Șapte persoane au fost ucise, luni seară, 11 noiembrie, într-un atac aerian israelian la o cafenea din apropierea orașului Khan Younis din sudul Gaza, afirmă medici palestinieni, ridicând bilanțul atacurilor israeliene la cel puțin 37 de morți, începând de duminică noaptea, scrie Reuters.
În centrul Gaza, forțele israeliene au trimis, luni, tancurile în Nuseirat. Blindatele au deschis focul și au provocat panică printre palestinienii din această tabără de refugiați.
Locals inspect the destruction following an Israeli airstrike targeting the Abu Odeh family home in Nuseirat refugee camp. pic.twitter.com/wkGbhvWFPR
— Quds News Network (@QudsNen) November 12, 2024
În urma atacurilor aeriene și terestre, douăzeci de persoane au fost ucise la Nuseirat, una dintre cele opt tabere de refugiați istorice din Fâșia Gaza, printre victime fiind persoane dintr-o tabără de corturi, au afirmat oficiali de la Spitalul Al-Awda din Nuseirat.
Izrael pokračuje v tvorbě "lebensraum" v pámu Gazy.
Bombardování utečeneckých táborů v Nuseirat. pic.twitter.com/Jsd9aHIdI4
— VillainCZ (Man In The High Castle) (@VillainCz) November 11, 2024
Zaik Mohammad, care locuiește acolo, a afirmat că incursiunea tancurilor i-a luat prin surprindere pe rezidenți.
”Unii oameni nu au putut pleca și au rămas blocați în casele lor, făcând apel să fie lăsați să iasă, în timp ce alții au fugit cu ce au putut duce cu ei”, a declarat pentru Reuters Mohammad, în vârstă de 25 de ani, care locuiește la un kilometru de zona vizată.
Israelul nu a comentat violențele de luni.
Cu războiul din Gaza intrat în a 14-a lună, Israelul își concentrează operațiunile în nordul și centrul enclavei în ceea ce afirmă că este o campanie pentru a-i opri pe militanții Hamas să lanseze atacuri și să se regrupeze.
Zeci de mii de localnici palestinieni au fost anunțați să evacueze acele zone, alimentând temerile că ar putea să nu fie lăsați niciodată să se întoarcă.
Șansele deja mici privind un acord de încetare a focului au scăzut și mai mult în weekend, când mediatorul Qatar a afirmat că își suspendă eforturile până când atât Israelul, cât și gruparea palestiniană Hamas vor arăta mai dornice să se ajungă la o înțelegere.
Atacurile aeriene israeliene au ucis alte persoane în Gaza City și în orașul Beit Lahiya din nord, unde forțele israeliene operează începând din 5 octombrie, au afirmat medicii.
La Spitalul Kamal Adwan din apropiere de Beit Lahiya, medicii afirmă că tiruri israeliene dintr-o dronă au rănit trei cadre medicale.
Armata israeliană a afirmat că a ucis un comandant al grupării Jihadul Islamic, aliat al Hamas, Mohammad Abu Skhail, într-un atac care a avut loc sâmbătă, la un centru de comandă dintr-o incintă care a funcționat anterior ca școală în Gaza City. Medicii palestinieni au afirmat că în acest atac au murit șase persoane.
Asediu la spitale
Forțele israeliene au asediat cele trei spitale din și jurul Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza, timp de câteva săptămâni, iar oficialii au refuzat ordinele de a evacua centrele sau a-și lăsa pacienții fără asistență, în pofida lipsei hranei, a proviziilor medicale și a combustibilului.
Armata israeliană acuză Hamas că exploatează populația civilă din Gaza în scopuri militare, acuzație pe care gruparea o neagă.
Armata israeliană a trimis tancurile în taberele de la Beit Lahiya, Beit Hanoun și Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza, în urmă cu peste o lună. Aceasta a afirmat că a ucis sute de militanți la Jabalia și în jurul său de la începutul raidurilor.
Aripile armate ale Hamas și ale Jihadului Islamic au afirmat că luptătorii lor au desfășurat ambuscade, tiruri de mortiere și atacuri cu rachete anti-tanc, susținând că au ucis mulți soldați israelieni în ultimele săptămâni.
Luni, armata israeliană a afirmat că a extins o zonă umanitară din enclavă. Totodată, a arătat că va permite livrarea mai multor corturi, materiale pentru adăposturi, hrană, apă și provizii medicale.
Forțele sale ”vor continua să îndeplinească obiectivele războiului, inclusiv dezmembrarea Hamas și întoarcerea tuturor celor răpiți”, a arătat aceasta, referindu-se la ostaticii israelieni.
Oficiali palestinieni și ai Națiunilor Unite afirmă că nu există zone sigure în enclavă, care adăpostea peste 2,1 milioane de persoane și care acum este, în mare parte, transformată în ruine.
Războiul a izbucnit în 7 octombrie 2023, când militanți ai Hamas au atacat comunități israeliene, omorând circa 1.200 de persoane și luând 253 de ostatici, potrivit bilanțurilor israeliene. Campania militară a Israelului a pus la pământ mare parte din Gaza și a ucis circa 43.500 de palestinieni, afirmă oficiali din sănătate din Gaza.
Israel nu a ajutat... Vezi tot