Hamas prezintă o contrapropunere pentru acordul privind ostaticii FOTO

Luni, 15 Aprilie 2024, ora 10:22
1833 citiri
Hamas prezintă o contrapropunere pentru acordul privind ostaticii FOTO
Soldați Hamas Foto: Captură video/X/n_aroma

Hamas le-a prezentat mediatorilor o contrapropunere pentru un acord privind ostaticii, în cadrul negocierilor indirecte privind războiul din Gaza, a informat ziarul israelian Haaretz, citat de DPA.

Contrapropunerea ar prevedea doar eliberarea ostaticilor israelieni în schimbul prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene şi o retragere treptată a trupelor israeliene din Fâşia Gaza după o încetare a focului de 42 de zile, a raportat Haaretz duminică seara, 14 aprilie, citând surse palestiniene şi arabe.

Hamas a respins anterior o propunere de compromis a SUA, care prevedea eliberarea a 40 de ostatici în schimbul a 900 de prizonieri palestinieni în timpul unui armistiţiu de şase săptămâni.

Potrivit Haaretz, contrapropunerea Hamas cere ca armata israeliană să înceteze luptele într-o fază iniţială de şase săptămâni şi să se retragă din centrele urbane.

În acelaşi timp, palestinienilor strămutaţi li s-ar permite să se întoarcă în nordul Fâşiei Gaza. În acest timp, Hamas va căuta toţi ostaticii din zona de conflict şi va afla în ce stare se află.

Într-o a doua fază, armata israeliană ar trebui să se retragă pe teritoriul israelian. Numai atunci va începe schimbul de ostatici israelieni cu prizonieri palestinieni, conform contrapropunerii de acord.

Pentru fiecare civil israelian, Israelul ar trebui să elibereze în schimb 30 de prizonieri palestinieni din închisori. Pentru fiecare soldat israelian, 50 de palestinieni ar trebui să fie eliberaţi din închisorile israeliene, inclusiv 30 de condamnaţi la detenţie pe viaţă.

Soldaţii israelieni şi ostaticii morţi ar urma să fie predaţi într-o a treia şi ultimă fază, odată ce asediul asupra Fâşiei Gaza al armatei israeliene se va fi încheiat şi ar începe reconstrucţia zonei.

Israelul a estimat anterior că puţin sub 100 din cei aproximativ 130 de ostatici rămaşi în Fâşia Gaza mai sunt încă în viaţă. Cu toate acestea, acum există temerea că mulţi alţii ar putea fi morţi.

Între timp, trei brutării din oraşul Gaza şi-au reluat operaţiunile duminică, cu ajutorul Programului Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite (PAM).

Potrivit relatărilor unor martori oculari, mii de oameni au venit să cumpere mâncare la scurt timp după ce a fost făcut anunţul că se va coace pâine din nou.

Oficialii palestinieni spun că înainte de război existau aproximativ 140 de brutării în Fâşia Gaza care aprovizionau majoritatea populaţiei cu pâine.

Cu toate acestea, de la începutul bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza, în urma atacurilor Hamas de la 7 octombrie asupra Israelului, palestinienii au fost nevoiţi să recurgă la coacerea pâinii în focuri deschise şi cuptoare de lut.

Israelul se află sub o presiune tot mai mare pentru a permite mai multe ajutoare umanitare în Fâşia Gaza. Organizaţiile umanitare descriu situaţia ca fiind catastrofală şi spun că peste un milion de oameni riscă să moară de foame.

Peste 33.000 de persoane au fost ucise în Gaza de la izbucnirea războiului pe 7 octombrie, potrivit unor oficiali din domeniul sănătăţii din această regiune condusă de Hamas.

Şeful Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) consideră că foametea a apărut deja în unele părţi ale Fâşiei Gaza.

Clasificarea oficială a foametei înseamnă că cel puţin 20% din populaţie este afectată de lipsa extremă de alimente. În plus, cel puţin unul din trei copii suferă de malnutriţie acută.

Quarterly Report - Editia 4

Atac cu drone la o școală din Gaza folosită drept adăpost. Cel puţin zece persoane au fost ucise
Atac cu drone la o școală din Gaza folosită drept adăpost. Cel puţin zece persoane au fost ucise
Cel puţin zece persoane, între care şi copii, au murit în Gaza după un atac cu drone la o şcoală în care se adăposteau, potrivit angajaţilor din sănătate locali, relatează CNN....
Războiul din Gaza nu se reduce la a lua partea Israelului sau a grupării Hamas, susține șefa diplomației din Germania. ”Este numai sânge omenesc”
Războiul din Gaza nu se reduce la a lua partea Israelului sau a grupării Hamas, susține șefa diplomației din Germania. ”Este numai sânge omenesc”
Ministrul de Externe german Annalena Baerbock a declarat joi că situaţia din Orientul Mijlociu nu se reduce la a lua partea Israelului sau Hamas în conflictul din Fâşia Gaza, relatează vineri...
#razboi Gaza, #Hamas, #propunere, #acord, #ostatici hamas, #ostatici, #Hamas Israel Gaza, #foamete , #Razboi Gaza