Luna sfântă musulmană se anunță una de foc pentru Israel. Obiectivul principal al Hamas în acest moment

Joi, 29 Februarie 2024, ora 23:09
2550 citiri
Luna sfântă musulmană se anunță una de foc pentru Israel. Obiectivul principal al Hamas în acest moment
Moscheea Al Aqsa/ FOTO: newarab.com

Începutul Ramadanului se prefigurează ca fiind urgentă pentru a se ajunge la o încetare a focului între Israel și Hamas, în timp ce grupul militant a lansat miercuri un apel la proteste în masă, de care Israelul se teme că fac parte dintr-un plan de extindere a conflictului în afara Fâșiei Gaza în timpul lunii sfinte islamice, scrie The Wall Street Journal

Liderii israelieni au declarat că vor lansa o ofensivă împotriva ultimului bastion al Hamas din Gaza - orașul Rafah, unde s-au refugiat peste un milion de palestinieni strămutați - dacă nu se ajunge la un acord până la Ramadan, care va începe în jurul datei de 10 martie.

SUA, Egiptul și Qatarul, care mediază negocierile privind ostaticii și încetarea focului, au avertizat Israelul împotriva unei ofensive terestre în Rafah, deoarece ar putea pune în pericol negocierile.

Apelul Hamas

Miercuri, Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al Hamas, a făcut apel la palestinienii din afara Fâșiei Gaza să se îndrepte spre Moscheea Al Aqsa din Ierusalim, unul dintre cele mai sfinte locuri ale Islamului, în prima zi a Ramadanului, pentru a protesta față de limitelor impuse de Israel asupra credincioșilor palestinieni.

Credincioșii musulmani în timpul lunii islamice de post și rugăciuni se adună în mod tradițional la moschee, care se află într-un complex cunoscut de evrei ca Muntele Templului și cel mai sfânt loc al iudaismului.

Oficialii israelieni din domeniul securității spun că Hamas - care a numit asaltul din 7 octombrie, care a declanșat războiul, „Potopul Al Aqsa“ - dorește să folosească moscheea ca simbol de raliere pentru palestinieni. De asemenea, Hamas dorește să încurajeze alți actori, precum Iranul și aliatul său, miliția libaneză Hezbollah, să se alăture luptei sale împotriva Israelului, spun aceștia. Mișcarea Hamas, condusă în Gaza de Yahya Sinwar, a încercat, de asemenea, să alimenteze violența în Ierusalim și în Cisiordania și, la scurt timp după atac, a făcut apel la proteste la adresa Israelului.

„Obiectivul principal al Hamas în acest moment este de a provoca incendierea Muntelui Templului“, a declarat miercuri ministrul israelian al apărării Yoav Gallant, în cadrul unei conferințe de presă. El a spus că guvernul intenționează să desfășoare mai multe forțe de securitate în Ierusalim și în Cisiordania pentru a gestiona amenințarea.

Riscul extinderii conflictului în timpul Ramadanului i-a determinat pe negociatorii americani și arabi să facă presiuni asupra Israelului și a Hamasului pentru a ajunge la un acord până săptămâna viitoare asupra unui acord care să atenueze criza umanitară din Gaza, permițând mai multe livrări de ajutoare, să oprească luptele și să elibereze ostaticii.

Președintele Biden a dat speranțe în această săptămână, afirmând că s-ar putea ajunge la un acord până luni, însă negociatorii arabi sunt mai pesimiști, iar Casa Albă a declarat ulterior că președintele și-a exprimat speranța că se va ajunge la un acord, nu că acesta este iminent. Casa Albă a cerut Pentagonului să analizeze posibilitatea de a lansa ajutoare din aer către Gaza, urmând exemplul altor țări din regiune, potrivit oficialilor americani din domeniul apărării.

Casa Albă dorește să evite o ofensivă israeliană de Ramadan care ar putea reaprinde sentimentele antiamericane care au făcut din forțele SUA din Orientul Mijlociu o țintă în ultimele luni din cauza sprijinului acordat de Washington Israelului.

În plus, administrația Biden, aflată sub presiunea alegătorilor nemulțumiți de sprijinul SUA pentru asaltul Israelului în Gaza, este nerăbdătoare să nu se mai înregistreze victime civile în enclavă.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat marți că SUA încearcă să determine cele două părți să ajungă la un acord care să pună capăt luptelor și să elibereze ostaticii, dar negociatorii nu „încearcă să pună ca termen limită Ramadanul“. Totuși, mediatorii spun că privesc începutul lunii sfinte musulmane ca pe o dată importantă pentru a ajunge la un acord.

În ultimii ani, în timpul Ramadanului, tensiunile au escaladat în Israel și în teritoriile palestiniene, iar oficialii israelieni din domeniul securității sunt îngrijorați că militanții ar putea exploata semnificația acestuia pentru a extinde războiul dincolo de Gaza, instigând la violență în Ierusalim, Cisiordania și în tot Orientul Mijlociu.

Până acum, guvernul israelian a fost împărțit în privința modului de a gestiona accesul credincioșilor musulmani la Al Aqsa în timpul Ramadanului. În trecut, Israelul a restricționat accesul persoanelor pe care le-a considerat un risc de securitate sau, uneori, a permis doar femeilor, copiilor și bărbaților în vârstă.

Ce urmăresc părțile

Membrul israelian al cabinetului de război Benny Gantz a declarat la începutul acestei luni că guvernul va introduce măsuri de securitate în timpul Ramadanului, deși natura acestor restricții este neclară.

Ministrul Securității Naționale Itamar Ben-Gvir a cerut măsuri maxime pentru a ține palestinienii din Cisiordania departe de Al Aqsa, propunând să le interzică intrarea. Dar oficialii israelieni au spus, de asemenea, că au respins poziția lui Ben-Gvir.

Analiștii din Orientul Mijlociu spun că termenul limită de Ramadan impus de Israel pentru ca Hamas să returneze ostaticii face probabil parte dintr-un efort de a crește presiunea asupra grupului pentru a ajunge la un acord privind ostaticii. De asemenea, Hamas se folosește de amenințarea unei escaladări pentru a forța Israelul să facă concesii, au spus analiștii.

„Am văzut cu siguranță utilizarea acestui tip de termen limită arbitrar ca punct de presiune“, a declarat Sanam Vakil, director la Chatham House, un think tank din Londra. Dar amenințarea unui război regional a fost limitată, a spus ea, deoarece Iranul și Hezbollah nu par să aibă apetitul pentru unul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Hamas prezintă o contrapropunere pentru acordul privind ostaticii FOTO
Hamas prezintă o contrapropunere pentru acordul privind ostaticii FOTO
Hamas le-a prezentat mediatorilor o contrapropunere pentru un acord privind ostaticii, în cadrul negocierilor indirecte privind războiul din Gaza, a informat ziarul israelian Haaretz, citat de...
Cel mai mare dușman al Israelului salută atacul Iranului și-l consideră "un drept natural și un răspuns meritat"
Cel mai mare dușman al Israelului salută atacul Iranului și-l consideră "un drept natural și un răspuns meritat"
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a calificat duminică atacul iranian cu peste 300 de drone, rachete balistice şi de croazieră lansat sâmbătă împotriva Israelului "un drept natural...
#razboi Gaza, #Israel, #Hamas, #Ramadan, #tensiuni, #apel, #acord incetarea focului , #Razboi Gaza