Premierul Netanyahu a fixat armatei o sarcină imposibilă: să distrugă Hamas, dar nu a reușit s-o îndeplinească, dar între timp a transformat Israelul într-un paria global, scrie „The Observer“.
Israelul este implicat în cea mai gravă criză de la înființarea sa ca stat independent în 1948. De atunci, țara s-a confruntat de multe ori cu un pericol cumplit, dar rareori amenințările externe și interne la adresa existenței sale au părut atât de periculoase și pernicioase.
Forțele de apărare israeliene (IDF) au fost adesea acuzate de lipsă de preocupare față de victimele civile, în special în Cisiordania. Dar niciodată numărul de vieți nevinovate nu a fost atât de mare ca în războiul din Gaza, unde peste 33.000 de palestinieni au murit în șase luni apocaliptice, scrie într-un editorial „The Observer“.
Guvernele israeliene sunt criticate frecvent de organismele ONU și de grupurile de ajutorare umanitare pentru că nu respectă drepturile omului, rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și legile războiului. Dar niciodată până acum țara nu a fost acuzată în fața celei mai înalte instanțe din lume de genocid.
Vineri, Consiliul ONU pentru drepturile omului a susținut un apel la investigarea Israelului pentru posibile crime împotriva umanității în Gaza. De asemenea, ONU ar trebui să se asigure că Hamas, care a ucis aproape 1 200 de israelieni la 7 octombrie, este tras la răspundere.
Nu este neobișnuit ca Israelul, boicotat de dușmanii săi o mare parte din istoria sa, să se simtă singur în lume. Dar amploarea condamnării internaționale și a ostracizării diplomatice la care este supus acum este fără precedent.
Chiar și SUA și Marea Britanie, prieteni fideli, sunt îngrozite de acțiunile sale.
Între timp, Iranul promite să se răzbune pentru atacul aerian de săptămâna trecută asupra ambasadei sale din Damasc, care a ucis comandanți superiori și pentru care dă vina pe Israel. Un atac ar putea aduce Iranul în conflict direct cu Israelul pentru prima dată de la începutul războiului, cu consecințe alarmante.
Pe lângă toate aceste dificultăți descurajante, Israelul se confruntă cu o altă provocare potențial cutremurătoare. Este o casă divizată. Timp de mai multe luni, societatea și politica sa au fost sfâșiate de schisme profunde și furioase. O casă divizată nu poate rezista, scrie publicația britanică.
Dacă Israelul vrea să supraviețuiască și să prospere, este nevoie urgentă de o revoluție în gândirea, acțiunile și percepțiile sale de sine, susține „The Observer“.
Prim-ministrul Benjamin Netanyahu nu numai că a eșuat total în a proteja țara pe 7 octombrie, dar susținerea politicilor opresive și neo-colonialiste față de palestinieni de-a lungul multor ani a fost un factor cheie care a contribuit la această catastrofă.
Netanyahu a stabilit ulterior IDF o sarcină imposibilă: distrugerea Hamas. Nu a reușit să facă acest lucru și, în acest proces, a transformat Israelul într-un paria global. Acțiunile indisciplinate, prost direcționate ale IDF, necontrolate până acum, riscă o escaladare regională mai largă. Ele necesită o corectare rapidă.
Netanyahu ar trebui să demisioneze imediat sau să fie înlăturat prin vot parlamentar sau prin alegeri anticipate, așa cum a sugerat posibilul său înlocuitor, Benny Gantz. În același timp, Israelul trebuie să deschidă toate punctele de trecere terestre din Gaza și să permită accesul deplin și fără restricții pentru ajutorul alimentar, medicamente și combustibil fără alte întârzieri. De asemenea, statul evreu ar trebui să coopereze pentru o anchetă internațională independentă privind uciderea scandaloasă de săptămâna trecută a șapte lucrători umanitari de la World Central Kitchen. Ancheta internă a IDF și recunoașterea limitată a erorii nu scuză sau explică comportamentul armatei.
Israelul trebuie, de asemenea, să respecte recenta rezoluție a Consiliului de securitate al ONU și să pună în aplicare o încetare imediată a focului. Și trebuie să accelereze negocierile de bună-credință, pentru a elibera ostaticii israelieni rămași printr-un schimb de prizonieri.
Noua conducere din Israel trebuie să se angajeze, așa cum Netanyahu și aliații săi din coaliția de extremă dreaptă au refuzat să o facă, la o discuție serioasă despre modul în care va fi guvernată Gaza postbelică, fără Hamas. Trebuie să accepte în mod oficial realitatea conexă că existența unui stat palestinian suveran este singurul mijloc sigur de a asigura securitatea pe termen lung a Israelului. Acestea vor fi decizii dureroase pentru mulți, dar sunt inevitabile. Pentru a asigura schimbarea, presiunea internațională asupra Israelului trebuie menținută și, dacă este necesar, intensificată, susține publicația.
SUA au cea mai mare pârghie. Ar trebui să suspende vânzările de arme. Marea Britanie, de asemenea, ar trebui să oprească toate exporturile legate de armată până când se va convinge că Israelul onorează încetarea focului și nu mai încalcă dreptul internațional umanitar.
Israelul are dreptul să se apere prin toate mijloacele legitime. Cu toate acestea, dacă vrea să supraviețuiască acestei crize dintre cele mai grave, exacerbată de propriile sale acțiuni, trebuie să-și asculte prietenii, să se îndrepte și să se vindece.
Niciun agent extern nu poate face acest lucru în numele său. Israelienii trebuie să accepte în sfârșit că asigurarea viitorului lor nu poate însemna să arunce în trecut speranțele unei alte națiuni. Ei trebuie să înțeleagă că, oricât de mare ar fi durerea, și a fost teribilă, aceasta nu justifică provocarea unui rău și mai mare altora.
Acum - pentru a folosi cuvintele pacificatorului asasinat Yitzhak Rabin după ce a semnat acordurile de pace de la Oslo în 1993 - lumea îi spune Israelului: „destul cu sângele și lacrimile, destul!“, conchide „The Observer“.
palestina cu o conducere unitara, nedivizata? Vezi tot