Aproape 40% din clădirile din zona tampon planificată de Israel în Gaza au fost demolate

Joi, 25 Ianuarie 2024, ora 23:33
2587 citiri
Aproape 40% din clădirile din zona tampon planificată de Israel în Gaza au fost demolate
Distrugeri în Gaza/ FOTO: .jadaliyya.com

Armata israeliană lucrează pentru a stabili o zonă tampon în interiorul Gaza, demolând clădiri în apropierea graniței, în ciuda avertismentelor SUA împotriva oricărei reduceri pe termen lung a teritoriului enclavei.

Israelul a distrus aproape 40% din cele 2.824 de clădiri din Gaza situate la un kilometru de graniță, potrivit unui studiu al Universității Ebraice citat de publicația „The Wall Street Journal“. Mișcările de demolare par să facă parte dintr-un plan de construire a unei zone tampon de un kilometru în interiorul Fâșiei.

Lângă Khan Younis, în sudul Gazei, unde zona de frontieră este cea mai dens populată, aproximativ 67% din clădiri au fost distruse, potrivit studiului profesorului Adi Ben Nun, care a analizat datele satelitare pentru a ajunge la aceste cifre. Actualii și foștii oficiali au declarant pentru WSJ că unele structuri din zona planificată, care vor varia în lățime în funcție de diferiți factori, pot fi rămâne în picioare. Majoritatea clădirilor erau rezidențiale, potrivit studiului Universității Ebraice.

„Shaul Arieli, un fost colonel israelian care a servit în divizia israeliană din Gaza, a declarat pentru WSJ că „crearea unei zone tampon permanente în interiorul Gaza ar fi probabil ilegală în conformitate cu dreptul internațional, deoarece Israelul și-ar asuma controlul asupra unor terenuri aflate dincolo de teritoriul său recunoscut și, în calitate de putere ocupantă, i-ar fi interzis să modifice granițele.“

Granița Israelului a fost străpunsă în mai multe locuri de militanții Hamas în timp ce intrau în țară dinspre Gaza în atacul din 7 octombrie care a declanșat războiul, ceea ce i-a determinat pe oficialii israelieni să declare că vor impune o zonă tampon de-a lungul perimetrului teritoriului palestinian pentru a preveni o repetare.

O persoană familiarizată cu această chestiune a declarat că scopul este de a „menține această zonă complet curată de orice teroriști sau infrastructură, lansatoare de rachete, mortiere și de a oferi Israelului libertatea de operare în acest spațiu“.

SUA se opun

Subiectul este unul dintre numeroasele domenii de dezacord între Israel și SUA, care a declarat în repetate rânduri că se va opune oricărei acțiuni care duce la diminuarea teritoriului din Gaza.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, a reiterat marți, 23 ianuarie, această poziție. „Nu dorim să vedem teritoriul din Gaza redus în niciun fel“, a declarat el.

Cu toate acestea, secretarul de stat Antony Blinken a adoptat marți o linie mai blândă, afirmând că, deși SUA au fost „clare cu privire la faptul că nu trebuie să diminueze teritoriul [Gazei]“, ar putea exista posibilitatea unor „aranjamente de tranziție“.

Pentru a impune zona tampon, forțele israeliene au distrus clădiri de-a lungul graniței cu Gaza. Luni, 21 de soldați au fost uciși atunci când minele pe care le instalaseră în două clădiri aflate la 600 de metri de frontieră au fost detonate de grenade propulsate de rachete lansate de militanții Hamas, provocând prăbușirea clădirilor.

Oficialii israelieni au refuzat să comenteze cât de mare va fi zona tampon. Însă Amos Yadlin, fostul șef al serviciilor de informații militare israeliene, a declarat luna aceasta că se așteaptă ca Israelul să impună un „perimetru“ de 500 de metri până la 1 km în interiorul Fâșiei Gaza, odată ce luptele se vor fi încheiat.

„Acesta va fi un tampon: nimeni nu va fi acolo, doar mine... pentru a ne asigura că ziua de 7 octombrie nu se va mai repeta niciodată“, a declarat el în cadrul unei ședințe cu jurnaliștii.

