Aviația britanică va survola Fâșia Gaza în căutarea ostaticilor Hamas. Ministerul britanic al Apărării: „Zborurile, exclusiv în sprijinul activităţii de salvare”

Duminica, 03 Decembrie 2023, ora 07:52
1692 citiri
Aviația britanică va survola Fâșia Gaza în căutarea ostaticilor Hamas. Ministerul britanic al Apărării: „Zborurile, exclusiv în sprijinul activităţii de salvare”
Avioanele vor include Shadow R1, pe care Royal Air Force le foloseşte pentru colectarea de informaţii. FOTO: RAF

Marea Britanie va efectua zboruri de supraveghere deasupra Fâşiei Gaza şi a Israelului în cadrul eforturilor de localizare a ostaticilor luaţi de Hamas şi de alte grupări teroriste palestiniene la 7 octombrie, relatează BBC. Ministerul britanic al Apărării a precizat că avioanele de supraveghere „nu vor fi înarmate, nu au rol de luptă şi vor fi însărcinate exclusiv cu localizarea ostaticilor”.

„Doar informaţiile legate de salvarea ostaticilor vor fi transmise autorităţilor responsabile de salvarea ostaticilor”, menţionează sursa citată.

Cinci cetăţeni britanici sunt daţi dispăruţi, iar guvernul britanic nu a precizat câţi ar putea fi deţinuţi de Hamas.

„Siguranţa cetăţenilor britanici este prioritatea noastră cea mai mare”, a menţionat Ministerul Apărării.

„În sprijinul activităţii de salvare a ostaticilor în curs de desfăşurare, Ministerul Apărării va efectua zboruri de supraveghere deasupra Mediteranei de Est, inclusiv operând în spaţiul aerian deasupra Israelului şi a Fâşiei Gaza”, a precizat acesta.

Avioanele vor include Shadow R1, pe care Royal Air Force le foloseşte pentru colectarea de informaţii, au declarat oficialii ministerului.

Informaţiile privind potenţialele locaţii ale ostaticilor vor fi împărtăşite cu Israelul. Se crede că peste 130 de prizonieri se află în Gaza.

Foştii ostatici rup tăcerea şi cer eliberarea altor captivi

Foşti ostatici din Fâşia Gaza au vorbit public pentru prima dată sâmbătă, îndemnând guvernul lui Benjamin Netanyahu să obţină eliberarea celor care sunt încă ţinuţi prizonieri în teritoriul palestinian de mişcarea islamistă Hamas, relatează AFP.

Ostaticii, dintre care unii au fost eliberaţi în cadrul armistiţiului de şapte zile care a expirat vineri, au vorbit într-o înregistrare video difuzată în faţa unei mulţimi de mii de persoane la un miting la Tel Aviv.

În cadrul unor scurte interviuri, patru femei au vorbit despre frica, foamea şi lipsa somnului în timpul captivităţii, după ce au fost răpite în timpul atacului fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian din 7 octombrie, care a declanşat războiul.

Potrivit autorităţilor, aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise în atac, majoritatea civili, iar alte 240 au fost răpite şi duse în Fâşia Gaza controlată de Hamas.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Putin declanșează Războiul Rece contra unei mari puteri europene: O lovește într-un punct sensibil
Putin declanșează Războiul Rece contra unei mari puteri europene: O lovește într-un punct sensibil
Concomitent cu începerea invaziei din Ucraina pe 24 februarie 2022, Vladimir Putin a apelat și la alte tipuri de agresiuni împotriva țărilor occidentale, în forme hibride. Acum, liderul de la...
Tzahal nu găsește ostatici în Khan Yunis și se întreabă unde îi ascunde Hamas
Tzahal nu găsește ostatici în Khan Yunis și se întreabă unde îi ascunde Hamas
În momentul în care armata israeliană a finalizat preluarea operațională a orașului Khan Yunis din Fâșia Gaza, sursele au confirmat că Tzahal nu a găsit ostatici acolo, deși a descoperit...
#Razboi Israel Gaza, #Marea Britanie, #Royal Air Force, #prizonieri, #Hamas , #Israel Fasia Gaza