Distrugerile din Gaza, comparate cu cele din Al Doilea Război Mondial. Oficial UE: ”Israelul trebuie să respecte dreptul internațional” VIDEO

Miercuri, 24 Aprilie 2024, ora 12:54
1637 citiri
Distrugerile din Gaza, comparate cu cele din Al Doilea Război Mondial. Oficial UE: ”Israelul trebuie să respecte dreptul internațional” VIDEO
Șeful diplomației UE compară situația din Gaza cu cea din Al Doilea Război Mondial FOTO Twitter/Mohamad Safa

Șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a comparat amploarea distrugerilor din Gaza cu cea provocată orașelor germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Borrell a spus că o evaluare a Băncii Mondiale și a Națiunilor Unite a stabilit costul reconstrucției infrastructurii Gaza la 90 de miliarde de dolari (84 de miliarde de euro).

"Putem spune că peste 60% din infrastructura fizică a fost deteriorată și 35% a fost complet distrusă", a spus el, potrivit euronews.com.

El a vorbit în timpul unei sesiuni plenare a Parlamentului UE cu privire la răspunsul blocului comunitar la uciderea lucrătorilor din domeniul ajutorului umanitar, a jurnaliştilor şi a civililor de către Forţele de Apărare Israelului.

Borrell a deschis sesiunea spunând că peste 240 de lucrători au fost uciși.

„Trebuie să repetăm încă o dată că Israelul trebuie să respecte dreptul internațional”, a spus el, adăugând că Israelul trebuie să „asigure protecția tuturor civililor și a tuturor lucrătorilor umanitari”.

Între timp, Comisarul general al UNRWA declară că atacurile asupra reputației agenției au fost menite să le elimine palestinienilor statutul de refugiat, la o zi după ce un raport independent a constatat că Israelul încă nu a furnizat nicio dovadă că personalul avea legături cu grupuri teroriste.

El a făcut aceste remarci la o zi după ce fostul ministru francez de Externe Catherine Colonna și-a prezentat raportul dintr-o anchetă a UNRWA din cauza acuzațiilor din partea Israelului că o parte din personalul agenției ar fi asistat Hamas cu atacurile din 7 octombrie asupra Israelului.

Aceste afirmații au determinat cel puțin 15 țări să suspende finanțarea.

„Sper că, odată cu acest raport și cu măsura pe care o vom pune în aplicare, ultimul grup de donatori va obține încrederea necesară pentru a reveni ca donator și partener al agenției”, a spus Philippe Lazzarini.

Gropi comune descoperite la spitalele din Gaza

Organizația Națiunilor Unite a cerut marți „o investigație clară, transparentă și credibilă” a gropilor comune descoperite în două spitale majore din Gaza, distrusă de război, care au fost percheziționate de trupele israeliene.

Anchetatorii credibili trebuie să aibă acces la site-uri, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, reporterilor și a adăugat că mai mulți jurnaliști trebuie să poată lucra în siguranță în Gaza pentru a raporta faptele.

Anterior, șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, s-a declarat „îngrozit” de distrugerea centrului medical Shifa din orașul Gaza și a Spitalului Nasser din orașul Khan Younis din sud, precum și de descoperirea raportată a gropilor comune în și în jurul orașului. facilități după plecarea israelienilor.

Apărarea civilă palestiniană din Fâșia Gaza a declarat la începutul acestei săptămâni că a descoperit 283 de cadavre dintr-un cimitir temporar din interiorul spitalului principal din Khan Younis, care a fost construit când forțele israeliene asediau instalația luna trecută.

La acea vreme, oamenii nu au putut să îngroape morții într-un cimitir și au săpat morminte în curtea spitalului, a spus grupul.

Apărarea civilă a spus că unele cadavre erau ale unor persoane ucise în timpul asediului spitalului. Alții au fost uciși când forțele israeliene au atacat spitalul.

Quarterly Report - Editia 4

Politica Israelului este umanitară și responsabilă, susține premierul. Acuzațiile procurorului CPI sunt ”scandaloase” VIDEO
Politica Israelului este umanitară și responsabilă, susține premierul. Acuzațiile procurorului CPI sunt ”scandaloase” VIDEO
Premierul Benjamin Netanyahu susține că politica Israelului în legătură cu războiul din Gaza este una umanitară și responsabilă. Oficialul susține că țara sa face toate eforturile...
Egiptul, acuzat că a modificat termenii unei propuneri de încetare a focului în Fâșia Gaza. ”Ne-au păcălit pe toți”. Reacția oficialilor de la Cairo
Egiptul, acuzat că a modificat termenii unei propuneri de încetare a focului în Fâșia Gaza. ”Ne-au păcălit pe toți”. Reacția oficialilor de la Cairo
Serviciile de informaţii egiptene au modificat termenii unei propuneri de încetare a focului în Gaza pe care Israelul o aprobase deja şi, prin urmare, au zădărnicit posibilitatea de a pune...
#razboi Gaza, #situatie gaza, #Josep Borrell, #Al Doilea Razboi Mondial, #gropi comune gaza , #Razboi Gaza