Potrivit canalului israelian N12, Israelul a demolat aproximativ 1.100 din cele 2.800 de clădiri pe care înainte de război se aflau pe terenul pe care intenționează să-l utilizeze ca zonă tampon.

Armata israeliană a refuzat să confirme sau să infirme aceste cifre, dar Richard Hecht, un purtător de cuvânt al armatei, a declarat că Forțele de Apărare ale Israelului „operau în zonă pentru a preveni activitatea Hamas care amenință cetățenii Israelului”.

„Ca parte a acestui fapt, IDF localizează și distruge infrastructuri teroriste încorporate, printre altele, în interiorul clădirilor. Aceasta face parte din acțiunile imperative care sunt necesare pentru a implementa un plan de apărare care va asigura o securitate îmbunătățită în sudul Israelului”, a adăugat el.

Israelul a menținut o zonă tampon în interiorul Gazei după ce s-a retras din fâșie în 2005. Dar de-a lungul anilor, această zonă tampon a fost erodată, parțial ca urmare a negocierilor indirecte dintre Israel și Hamas pentru a ușura blocada asupra Gazei.

În primele săptămâni ale războiului, înalți oficiali israelieni au spus că va fi reimpusă o zonă tampon. Ministrul de externe de atunci, Eli Cohen, a declarat că teritoriul Gaza se va „diminua”, în timp ce Avi Dichter, fostul șef al serviciului de securitate internă al Israelului, care acum este ministrul Agriculturii, a declarat în octombrie că Israelul va impune o „marjă” în jurul Gazei.

El a adăugat: „Pe Fâșia Gaza tot timpul, vom avea o marjă. Și nu vor putea intra. Va fi o zonă de incendiu. Și indiferent cine ești, nu te vei putea apropia niciodată de granița israeliană.”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a insistat, de asemenea, că Israelul se va menține controlul securității atât asupra Gazei, cât și în Cisiordania ocupată, odată ce războiul se încheie.

Aproximativ 45% din clădirile rezidențiale din Fâșia Gaza au fost distruse de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas pe 7 octombrie, lăsând peste 1 milion de persoane fără adăpost, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale bazat pe imagini din satelit și conturi media.

Potrivit datelor culese de organismul internațional, peste 60% din clădirile rezidențiale din Fâșia Gaza, sau 132.590 de structuri, au fost avariate pe fondul războiului.

Cifra include 99.601 de structuri raportate că au fost distruse și au devenit nelocuibile, din cele 218.656 de clădiri rezidențiale proiectate în Fâșie înainte de război, conform estimărilor Băncii Mondiale.

Cifrele au fost distribuite diplomaților într-un raport intermediar bisăptămânal obținut de „The Times of Israel“.

Quarterly Report - Editia 4

Armata israeliană a găsit cadavrul unui alt ostatic ucis pe 7 octombrie. Bărbatul se plimba cu bicicleta când a început atacul Hamas
Armata israeliană a găsit cadavrul unui alt ostatic ucis pe 7 octombrie. Bărbatul se plimba cu bicicleta când a început atacul Hamas
Armata israeliană a anunţat sâmbătă, 18 mai, că forţele sale care operează în Fâşia Gaza au recuperat cadavrul unui ostatic ucis de Hamas în atacul din 7 octombrie. Trupul lui Ron...
Trupurile a două persoane, de naţionalitate thailandeză, ucise în atacul din Israel sunt "luate ostatice şi deţinute" de Hamas în Gaza
Trupurile a două persoane, de naţionalitate thailandeză, ucise în atacul din Israel sunt "luate ostatice şi deţinute" de Hamas în Gaza
Trupurile a două persoane de naţionalitate thailandeză omorâte în timpul atacurilor din 7 octombrie asupra Israelului sunt deţinute de Hamas în Gaza, a afirmat purtătorul de cuvânt al...
#razboi Gaza, #Israel, #Hamas, #zona tampon, #demolari , #Razboi Gaza