Planurile iraniene de atac asupra Israelului sunt pe masa Liderului Suprem. Teama de un răspuns al SUA

Sambata, 13 Aprilie 2024, ora 04:48
3028 citiri
Planurile iraniene de atac asupra Israelului sunt pe masa Liderului Suprem. Teama de un răspuns al SUA
Lumea așteaptă cu sufletul la gură răspunsul Iranului la atacul Israelului asupra consulatului său din Siria

Forțele de apărare israeliene și Mossad au aprobat planuri de atac asupra Iranului în cazul în care Israelul ar fi atacat de pe teritoriul iranian. În plus, coordonarea dintre armata americană și cea israeliană a crescut. Un oficial american a declarat pentru Wall Street Journal că iranienii vor lovi probabil teritoriul israelian și nu proprietăți din afara țării.

Potrivit WSJ, Corpul Gărzilor Revoluţionare Iraniene a prezentat planurile operaționale pe care le are la dispoziție liderului suprem Ali Khamenei. Un consultant din cadrul Gărzilor a declarat că una dintre opțiuni este un atac cu rachete cu rază medie de acțiune. Conturile online afiliate Gărzilor au postat videoclipuri care simulează un atac asupra reactorului nuclear Dimona din Negev și asupra aeroportului din Haifa.

Un oficial iranian a declarat anterior că ar putea avea loc o lovitură asupra instalațiilor de desalinizare a apei și a centralelor electrice, în cazul în care Israelul ar riposta. Khamenei este îngrijorat de faptul că o lovitură directă asupra Israelului ar duce la un rezultat greșit în viziunea sa - dacă Israelul lansează un atac masiv asupra infrastructurii iraniene. „Planul de atac a fost prezentat liderului suprem și acesta analizează riscul politic al acestuia”, a declarat consultantul.

Teheranul își "calibrează" planurile de a ataca Israelul după atacul asupra consulatului iranian din Siria pentru a "trimite un mesaj", dar nu pentru a provoca un război regional care ar obliga Washingtonul să răspundă, potrivit Statelor Unite, scrie Politico.

SUA trimit mesaje directe Iranului prin canale stabilite

Oficialii din administrația președintelui american Joe Biden cred că Iranul plănuiește un atac aerian mai mare decât de obicei asupra Israelului în zilele următoare, care ar putea include o combinație de lovituri cu rachete și drone, au declarat doi oficiali americani pentru ziar.

Niciun oficial nu și-a exprimat încrederea deplină că Iranul va putea lovi Israelul într-un mod care să nu provoace un răspuns militar al SUA, deoarece orice atac ar crește riscul unei conflagrații mai mari din Orientul Mijlociu. Dar Iranul nu dorește să extindă criza regională, care îi poate afecta planurile.

„Angajamentul nostru față de securitatea Israelului împotriva acestor amenințări din partea Iranului și a împuterniciților săi este ferm. Vom face tot ce putem pentru a proteja securitatea Israelului”, a spus Biden recent.

În ultimele zile, liderii iranieni au avertizat direct că Teheranul va reacționa dur la atacul asupra consulatului din Damasc de la 1 aprilie. Liderul suprem al Iranului a spus că Israelul „trebuie să fie și va fi pedepsit”.

Administrația Biden așteaptă un răspuns din partea Iranului în zilele următoare - în acest weekend, potrivit unui oficial american. Dar, potrivit unei alte surse a publicației, Iranul „încearcă să-și verifice planurile pentru a nu exagera”.

SUA trimit mesaje directe Iranului prin canale stabilite, în principal pentru a se asigura că orice atac nu intensifică tensiunile în Orientul Mijlociu.

Oficialii americani comunică de obicei cu Iranul, cu care Washingtonul nu a avut relații diplomatice oficiale de mai bine de 40 de ani, prin alte canale. Dar comunicările directe sunt posibile, inclusiv prin reprezentarea Iranului în Organizația Națiunilor Unite.

Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a vorbit săptămâna aceasta cu înalți oficiali din alte țări, inclusiv Turcia, China și Arabia Saudită, cerându-le să avertizeze Iranul împotriva adâncirii crizei, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, joi, 11 aprilie.

„De asemenea, am contactat aliații și partenerii europeni în ultimele zile, îndemnându-i să transmită un mesaj clar Iranului că escaladarea nu este în interesul Iranului, nu este în interesul regiunii și nu este în interesul lumii. ”, a spus Miller.

Într-o conversație telefonică cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, joi, ministrul israelian al apărării Yoav Galant a avertizat că Israelul va răspunde oricărui atac iranian.

SUA se așteaptă ca Iranul să folosească o combinație de drone și rachete pentru a lovi, iar împuterniciții Teheranului din regiune, cum ar fi Hezbollah din Liban, ar putea ajuta Teheranul.

Sursele Politico nu au precizat dacă Iranul intenționează să lovească instalațiile militare israeliene sau ținte civile. Dar amploarea răspunsului așteptat al Teheranului va determina modul în care se va dezvolta situația, spun experții.

„Seriozitatea și succesul acestei lovituri vor fi probabil factorul determinant în cazul în care aceasta va escalada într-un conflict regional care ar putea implica Statele Unite”, a declarat fostul oficial al Departamentului Apărării, Mick Mulroy.

Comandantul CENTCOM al SUA, generalul Michael Kurilla, în Israel

Contrar declarațiilor combative venite din partea liderilor iranieni, Teheranul este îngrijorat de un atac asupra teritoriului său. Mesajul transmis acestora a fost că, dacă vor efectua un atac împotriva Israelului, IDF va riposta în interiorul granițelor lor. Ministrul apărării Yoav Gallant i-a spus joi omologului său american Lloyd Austin că, dacă va avea loc un atac iranian asupra Israelului, IDF va răspunde în consecință. Premierul Benjamin Netanyahu, care a vizitat o bază a Forțelor Aeriene, a declarat că Israelul se pregătește să răspundă nevoilor sale de securitate atât defensiv, cât și ofensiv.

Comandantul CENTCOM al SUA, generalul Michael Kurilla, care a sosit joi în Israel, s-a întâlnit cu șeful Statului Major al FDI, Herzi Halevi, și a vizitat centrul de comandă al Forțelor Aeriene din Tel Aviv iar vineri urmează să se întâlnească cu Gallant și să viziteze o bază aeriană. Purtătorul de cuvânt al IDF a declarat că nu există schimbări în anunțurile către public privind acțiunile care trebuie întreprinse pentru a asigura securitatea, scrie WSJ.

Quarterly Report - Editia 4

Ruta maritimă a SUA pentru a ajuta palestinienii din Gaza nu funcționează, spun Pentagonul și ONU
Ruta maritimă a SUA pentru a ajuta palestinienii din Gaza nu funcționează, spun Pentagonul și ONU
Proiectul de debarcader de 320 de milioane de dolari pentru a furniza ajutor în Gaza încă nu a conectat mărfurile cu oamenii care au nevoie de ele. Cei 2,2 milioane de locuitori ai Gazei se...
Atac cu drone la o școală din Gaza folosită drept adăpost. Cel puţin zece persoane au fost ucise
Atac cu drone la o școală din Gaza folosită drept adăpost. Cel puţin zece persoane au fost ucise
Cel puţin zece persoane, între care şi copii, au murit în Gaza după un atac cu drone la o şcoală în care se adăposteau, potrivit angajaţilor din sănătate locali, relatează CNN....
#razboi Gaza, #Israel Hamas, #Iran, #SUA, #orientul mijlociu , #Razboi Gaza