Israelul lansează noi lovituri în Gaza, în ciuda criticilor SUA. Cel puțin 15 persoane, între care copii, au fost ucise FOTO

Vineri, 09 Februarie 2024, ora 14:01
1417 citiri
Israelul lansează noi lovituri în Gaza, în ciuda criticilor SUA. Cel puțin 15 persoane, între care copii, au fost ucise FOTO
15 persoane au fost ucise în ultimele lovituri ale Israelului în Gaza FOTO Facebook/Salem Elrayyes

Forţele israeliene au lansat vineri, 9 ianuarie, noi lovituri aeriene mortale asupra Fâşiei Gaza, la câteva ore după ce preşedintele american Joe Biden a descris ca ”excesiv” răspunsul militar la atacul întreprins Hamas pe teritoriul israelian în ziua de 7 octombrie.

Israelul a continuat campania de bombardamente, în timp ce diplomaţii încercau să salveze negocierile de încetare a focului, după ce premierul Benjamin Netanyahu a respins o propunere a Hamas care prevedea şi eliberarea ostaticilor deţinuţi de gruparea militantă palestiniană.

Statele Unite speră să obţină o pauză în lupte înainte ca Israelul să lanseze un asalt terestru asupra oraşului Rafah, în sudul enclavei, unde peste jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori ai Gazei se adăpostesc lângă frontiera cu Egiptul.

Responsabili sanitari palestinieni au anunţat că în cele mai recente lovituri aeriene au fost ucise cel puţin 15 persoane, dintre care opt la Rafah, ultimul refugiu pentru mulţi locuitori ai Gazei pe măsură ce ofensiva israeliană a avansat spre sudul îngustei enclave de coastă.

Salem El-Rayyes, un jurnalist palestinian freelancer care trăieşte într-o tabără de refugiaţi, a spus că printre cei ucişi de o rachetă israeliană căzută peste o casă din apropiere se numără şi copii. Trupurile victimelor ”au zburat de la etajul al treilea, după care au căzut în afara clădirii, pe maşinile din interiorul aleii înguste şi în vecinătatea caselor din apropiere”, a scris el pe Facebook.

Washingtonul a avertizat joi că orice operaţiune militară israeliană lansată în Rafah fără a fi luată în considerare soarta civililor va fi un dezastru, şi că nu o va sprijini.

Deşi cel mai important aliat al Israelului, SUA i-au cerut totuşi acestuia să îşi reducă războiul total la o campanie mai ţintită împotriva liderilor Hamas.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a comunicat vineri că cel puţin 27.947 de palestinieni au fost ucişi în conflict - dintre care 107 în ultimele 24 de ore - şi 67.459 răniţi, dar că multe victime s-ar putea încă afla sub dărâmături.

În plus faţă de cele opt persoane ucise vineri la Rafah, oficiali sanitari palestinieni au spus că patru oameni au murit într-o lovitură aeriană asupra unei case la Al-Zawaydeh, în centrul Fâşiei, şi unul la Deir Al-Balah.

Locuitorii au relatat despre lupte aprige în oraşul Gaza din nordul Fâşiei, iar martori au spus că părţi din oraşul Khan Younis din sud au fost bombardate. Doi oameni au fost ucişi de o dronă la Khan Younis, potrivit serviciilor de urgenţă şi mass-media ale Hamas.

Philippe Lazzarini, directorul UNRWA, agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, a scos în evidenţă tributul plătit de copiii din Gaza: 'Copiilor li se răpeşte copilăria. Acest lucru trebuie să ia sfârşit începând cu o încetare umanitară a focului', a scris el pe X (ex-Twitter).

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Planul Israelului după război: Ce vrea Netanyahu pentru teritoriile palestiniene
Planul Israelului după război: Ce vrea Netanyahu pentru teritoriile palestiniene
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat un plan „postbelic” pentru Gaza, prima sa propunere oficială privind momentul în care se va încheia războiul din teritoriul palestinian...
Autoritatea Palestiniană respinge planul lui Netanyahu. ”Gaza va fi parte a unui stat palestinian independent”
Autoritatea Palestiniană respinge planul lui Netanyahu. ”Gaza va fi parte a unui stat palestinian independent”
Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP), condusă de Mahmoud Abbas, a declarat vineri, 23 februarie, că nu va accepta o Fâşie Gaza care să nu facă parte dintr-un stat palestinian "cu...
#razboi Gaza, #atacuri Israel Gaza, #victime Gaza, #Hamas Israel Gaza, #avertisment sua, #Joe Biden, #Rafah , #Razboi Gaza