Șeful Shin Bet a avertizat că restricțiile de pe Muntele Templului de Ramadan ar putea declanșa războiul sfânt

Miercuri, 21 Februarie 2024, ora 23:52
4791 citiri
Șeful Shin Bet a avertizat că restricțiile de pe Muntele Templului de Ramadan ar putea declanșa războiul sfânt
Cabinetul israelian vrea să impună restricții la intrarea arabilor israelieni în complexul Al-Aqsa de pe Muntele Templului, de Ramadan FOTO / captură scroll.in

Șeful serviciului de securitate Shin Bet i-a avertizat pe miniștri că războiul Israelului împotriva grupării teroriste Hamas s-ar putea extinde și s-ar putea transforma în conflict religios dacă sunt impuse restricții la intrarea arabilor israelieni în complexul Al-Aqsa de pe muntele Templului din Ierusalimul în timpul lunii Ramadan care se apropie, scrie Times of Israel.

Premierul Benjamin Netanyahu le-ar dat ordine oficialilor de securitate la o reuniune a cabinetului din acea seară să prezinte opțiuni pentru criteriile de vârstă și cotele care ar putea fi impuse cetățenilor arabi care doresc să viziteze locul sfânt pentru sărbătoare, în conformitate cu propunerile avansate de ministrul Securității Naționale Itamar Ben Gvir. Ronen Bar a spus cabinetului că limitarea accesului arabilor israelieni la Al-Aqsa ar putea transforma conflictul din Gaza într-o luptă evrei-musulmană, jucând în mâinile Hamas.

Având în vedere apropierea Ramadanului, la jumătatea lunii martie, oficialii israelieni și-au exprimat îngrijorarea că această perioadă sensibilă ar putea amplifica tensiunile generate de războiul Israelului împotriva Hamas în Fâșia Gaza, care a stârnit furia musulmanilor din întreaga lume față de statul evreu. Israelul a impus restricții privind accesul palestinienilor în perioadele de tensiuni sporite, dar s-a abținut să impună aceste reguli minorității musulmane din țară.

Potrivit relatării Kan, Netanyahu a calificat restricțiile drept „logice”, făcând observația că Israelul se află „într-o situație în care nu a mai fost niciodată".

În schimb, Bar a avertizat că aceste măsuri ar putea afecta eforturile guvernului și ale oficialilor din domeniul securității de a limita războiul la un conflict doar între Israel și Hamas.

„Acțiunile de acest tip pot crea un fals sentiment de război între evrei și musulmani", a explicat Bar, menționând că arabii din Israel s-au abținut în bună parte să se manifeste în sprijinul Hamas.

„Restricțiile impuse arabilor israelieni nu vor face decât rău. [Arabii israelieni] nu au mai protestat de la începutul războiului, iar restricțiile sunt tocmai ceea ce i-ar putea incita”, a subliniat el.

Potrivit a doi oficiali citați de Kan, restricțiile ar presupune interzicerea accesului în incinta moscheii tuturor israelienilor arabi cu vârsta sub 40 de ani, urmând să fie stabilite ulterior restricții și pentru femei și copii.

Oficialii de securitate ar fi argumentat în cadrul reuniunii că majoritatea celor care creează probleme, arabi israelieni sau din Ierusalimul de Est, au sub 40 de ani. Printre aceștia se numără membri ai organizațiilor interzise, precum și cei care nu au nicio afiliere, dar sunt cunoscuți pentru astfel de acte de Shin Bet și de poliție.

Măsurile ar urma să intre în vigoare în prima săptămână de Ramadan, după care se va lua o decizie cu privire la prelungirea sau la relaxarea lor.

Deși potrivit unor relatări anterioare, poliția israeliană susține restricțiile, Kan a raportat că șeful poliției, Kobi Shabtai, a respins îngrijorările că israelienii arabi ar putea provoca tulburări.

„Arabii israelieni se comportă excelent. Ar trebui să li se dea o medalie. [Hamas] a încercat să îi incite în timpul războiului și nu s-a întâmplat”, ar fi spus el. Poliția ar fi propus un compromis care ar interzice accesul a 5.000 de arabi israelieni considerați turbulenți, potrivit Canal 13.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima țară care anunță restricții la exporturile către Israel ca reacție la războiul din Gaza
Prima țară care anunță restricții la exporturile către Israel ca reacție la războiul din Gaza
Turcia a restricţionat marţi exporturile către Israel, ca reacţie la războiul din Gaza. Măsura vizează numeroase produse, inclusiv cele din oţel, fier şi aluminiu şi "va rămâne în...
Președintele SUA Joe Biden se așteaptă ca Iranul să atace Israelul ”mai devreme sau mai târziu”: ”Nu o faceți!”
Președintele SUA Joe Biden se așteaptă ca Iranul să atace Israelul ”mai devreme sau mai târziu”: ”Nu o faceți!”
Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că se aşteaptă ca Iranul să atace Israelul "mai devreme sau mai târziu", în timp ce cresc temerile legate de represaliile iraniene la un atac aerian...
#razboi Gaza, #Israel, #Ramadan, #restrictii, #Muntele Templului , #Razboi Gaza