Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”

Marti, 23 Aprilie 2024, ora 20:56
1511 citiri
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Nancy Pelosi și Benjamin Netanyahu/ FOTO: CNBC

Fosta președinte a Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, democrata Nancy Pelosi, a condamnat abordarea premierului israelian Benjamin Netanyahu față de războiul din Gaza și a spus că ar trebui să demisioneze pentru că este un „obstacol în calea păcii”, scrie Newsweek.

Într-un interviu acordat radiodifuzorului irlandez RTE în timpul unei vizite în Irlanda, Pelosi a spus că atacurile din 7 octombrie ale Hamas asupra sudului Israelului, care s-au soldat cu peste 1.200 de morți și 253 de persoane răpite, au fost acte de „brutalitate crudă”.

În timpul războiului care a urmat, Israelul a ucis peste 34.000 de palestinieni în Fâșia Gaza, potrivit ministerului Sănătății condus de Hamas, citat de Associated Press.

„Recunoaștem dreptul Israelului de a se proteja. Respingem politica teribilă a lui Netanyahu. Ce ar putea fi mai rău decât ceea ce a făcut el ca răspuns?” a spus ea, referindu-se la întrebarea reporterului care a observat numărul morților.

În urma demisiei, luni, a șefului spionajului militar israelian, general-maiorul Aharon Haliva, pentru eșecurile serviciilor de informații care au precedat cel mai grav atac asupra poporului evreu de la Holocaust încoace, Pelosi a declarat că Netanyahu este cel care "ar trebui să demisioneze".

Când a fost întrebată dacă îl consideră pe Netanyahu un "obstacol în calea păcii" în regiune, Pelosi a răspuns: "A fost de ani de zile".

"Nu știu dacă îi este frică de pace, dacă este incapabil de pace sau pur și simplu nu vrea pace, dar el a fost un obstacol în calea soluției celor două state", a spus Pelosi, "așa că el a fost problema".

Daniel Shadmy, purtător de cuvânt al ONG-ului ELNET-Israel, a declarat că comentariile lui Pelosi au arătat cât de complicată a fost relația dintre Netanyahu și Partidul Democrat în ultimii ani.

"Nemulțumirea lor față de Netanyahu nu a fost un secret, mai ales în ultima vreme", a declarat el pentru Newsweek. "Cu toate acestea, oricât de nepopular ar fi un lider în țara sa democratică, nu este treaba liderilor politici dintr-o altă țară să ceară alegeri sau demisia unui lider dintr-o altă țară democratică, oricât de prietene ar fi țările".

Shadmy a spus că demisia lui Haliva, care a fost urmată rapid de demisia generalului-maior Yehuda Fox simbolic în ajunul Paștelui evreiesc, la 200 de zile după 7 octombrie, va crește presiunea asupra altor lideri militari și politici din Israel pentru a-și asuma și responsabilitatea.

„Acesta ar putea fi primul domino care va duce la demisii și la nivel politic”, a spus Shadmy. „Nemulțumirea publicului față de Netanyahu și negocierile sau lipsa acestora cu privire la întoarcerea ostaticilor și în jurul actualei coaliții crește zilnic, iar presiunea din interior de a merge la alegeri crește”.

El a spus că un moment cheie va fi dacă ministrul Benny Gantz alege să părăsească cabinetul de război, marcând sfârșitul perioadei de urgență și să facă apel la alegeri, despre care Shadmy a spus că „s-ar putea întâmpla oricând” între iunie și septembrie.

Quarterly Report - Editia 4

Atac dur al ministrului israelian al Apărării la adresa premierului Netanyahu pe tema politicii față de Gaza
Atac dur al ministrului israelian al Apărării la adresa premierului Netanyahu pe tema politicii față de Gaza
La câteva ore după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că orice discuție despre "ziua de după" în Gaza este lipsită de sens până când Hamas nu va fi învins, Yoav...
Rusia și China ”manipulează” opinia publică britanică prin promovarea unor influenceri pro-palestinieni. Îngrijorările guvernului
Rusia și China ”manipulează” opinia publică britanică prin promovarea unor influenceri pro-palestinieni. Îngrijorările guvernului
Rusia și China "manipulează" opinia publică din Marea Britanie prin promovarea online a unor influenceri pro-palestinieni, în încercarea de a alimenta diviziunea, scrie The Telegraph....
#razboi Gaza, #Israel, #Hamas, #Nancy Pelosi, #demisie, #Benjamin Netanyahu , #Razboi Gaza