1 an de război în Gaza: încă 21 de morți, într-o moschee, după atacul Israelului. ONU trage semnalul de alarmă: „Suferință profundă pentru palestinieni și libanezi"

Autor: Dan Stan
Duminica, 06 Octombrie 2024, ora 07:56
2491 citiri
1 an de război în Gaza: încă 21 de morți, într-o moschee, după atacul Israelului. ONU trage semnalul de alarmă: „Suferință profundă pentru palestinieni și libanezi"
Bloc de locuințe din Gaza lovit de o rachetă israeliană FOTO Hepta

Yahya Sinwar, liderul Hamas, nu regretă atacurile din urmă cu un an, spun persoane care au intrat în contact cu el, în ciuda declanşării unei invazii israeliene care a ucis zeci de mii de palestinieni, a devastat Gaza şi a provocat distrugeri aliatului Hezbollah, relatează Reuters.

Pentru Sinwar, 62 de ani, arhitectul raidului transfrontalier al Hamas - care a devenit cea mai neagră zi din istoria Israelului, lupta armată rămâne singura modalitate de a forţa crearea unui stat palestinian, au declarat patru oficiali palestinieni şi două surse din guverne din Orientul Mijlociu.

Atacurile din 7 octombrie au ucis 1.200 de persoane, în principal civili, şi 250 de oameni au devenit ostatici, potrivit calculelor israeliene. Pentru evrei, a fost cel mai grav bilanţ întregistrat într-o zi de la Holocaust încoace.

Israelul a răspuns prin lansarea unei ofensive masive, ucigând 41.600 de persoane şi strămutând 1,9 milioane, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene şi cifrelor ONU.

Acum, conflictul s-a extins în Liban, Israelul degradând puternic gruparea militantă Hezbollah, susţinută de Iran, inclusiv prin uciderea majorităţii conducerii sale. Iar patronul Hamas, Teheranul, riscă să fie atras într-un război deschis cu Israelul.

Sinwar a atras în conflictul cu Israelul Iranul şi întreaga sa „Axă a Rezistenţei” - care cuprinde Hezbollah, Houthi din Yemen şi miliţiile irakiene, spune Hassan Hassan, autor şi cercetător al grupurilor islamice. „Vedem acum efectele în lanţ ale zilei de 7 octombrie. Pariul lui Sinwar nu a funcţionat”, este de părere Hassan, sugerând că Axa Rezistenţei s-ar putea să nu îşi mai revină niciodată.

„Ceea ce a făcut Israelul Hezbollahului în două săptămâni este aproape egal cu un an întreg de degradare a Hamas în Gaza. În cazul Hezbollah, trei niveluri de conducere au fost eliminate, comanda sa militară a fost decimată, iar liderul său important, Hassan Nasrallah, a fost asasinat”, arată Hassan.

Cu toate acestea, influenţa lui Sinwar asupra Hamas rămâne neclintită, în ciuda unor semne de disensiune în rândul locuitorilor din Gaza.

El a fost ales drept lider general al mişcării islamiste după ce predecesorul său, Ismail Haniyeh, a fost ucis în iulie într-un presupus atac israelian în timpul unei vizite la Teheran. Israelul nu a confirmat implicarea sa în această lovitură.

Înainte de război, Sinwar povestea uneori despre viaţa sa timpurie în Gaza, în timpul deceniilor de ocupaţie israeliană, spunând odată că mama sa a făcut haine din saci goi de la ajutoarele alimentare ale ONU, potrivit lui Wissam Ibrahim, rezident în Gaza, care l-a întâlnit.

Într-un roman semi-autobiografic scris în închisoare, Sinwar a descris scene în care trupele distrugeau cu buldozerul casele palestinienilor, „ca un monstru care striveşte oasele prăzii sale”, înainte ca Israelul să se retragă din Gaza în 2005.

Un executant nemilos însărcinat cu pedepsirea palestinienilor suspectaţi de informarea Israelului, Sinwar şi-a făcut apoi un nume ca lider de închisoare, ieşind ca un erou al străzii după o sentinţă israeliană de 22 de ani pentru organizarea răpirii şi uciderii a doi soldaţi israelieni şi a patru palestinieni. Apoi a urcat rapid în fruntea Hamas.

Patru jurnalişti şi trei oficiali Hamas au declarat că înţelegerea sa a greutăţilor cotidiene şi a realităţilor brutale din Gaza a fost bine primită de locuitorii din Gaza şi i-a făcut pe oameni să se simtă în largul lor, în ciuda reputaţiei sale înfricoşătoare şi a furiei sale explozive.

Sinwar este considerat de oficialii arabi şi palestinieni drept arhitectul strategiei şi capacităţilor militare ale Hamas, susţinute prin legăturile sale puternice cu Iranul, pe care l-a vizitat în 2012.

Cel puţin 21 persoane au murit după ce Israelul a atacat o moschee din Gaza

Între timp, numărul morţilor în urma atacului asupra moscheii din Gaza a crescut la 21, potrivit agenţiei palestiniene de ştiri Wafa, citate de CNN.

Atacul aerian israelian asupra moscheii Shuhada al-Aqsa, în apropierea spitalului Al-Aqsa din Deir al-Balah, în centrul Fâşiei Gaza, ar fi rănit, de asemenea, zeci de persoane.

