premierul „și-a pierdut încrederea opiniei publice israeliene și asta pare irevocabil”, adaugă un fost colaborator citat de jurnalist. Cu toate acestea, „atâta timp cât există lupte și există un risc ridicat de escaladare, impulsul pentru schimbarea politică va rămâne slab”, continuă Pfeffer.

Un vot într-un context de război ca acesta ar trebui exclus, „pentru că mulți dintre cei care doresc să-l înlocuiască pe” Benjamin Netanyahu, precum Benny Gantz sau Gadi Eisenkot, „nu vor să fie percepuți ca sabotori ai unității naționale în timp de război”.

Lui Benjamin Netanyahu, acest fragil „status quo”, care ar consta în „menținerea unei stări de război de mică intensitate în viitorul previzibil – cu obiective vagi care nu pot fi atinse niciodată – i se potrivește bine”, conchide jurnalistul israelian în The Spectator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Hamas s-a răzgândit: a redus masiv numărul ostaticilor pe care e gata să-i elibereze pentru încetarea focului
Hamas s-a răzgândit: a redus masiv numărul ostaticilor pe care e gata să-i elibereze pentru încetarea focului
Hamas a redus cu mai mult de jumătate numărul ostaticilor pe care este dispusă să îi elibereze în prima fază a unui acord de încetare a focului, a declarat o sursă israeliană apropiată...
Liderul Hamas merge într-o țară NATO. Întâlnirea pe care o va avea cu unul dintre cei mai mari critici ai Israelului
Liderul Hamas merge într-o țară NATO. Întâlnirea pe care o va avea cu unul dintre cei mai mari critici ai Israelului
Liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, urmează să aibă la sfârşit de săptămână o întrevedere cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Anunțul a fost...
#razboi Gaza, #Hamas, #Israel, #plan, #Benjamin Netanyahu , #Razboi Gaza