Șeful serviciilor de informații militare israeliene și-a dat demisia: ”Mă gândesc mereu la acea zi neagră”

Marti, 23 Aprilie 2024, ora 02:38
1669 citiri
Șeful serviciilor de informații militare israeliene și-a dat demisia: ”Mă gândesc mereu la acea zi neagră”
Șeful serviciului de informații militare israelien, generalul-maior Aharon Haliva/ FOTO: Jerusalem Post

Șeful serviciului de informații militare israelien, generalul-maior Aharon Haliva, a demisionat după ce și-a asumat responsabilitatea pentru eșecurile care au permis Hamas să lanseze atacul din 7 octombrie asupra Israelului, a anunțat luni, 22 aprilie, într-un comunicat, Tzahal, relatează Reuters.

„Pe 7 octombrie 2023, Hamas a comis un atac-surpriză criminal împotriva statului Israel. (...) Serviciul de informaţii plasat sub comanda mea nu şi-a îndeplinit misiunea care i-a fost încredinţată”, a menţionat generalul Haliva, care a avut o carieră militară de 38 de ani, în scrisoarea sa de demisie publicată de armata israeliană.

„De atunci mă gândesc mereu la această zi neagră. Zi după zi, noapte după noapte. Voi avea mereu amintirea acestei teribile dureri”, a adăugat el.

Haliva a declarat că este mândru de modul în care bărbații și femeile din Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au reacționat în acea zi, dar, prin faptul că nu a reușit să prevină atacul, echipa sa a "a eșuat în misiune".

Generalul Haliva „în coordonare cu şeful statului major a cerut să fie eliberat din funcţie”, a precizat armata într-un comunicat. „S-a decis ca generalul Haliva să fie eliberat din funcţie şi să se pensioneze din armată, odată ce succesorul său va fi numit”, a adăugat armata.

Atacul din 7 octombrie a afectat grav reputația armatei și a serviciilor de informații israeliene, care până atunci erau considerate practic invincibile în fața grupurilor armate palestiniene precum Hamas.

Șeful forțelor armate, generalul-locotenent Gertzi Galevi, și șeful agenției de informații interne Shin Bet, Ronen Bar, și-au asumat responsabilitatea după atac, dar au rămas în funcțiile lor în timp ce războiul din Gaza continuă.

În schimb, premierul Benjamin Netanyahu nu și-a recunoscut încă vina pentru atacul din 7 octombrie, deși sondajele de opinie arată că majoritatea israelienilor îl acuză că nu a făcut suficient de mult pentru a preveni sau apăra țara.

Atacul Hamas de la 7 octombrie a dus la moartea a 1.170 de persoane, în majoritate civili, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

Israelul a declanşat drept represalii o operaţiune militară în Fâşia Gaza, condusă de Hamas, promiţând să distrugă mişcarea palestiniană, ale cărei comandouri au răpit şi transportat în Gaza 250 de ostatici pe 7 octombrie, dintre care circa o sută au fost eliberaţi în urma unui armistiţiu la sfârşitul lunii noiembrie.

Operaţiunile israeliene în Fâşia Gaza s-au soldat cu peste 34.000 de morţi, în majoritate femei şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Quarterly Report - Editia 4

Un ostatic israelian răpit pe 7 octombrie apare într-o înregistrare video difuzată de Jihadul Islamic Palestinian VIDEO
Un ostatic israelian răpit pe 7 octombrie apare într-o înregistrare video difuzată de Jihadul Islamic Palestinian VIDEO
Gruparea palestiniană Jihadul Islamic a difuzat marţi, 28 mai, o înregistrare video în care pare să fie ostaticul israelian Alexander Trufanov, în vârstă de 28 de ani, răpit la 7...
Suspiciunile armatei israeliene privind incendiul devastator din Rafah, în care și-au pierdut viața 45 de oameni
Suspiciunile armatei israeliene privind incendiul devastator din Rafah, în care și-au pierdut viața 45 de oameni
Armata israeliană încearcă să se disculpe după atacul înfiorător de la Rafah. IDF a afirmat marţi, 28 mai, că muniţiile sale nu ar fi putut provoca "singure" incendiul de duminică de la...
#razboi Gaza, #Israel Hamas, #demisie, #seful serviciilor de informatii militare , #Razboi Gaza