Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul

Luni, 22 Aprilie 2024, ora 10:30
2847 citiri
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Președintele SUA Joe Biden FOTO: Facebook / Joe Biden

Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la prestigioasa Universitate Columbia cer ca instituţia să rupă legăturile sale financiare cu Israelul, informează luni AFP.

"În ultimele zile, am fost martorii unor hărţuiri şi apeluri la violenţă împotriva evreilor", a declarat Joe Biden într-un comunicat, în ajunul Paştelui evreiesc care începe luni seara.

"Acest antisemitism flagrant este inacceptabil şi periculos, şi nu-şi are câtuşi de puţin locul în campusurile universitare şi nicăieri în ţara noastră", a continuat preşedintele american.

Protestând împotriva războiului dus de Israel în Fâşia Gaza, studenţi pro-palestinieni ai universităţii new-yorkeze Columbia - care are un program de schimburi cu Tel Avivul - cer ca instituţia să boicoteze orice activitate în legătură cu Israelul.

Circa o sută dintre ei, care au ocupat peluzele campusului, au fost arestaţi joi de poliţie.

Potrivit ziarului studenţesc Columbia Spectator, "un grup de circa zece contramanifestanţi proisraelieni s-a confruntat cu cazuri de antisemitism" în campus, sâmbătă seara, "potrivit unor interviuri cu studenţi şi înregistrări video".

Un rabin afiliat unei organizaţii de studenţi evrei ortodocşi din Columbia, Elie Buechler, i-a sfătuit "cu tărie" pe studenţii evrei să se întoarcă la casele lor duminică, a transmis CNN. Recentele evenimente "au arătat clar că securitatea publică de la Universitatea Columbia şi poliţia din New York nu pot garanta securitatea studenţilor evrei", a scris Elie Buechler într-un mesaj către circa 300 de studenţi, potrivit canalului de televiziune.

Hillel, o altă organizaţie evreiască de la Universitatea Columbia, a declarat la rândul său pe platforma socială X că studenţii evrei nu ar trebui să plece din campus, ci că universitatea trebuie "să facă mai mult pentru a asigura securitatea studenţilor noştri".

De la începutul conflictului între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, campusurile americane au fost scena unor tensiuni şi voci care s-au ridicat pentru a denunţa o ascensiune a antisemitismului.

Republicanii au preluat subiectul şi, după o audiere tumultoasă în Congres, preşedinta Universităţii Pennsylvania, Elizabeth Magill, apoi omoloaga sa de la Harvard, Claudine Gay, au demisionat, în decembrie şi respectiv în ianuarie.

Quarterly Report - Editia 4

Ruta maritimă a SUA pentru a ajuta palestinienii din Gaza nu funcționează, spun Pentagonul și ONU
Ruta maritimă a SUA pentru a ajuta palestinienii din Gaza nu funcționează, spun Pentagonul și ONU
Proiectul de debarcader de 320 de milioane de dolari pentru a furniza ajutor în Gaza încă nu a conectat mărfurile cu oamenii care au nevoie de ele. Cei 2,2 milioane de locuitori ai Gazei se...
Țările care au anunțat că vor recunoaște Palestina ca stat independent. ”Soluţia este chiar în interesul Israelului” VIDEO
Țările care au anunțat că vor recunoaște Palestina ca stat independent. ”Soluţia este chiar în interesul Israelului” VIDEO
Norvegia va recunoaşte oficial Palestina ca stat independent la 28 mai, a anunţat miercuri, 22 mai, premierul norvegian Jonas Gahr Store, confirmând informaţiile apărute în cursul dimineţii...
#razboi Gaza, #SUA, #Joe Biden, #studenti, #Palestina, #protest, #columbia , #Razboi Gaza