Se pare că Iranul intenționează să atace Israelul în ziua de Tisha B'Av (ziua dezastrelor), când evreii deplâng pierderea primului și celui de-al doilea Templu.
Surse din serviciile de informații occidentale au declarat pentru Sky News Arabia că au dovezi că Iranul plănuiește să atace Israelul de Tisha B'Av, care începe pe 12 august și se încheie pe 13 august.
Se pare că atacul Iranului va fi coordonat cu Hezbollah, o grupare teroristă sprijinită de Iran, integrată în Liban.
De Tisha B'Av (ziua dezastrelor), evreii deplâng distrugerea primului și celui de-al doilea Templu.
Trei surse au declarat pentru New York Times că Iranul intenționează să reacționeze la asasinarea lui liderului Hamas Ismail Haniyeh, la Teheran. Liderul suprem al Iranului, Ali Khameini, a scris pe X: "În urma acestui eveniment tragic și amar care a avut loc în interiorul granițelor Republicii Islamice, este de datoria noastră să ne răzbunăm".
Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran (IRGC) a promis un răspuns "sever" şi "dureros" la asasinarea lui Ismail Haniyeh, liderul politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, care a fost ucis în timp se afla la Teheran, într-un atac atribuit Israelului.
Raportul indică faptul că există un impact emoțional și psihologic în lovirea Israelului în ziua sfântă de doliu, scrie Jerusalem Post.
Sursa susține că evreii israelieni se pot simți deosebit de vulnerabili în această zi - adăugând un strat suplimentar de chin psihologic.
Statele și entitățile inamice și-au concentrat atacurile asupra sărbătorilor evreiești în trecut, cum a fost cazul zilei de 7 octombrie, care a căzut de Simchat Tora și sau Războiului Yom Kippur din 1973 care a început de șabat, ziua sfântă de odihnă a evreilor, sâmbăta. Simhat Torá este o sărbătoare evreiască, care se celebrează toamna, și marchează încheierea ciclului anual de citire a celor cinci cărți ale lui Moise.
De asemenea, se pare că există un motiv simbolic pentru atacarea la această dată, reînviind traume istorice și reamintind imaginile distrugerii.
În cele din urmă, Iranul speră că un atac în această zi ar aduce un element de surpriză. În timp ce israelienii ar fi ocupați cu propriile ritualuri religioase sau cu rezolvarea dezacordurilor dintre ei, ar putea fi prinși nepregătiți pentru un atac militar.
Sky News Arabia a susținut, de asemenea, că acoperirea mediatică a atacului ar transmite un mesaj lumii islamice - că „Israelul este vulnerabil la distrugere, așa cum au fost evreii în istorie“.
Sursele au susținut, de asemenea, că un atac în această zi ar putea reda moralul grupurilor teroriste care atacă Israelul, revigorându-le pentru atacuri viitoare și arătând că Iranul va continua să sprijine liderii terorismului din regiune.
Iranul a încercat un atac asupra Israelului în luna aprilie, reușind doar câteva lovituri directe cu sutele de drone și rachete pe care le-a lansat asupra Israelului.
Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, 99% din proiectilele lansate - 170 de drone explozive, 30 de rachete de croazieră și 120 de rachete balistice - au fost doborâte de Israel și aliații săi, provocând doar pagube minore unei baze militare din sudul Israelului.
Statele Unite au anunţat vineri, 2 august, desfăşurarea în Orientul Mijlociu a mai multe nave de război şi avioane de luptă pentru a-şi proteja trupele şi aliatul lor Israel în faţa ameninţărilor Iranului şi a unor grupări precum mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi gruparea libaneză Hezbollah, relatează AFP.
Secretarul Apărării Lloyd Austin a ordonat grupului de atac USS Abraham Lincoln să înlocuiască grupul de atac USS Theodore Roosevelt, care operează în prezent în Golful Oman, potrivit unui comunicat al secretarului de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh.
Distrugătoarele şi crucişătoarele capabile de apărare împotriva rachetelor balistice vor fi trimise şi în Orientul Mijlociu şi în Marea Mediterană. Declaraţia nu precizează ce nave de război au fost trimise, dar două distrugătoare americane din estul Mării Mediterane au participat la interceptarea barajului de lovituri lansate de Iran împotriva Israelului în aprilie.
Austin a ordonat, de asemenea, desfăşurarea unei escadrile avioane de luptă în regiune, a spus Singh.
SUA deţin deja în regiune nava de asalt amfibie USS Wasp, care operează cu Unitatea Expediţionară Marină a 24-a, capabilă să efectueze o evacuare a cetăţenilor americani din Liban dacă va fi necesar.