Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului s-a declarat vineri, 9 august, şocat de remarcile ministrului israelian de finanţe Bezalel Smotrich, care a apreciat că ”înfometarea populaţiei palestiniene în Fâşia Gaza ar fi o acţiune justificată şi morală pentru a obţine eliberarea ostaticilor israelieni” reţinuţi de gruparea Hamas, transmite AFP.
Israelul este în război de 10 luni împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas.
Întrebat în timpul unui simpozion despre viitorul Fâşiei Gaza, ministrul Bezalel Smotrich a spus la începutul acestei săptămâni: "Nimeni în lume nu ne va lăsa să înfometăm două milioane de oameni, deşi ar putea fi justificat şi moral pentru a obţine eliberarea ostaticilor" israelieni, care sunt reţinuţi acolo de Hamas de când această grupare a efectuat pe 7 octombrie o incursiune în sudul Israelului.
Înaltul Comisar al ONU, Volker Turk, "este şocat şi consternat de declaraţiile ministrului israelian", a declarat purtătorul său de cuvânt, întrebat despre acest lucru de un reporter la un briefing de presă.
El "condamnă cu cea mai mare fermitate aceste afirmaţii, care incită de asemenea la ură împotriva civililor nevinovaţi", a spus acelaşi purtător de cuvânt, care a reamintit că "înfometarea civililor ca metodă de război este o crimă de război". "Această declaraţie publică riscă să incite la comiterea şi a altor crime odioase", a adăugat el.
"Astfel de declaraţii, în special ale oficialilor publici, trebuie să înceteze imediat" şi "trebuie să facă obiectul unei anchete", în primul rând de către statul în cauză, "acesta este aşadar un apel imediat către autorităţile israeliene să supravegheze acest tip de comportament. (...) Aceasta este prima etapă. Este responsabilitatea israelienilor", a mai spus purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.
Războiul care a urmat incursiunii Hamas din 7 octombrie, soldată cu circa 1.200 de morţi în Israel, a condus la o situaţie umanitară dezastruoasă pentru aproape toţi cei aproximativ 2,4 milioane de palestinieni din Fâşia Gaza, care suferă din cauza penuriei de alimente, în timp ce bombardamentele şi ofensiva armatei israeliene au provocat aproape 40.000 de morţi palestinieni, majoritatea civili.
Dintre cei 251 de ostatici capturaţi de Hamas pe 7 octombrie, 111 încă se află în Fâşia Gaza, dar 39 dintre ei sunt decedaţi.