Ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, s-a întâlnit duminică, 4 august, la Teheran cu omologul său iranian, pe fondul temerilor privind o escaladare militară între Iran şi Israel după asasinarea liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas şi a unui înalt responsabil militar al grupării şiite libaneze Hezbollah, relatează AFP.
Iordania, ţară vecină Israelului cu care este legată printr-un tratat de pace din 1994, este un partener-cheie al Washingtonului în regiune.
🇮🇷🇯🇴📸 #Historic
The facial expression, calm & confidence of the Iranian Acting Foreign Minister Ali Bagheri Kani as he meets and welcomes the Jordanian Foreign Minister Ayman Safadi in Tehran, a Jordanian attempt to calm Iran not to retaliate harshly against the Zionist entity pic.twitter.com/TF3cJBI33B
— NEW WORLD ORDYR ٣١٣ (@NEWWORLDORDYR) August 4, 2024
Şeful diplomaţiei iordaniene a sosit duminică după-amiază la Teheran, unde s-a întâlnit şi discutat cu ministrul de externe interimar al Iranului, Ali Bagheri, a anunţat agenţia de presă iraniană Isna.
Îngrijorările privind o posibilă escaladare militară în Orientul Mijlociu au sporit în ultimele zile după intensificarea ameninţărilor din partea Iranului şi a aliaţilor săi împotriva Israelului.
Înainte de vizita ministrului iordanian, regele Iordaniei, Abdallah al II-lea, a lansat un apel la "evitarea în continuare a haosului" în Orientul Mijlociu, în cursul unei convorbiri telefonice cu preşedintele francez Emmanuel Macron.
Potrivit unui comunicat al palatului, Abdallah al II-lea a subliniat împreună cu Macron "evoluţii periculoase în regiune" şi a cerut "intensificarea eforturilor pentru a se ajunge la o acalmie cu scopul de a se evita extinderea conflictului în regiune şi a haosului în continuare".
De asemenea, el a subliniat importanţa de a se "pune capăt acţiunilor unilaterale israeliene" care "ar putea alimenta violenţa".
Potrivit unui comunicat al Amman-ului, Safadi urmează în special "să transmită un mesaj din partea regelui Abdallah al II-lea preşedintelui iranian" cu privire la "situaţia în regiune şi relaţiile bilaterale".
Iranul, gruparea islamistă palestiniană Hamas şi aliatul său libanez Hezbollah au acuzat Israelul de asasinarea miercuri, la Teheran, a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh. Israelul nu a confirmat.
Moartea sa a survenit la câteva ore după o lovitură revendicată de această dată de Israel care l-a ucis pe liderul militar al mişcării libaneze, Fuad Shukr, în apropiere de Beirut.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat, la rândul său, că ţara se află la "un nivel foarte ridicat" de pregătire pentru oricare scenariu, "atât defensiv, cât şi ofensiv".
Principalul aliat al Israelului, SUA au anunţat întărirea dispozitivului militar american în Orientul Mijlociu, în special pentru a "spori sprijinul pentru apărarea Israelului".
Anterior, duminică, Bagheri a indicat că a discutat în două rânduri în ultimele 48 de ore cu omologii săi egiptean şi iordanian.
Considerând "sensibilă" situaţia în Orientul Mijlociu, el a afirmat că "hotărârea Iranului de a cere socoteală" Israelului, inamicul său declarat, este "serioasă".