Planul Israelului după război: Ce vrea Netanyahu pentru teritoriile palestiniene

Vineri, 23 Februarie 2024, ora 15:22
3464 citiri
Planul Israelului după război: Ce vrea Netanyahu pentru teritoriile palestiniene
Premierul israelian a prezentat un plan postbelic FOTO Twitter/Benjamin Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat un plan „postbelic” pentru Gaza, prima sa propunere oficială privind momentul în care se va încheia războiul din teritoriul palestinian condus de Hamas.

Potrivit documentului, prezentat joi membrilor cabinetului de securitate al Israelului și consultat vineri de Reuters, Israelul ar urma să mențină controlul de securitate asupra întregului teritoriu aflat la vest de Iordania, inclusiv asupra Cisiordaniei și a Fâșiei Gaza ocupate – teritorii în care palestinienii doresc să creeze un stat independent, relatează Reuters.

În obiectivele pe termen lung enumerate, Netanyahu respinge „recunoașterea unilaterală” a unui stat palestinian. El spune că o înțelegere cu palestinienii va fi obținută doar prin negocieri directe între cele două părți – dar nu a numit care ar fi partea palestiniană.

În Gaza, Netanyahu prezintă demilitarizarea și deradicalizarea ca obiective care trebuie atinse pe termen mediu. Potrivit Reuters, el nu detaliază când ar începe această etapă intermediară și nici cât ar dura. Dar el condiționează reabilitarea Fâșiei Gaza, mare parte din ea fiind distrusă de ofensiva israeliană, de demilitarizarea completă a acesteia.

Netanyahu propune ca Israelul să aibă o prezență la granița dintre Gaza și Egipt, în sudul enclavei, și să coopereze cu Egiptul și SUA în acea zonă pentru a preveni tentativele de contrabandă, inclusiv la punctul de trecere Rafah.

Pentru a înlocui conducerea Hamas în Gaza, menținând în același timp ordinea publică, Netanyahu sugerează să lucreze cu reprezentanți locali „care nu sunt afiliați la țări sau grupuri teroriste și nu sunt susținuți financiar de acestea”.

El solicită închiderea Agenției ONU pentru refugiați palestinieni (UNRWA) și înlocuirea acesteia cu alte grupuri de ajutor internațional.

„Documentul de principii al prim-ministrului reflectă un consens public larg cu privire la obiectivele războiului și pentru înlocuirea guvernării Hamas în Gaza cu o alternativă civilă”, se arată într-o declarație a biroului prim-ministrului. Documentul a fost distribuit membrilor cabinetului de securitate pentru a începe o discuție pe această temă.

Purtătorul de cuvânt al președintelui palestinian Mahmoud Abbas, Nabil Abu Rudeineh, a declarat pentru Reuters că propunerea lui Netanyahu este sortită eșecului, la fel ca orice plan israelian de a schimba realitățile geografice și demografice din Gaza.

„Dacă lumea este cu adevărat interesată să aibă securitate și stabilitate în regiune, trebuie să pună capăt ocupației israeliene a teritoriului palestinian și să recunoască un stat palestinian independent cu Ierusalimul drept capitală”, a spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Aderarea Palestinei la ONU nu va contribui la o soluție a două state în conflictul din Fâșia Gaza, susține ambasadoarea SUA la Națiunile Unite
Aderarea Palestinei la ONU nu va contribui la o soluție a două state în conflictul din Fâșia Gaza, susține ambasadoarea SUA la Națiunile Unite
Ambasadoarea SUA la Naţiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat miercuri, 17 aprilie, că nu consideră că o rezoluţie a ONU care să recomande ca Autoritatea Palestiniană să devină...
Palestina vrea să adere la ONU. Observatorii se îndoiesc că solicitarea va trece având în vedere opoziția SUA
Palestina vrea să adere la ONU. Observatorii se îndoiesc că solicitarea va trece având în vedere opoziția SUA
Consiliul de Securitate al ONU se va pronunţa joi, 17 aprilie, asupra cererii palestinienilor de a deveni stat membru cu drepturi depline al Naţiunilor Unite, au declarat marţi seară pentru AFP...
#razboi Gaza, #Israel Hamas Gaza, #Palestina, #Cisiordania, #Autoritatea Palestiniana, #plan razboi, #Benjamin Netanyahu premier Israel , #Razboi Gaza