Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, speră să avanseze eforturile de a ajunge la un acord de încetare a focului în Gaza, precum şi să consolideze legăturile bilaterale cu Cairo, în timpul vizitei de miercuri, 18 septembrie, din Egipt, care are loc pe fondul îngrijorării cu privire la escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, transmite Reuters.
Vizita înaltului diplomat american are loc în timp ce regiunea rămâne în stare de alertă ridicată din cauza riscului extinderii războiului din Gaza, în special după ce gruparea militantă Hezbollah a promis să riposteze împotriva Israelului, acuzându-l că a detonat marţi pagerele în Liban.
Incidentul a ucis cel puţin nouă persoane şi a rănit alte aproape 3.000. Israelul a refuzat să răspundă la întrebări cu privire la explozii.
În cadrul unei şedinţe de informare periodice, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că este prea devreme pentru a spune dacă incidentul din Liban va afecta negocierile de încetare a focului din Gaza, dar a afirmat că SUA consideră că diplomaţia este calea de a reduce tensiunile.
În cadrul întâlnirilor lui Blinken cu oficialii egipteni, ”pe ordinea de zi se află modalitatea de a obţine o propunere care credem că ar asigura acordul ambelor părţi” pentru o încetare a focului între Israel şi Hamas, a declarat Miller.
Oficialii americani au declarat timp de câteva săptămâni că o nouă propunere va fi prezentată în curând pentru un acord care să includă eliberarea ostaticilor luaţi din Israel de Hamas la 7 octombrie 2023.
”Există unele probleme pe care trebuie să le abordăm cu guvernul Egiptului în legătură cu această propunere de încetare a focului pe care încercăm să o ducem la bun sfârşit”, a declarat Miller.
Blinken nu va vizita Israelul în această călătorie, fiind prima dată când a sărit peste o oprire în cel mai apropiat aliat regional al Washingtonului de când grupul militant palestinian Hamas a declanşat războiul din Gaza în urmă cu aproape un an.
Miller a declarat că acest lucru se datorează faptului că Washingtonul intenţionează să discute probleme bilaterale cu Egiptul în această călătorie, iar propunerea de încetare a focului în Gaza la care au lucrat SUA şi mediatorii nu este încă gata pentru a fi prezentată Israelului.
”Prin urmare, ar fi prematur să prezentăm o astfel de propunere sau să facem orice alte angajamente diplomatice”, a adăugat el.
Egiptul, alături de Qatar, a fost un intermediar vital în diplomaţia condusă de SUA pentru a pune capăt războiului, transmiţând propuneri şi contrapropuneri între Hamas şi Israel. Washingtonul s-a sprijinit, de asemenea, pe Cairo în eforturile sale de a creşte fluxul de ajutor umanitar către cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza afectaţi de război.
Militanţii palestinieni au ucis 1.200 de persoane şi au luat aproximativ 250 de ostatici în atacul asupra Israelului de anul trecut, conform numărătorii israeliene. Atacul de represalii al Israelului asupra Gazei a ucis peste 41.000 de persoane şi a nivelat în mare parte enclava, afirmă Gaza.
În alianţa sa cu Egiptul, care durează de zeci de ani, Washingtonul a furnizat un ajutor militar în valoare de miliarde de dolari, în ciuda acuzaţiilor de abuzuri pe scară largă sub guvernul preşedintelui Abdel Fattah al-Sisi, inclusiv tortură şi dispariţii forţate. Guvernul egiptean neagă acuzaţiile.
Un semn al proeminenţei crescute a Cairo-ului a venit săptămâna trecută, când Blinken a renunţat la condiţiile privind drepturile omului în finanţarea militară externă a SUA pentru Egipt şi a permis suma totală de 1,3 miliarde de dolari pentru prima dată de când preşedintele Joe Biden a preluat funcţia în 2021.
Seth Binder, director de advocacy pentru Middle East Democracy Center, cu sediul la Washington, a declarat că, după ce a promis să facă din drepturile omului un element central al legăturilor dintre SUA şi Egipt, administraţia Biden a ”abandonat complet orice pretenţie că drepturile omului sunt importante pentru relaţie”.
Cuvintele SUA nu mai au ecou in lumea araba. Vezi tot