Martori oculari au declarat pentru Reuters că numărul victimelor ar putea creşte, deoarece moscheea era folosită pentru a găzdui persoane strămutate.

Forţele aeriene israeliene au confirmat anterior că moscheea din Deir al-Balah a fost o ţintă, afirmând că aceasta era folosită de Hamas. De asemenea, a declarat că a lovit un alt loc „care a fost folosit anterior ca şcoală Ibn Rushd”.

„Complexele de comandă şi control au fost utilizate de teroriştii Hamas pentru a planifica şi a desfăşura operaţiuni teroriste împotriva forţelor IDF şi a statului Israel”, se arată într-o declaraţie publicată pe contul X al forţelor aeriene.

IDF nu a detaliat numărul victimelor. Aceasta a declarat că, înainte de atac, „au fost luate multe măsuri pentru a reduce şansele de a afecta civilii, inclusiv utilizarea armamentului de precizie, supravegherea aeriană şi informaţii suplimentare”.

La un an de război în Gaza, secretarul general al ONU afirmă că atacul „a marcat suflete”

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a transmis un mesaj video în care marchează un an de la atacul terorist al Hamas din 7 octombrie 2023 în sudul Israelului, afirmând că atacul „oribil” „a marcat suflete”, relatează Times of Israel.

Guterres - care a fost atacat în mod repetat de oficiali israelieni pentru eşecurile anterioare de a condamna în mod adecvat masacrele Hamas, violenţele sexuale documentate pe scară largă din acea zi şi atacurile ulterioare asupra Israelului, ceea ce a determinat Ierusalimul să îl declare persona non grata în urmă cu câteva zile - menţionează violenţele sexuale în noua sa declaraţie şi îşi subliniază condamnarea atrocităţilor şi a luării de ostatici, inclusiv refuzul grupului terorist palestinian de a permite vizite ale Crucii Roşii.

El îi comemorează pe „toţi cei care au fost ucişi cu brutalitate şi au suferit violenţe de nedescris, inclusiv violenţe sexuale, în timp ce îşi trăiau pur şi simplu viaţa”.

Guterres cere încă o dată eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor.

El menţionează, de asemenea, războiul care a urmat şi „suferinţa umană profundă” pe care a provocat-o „palestinienilor din Gaza şi acum poporului libanez” şi solicită încetarea războiului şi găsirea unei soluţii la conflictul israeliano-palestinian.

„De la 7 octombrie a izbucnit un val de violenţă şocantă şi vărsare de sânge. Războiul care a urmat atacurilor teribile de acum un an continuă să distrugă vieţi şi să provoace suferinţe umane profunde palestinienilor din Gaza şi acum poporului libanez. Am vorbit despre acest lucru adesea şi clar. Este timpul pentru eliberarea ostaticilor, este timpul pentru a reduce la tăcere armele, este timpul pentru a opri suferinţa care a cuprins regiunea. Este timpul pentru pace, drept internaţional şi justiţie”, a subliniat şeful ONU.

Qatar nu vrea să mai facă pace între Hamas și Israel. Cele două părți trebuie să dea dovadă de „voință și seriozitate”, au spus oficialii de la Doha.
Qatar nu vrea să mai facă pace între Hamas și Israel. Cele două părți trebuie să dea dovadă de „voință și seriozitate”, au spus oficialii de la Doha.
Qatarul a confirmat sâmbătă că şi-a suspendat medierea pentru un acord de încetare a focului în Fâşia Gaza până când mişcarea palestiniană Hamas şi Israelul dovedesc "voinţă şi...
Impactul victoriei lui Trump asupra războiului din Gaza. Oficialii israelieni jubilează. Mesajul Hamas pentru republican
Impactul victoriei lui Trump asupra războiului din Gaza. Oficialii israelieni jubilează. Mesajul Hamas pentru republican
Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, chiar dacă nu a fost declarată încă oficial, ar putea avea un impact major asupra Orientului Mijlociu pe fondul conflictului din...
#razboi in Gaza, #Israel, #Hamas , #Razboi Gaza
  1. Israel recunoaște implicarea în atacul demn de un scenariu de film. ”Am mers până la capăt”
  2. „Exil” pe o navă de croazieră, cât e Donald Trump la putere. O companie oferă o călătorie de patru ani în jurul lumii
  3. Puternic atac al Israelului la Damasc, soldat cu mai multe victime. Ce a vizat IDF VIDEO
  4. Noi proteste în Amsterdam în ciuda interdicțiilor. Poliția a recurs la arestări VIDEO
  5. Un om a murit și alți doi au fost răniți într-un atac cu cuțitul în Londra
  6. Veniturile familiei regale britanice, în centrul unui nou scandal. ”Caută profitul oriunde pot, în detrimentul publicului”
  7. Noi detalii despre planul pregătit de Trump pentru Ucraina. Echipa lui Trump neagă că Rusia va rămâne cu Crimeea
  8. Acuzații de fraudă la unul dintre cele mai populare obiective turistice. Schema prin care angajații îi păcăleau pe turiști
  9. Adolescent testat pozitiv pentru gripă aviară. Oamenii de știință se tem de eventualele mutații ale virusului.
  10. Ucraina se poate baza în continuare pe Marea Britanie. „Angajamentul nostru este de neclintit”, în fața unei posibile schimbări de politică a SUA sub Trump