Proteste în Israel privind un posibil acord legat de ostatici luați de Hamas. Tensiuni în coaliția condusă de Netanyahu

Vineri, 09 Februarie 2024, ora 13:11
1220 citiri
Proteste în Israel privind un posibil acord legat de ostatici luați de Hamas. Tensiuni în coaliția condusă de Netanyahu
Mii de persoane au manifestat pentru și împotriva unui acord cu Hamas FOTO Twitter/Serdengecti

Numeroase persoane au manifestat, joi seară, în Israel atât în favoarea, cât şi împotriva unui posibil acord asupra ostaticilor din Gaza cu organizaţia islamistă palestiniană Hamas.

La Ierusalim, mii de persoane au protestat împotriva negocierilor cu inamicii Israelului şi în favoarea continuării războiului din Gaza, au relatat media israeliene joi seară.

În acelaşi timp, sute de persoane au manifestat la Tel Aviv în favoarea unui acord pentru a asigura eliberarea ostaticilor încă deţinuţi în Fâşia Gaza. Potrivit presei, manifestanţii au blocat de asemenea drumuri în metropola de coastă a Israelului.

În ultimele săptămâni, mii de persoane au demonstrat în mod repetat în Israel, exercitând presiuni asupra guvernului pentru a face mai mult în vederea asigurării eliberării oamenilor răpiţi din Israel de Hamas. Demonstranţii l-au acuzat de asemenea pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu că acordă prioritate supravieţuirii sale politice în detrimentul soartei ostaticilor.

Între timp, membrii coaliţiei de extremă dreaptă a lui Netanyahu ameninţă că sparg coaliţia de guvernare dacă prim-ministrul face concesii faţă de Hamas ca parte a unui acord asupra ostaticilor.

Cabinetul de război israelian s-a întâlnit joi seară pentru a discuta despre un posibil acord cu Hamas.

Ca parte a unei propuneri de mediere internaţionale pentru eliberarea altor ostatici, Hamas cere ca Israelul să elibereze peste 1.500 de prizonieri palestinieni deţinuţi în închisorile israeliene - inclusiv 500 condamnaţi la închisoare pe viaţă sau la pedepse foarte lungi cu închisoarea.

Hamas continuă de asemenea să insiste asupra încetării focului. Israelul respinge acest lucru.

Din cei aproximativ 136 de ostatici deţinuţi încă de Hamas, armata israeliană afirmă că aproximativ o cincime se crede că au murit.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Planul Israelului după război: Ce vrea Netanyahu pentru teritoriile palestiniene
Planul Israelului după război: Ce vrea Netanyahu pentru teritoriile palestiniene
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat un plan „postbelic” pentru Gaza, prima sa propunere oficială privind momentul în care se va încheia războiul din teritoriul palestinian...
SUA a blocat o rezoluție ONU care cerea un armistițiu umanitar imediat în războiul din Gaza
SUA a blocat o rezoluție ONU care cerea un armistițiu umanitar imediat în războiul din Gaza
Statele Unite şi-au exercitat din nou dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU, blocând astfel un proiect de rezoluţie prin care se cerea un armistiţiu umanitar imediat în războiul...
#razboi Gaza, #Israel Hamas Gaza, #proteste Israel, #Hamas, #ostatici hamas, #coalitie israel, #Benjamin Netanyahu , #Razboi Gaza