Israelul dă înapoi după avertismentele SUA. Noi informații despre ofensiva terestră în Rafah

Miercuri, 10 Aprilie 2024, ora 10:57
1509 citiri
Israelul dă înapoi după avertismentele SUA. Noi informații despre ofensiva terestră în Rafah
Gaza după atacurile israeliene FOTO Nexta/X

Ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, i-a spus omologului său american, Lloyd Austin, că încă nu a fost stabilită o dată pentru un asalt terestru asupra oraşului Rafah din Fâşia Gaza, relatează miercuri, 10 aprilie, dpa, citând presa israeliană.

Ministrul israelian contrazice astfel o declaraţie a premierului israelian Benjamin Netanyahu, au consemnat marţi seara cotidianele israeliene Haaretz şi Times of Israel şi portalul de ştiri Axios.

Benjamin Netanyahu a declarat public luni că a fost stabilită data pentru ofensiva planificată să se desfăşoare în Rafah, aflat la graniţa cu Egiptul şi în prezent supraaglomerat cu refugiaţi.

În schimb, Gallant a afirmat într-o discuţie la telefon cu omologul său american că Israelul încă finalizează planurile de evacuare a populaţiei civile din oraş.

SUA, cel mai important aliat al Israelului, au avertizat în mod repetat împotriva lansării unei ofensive pe scară largă împotriva organizaţiei islamiste Hamas la Rafah, unde peste un milion de civili palestinieni şi-au găsit refugiu din calea luptelor.

Secretarul de stat american Antony Blinken a indicat marţi la Washington că săptămâna viitoare urmează să aibă loc o întâlnire cu o delegaţie israeliană pentru a discuta despre preocupările SUA legate de o astfel de operaţiune.

Netanyahu este presat de partenerii săi de coaliţie de extremă dreapta să invadeze Rafah. După retragerea trupelor israeliene din Khan Younis, din sudul Gazei, ministrul securităţii naţionale Itamar Ben-Gvir a atenţionat pe reţeaua X, fostă Twitter: ”Dacă premierul decide să pună capăt războiului fără un asalt amplu la Rafah pentru a înfrânge în mod decisiv Hamas, nu va mai avea mandat pentru a continua ca prim-ministru”.

În replică, Netanyahu a declarat în seara aceleiaşi zile că a fost stabilită data ofensivei, iar marţi a mers mai departe spunând, potrivit biroului său, că armata israeliană va distruge ”toate batalioanele Hamas” - ceea ce se referă şi la oraşul Rafah.

”Nicio putere din lume nu ne va opri”, a asigurat premierul israelian. ”Multe forţe încearcă să facă asta, dar nu ajută la nimic”, a adăugat el.

Quarterly Report - Editia 4

Politica Israelului este umanitară și responsabilă, susține premierul. Acuzațiile procurorului CPI sunt ”scandaloase” VIDEO
Politica Israelului este umanitară și responsabilă, susține premierul. Acuzațiile procurorului CPI sunt ”scandaloase” VIDEO
Premierul Benjamin Netanyahu susține că politica Israelului în legătură cu războiul din Gaza este una umanitară și responsabilă. Oficialul susține că țara sa face toate eforturile...
80 de atacuri lansate de armata israeliană asupra Fâșiei Gaza, în 24 de ore. ”Țintele” lovite de armată
80 de atacuri lansate de armata israeliană asupra Fâșiei Gaza, în 24 de ore. ”Țintele” lovite de armată
80 de "ţinte teroriste" din Fâşia Gaza au fost atacate, în ultimele 24 de ore, de armata israeliană, a anunţat luni, 20 mai, IDF într-un comunicat, citat de EFE. Obiectivele forţelor...
#razboi Gaza, #ofensiva terestra gaza, #Rafah, #Benjamin Netanyahu premier Israel, #Yoav Gallant , #Razboi Gaza