Biden lansează un nou avertisment către Israel: ”Sunt necesare eforturi credibile pentru a proteja civilii”

Marti, 13 Februarie 2024, ora 10:31
1234 citiri
Biden lansează un nou avertisment către Israel: ”Sunt necesare eforturi credibile pentru a proteja civilii”
Biden face un nou apel către Israel să protejeze civilii din Gaza FOTO Twitter

Președintele american Joe Biden face un nou apel către Israel să protejeze civilii care sunt „înghesuiți” în zona Rafah din Fâșia Gaza. Biden cere măsuri ”credibile” pentru acești oameni care sunt „expuși și vulnerabili” și trebuie protejați.

Declarațiile au fost făcute după întâlnirea dintre președintele SUA cu regele Iordaniei Abdullah, luni, la Washington, scrie BBC.

”Israelul trebuie să facă eforturi credibile pentru a proteja cei peste un milion de palestinieni care se adăpostesc în orașul din sudul Gaza. Mulți oameni de acolo au fost strămutați, strămutați de mai multe ori, fugind de violența spre nord și acum sunt înghesuiți în Rafah, expuși și vulnerabili”, a spus Biden.

El a spus că orice operațiune militară majoră din oraș „nu ar trebui să continue fără un plan credibil pentru asigurarea siguranței” celor care locuiesc acolo.

„Ei trebuie să fie protejați. Și am fost, de asemenea, clari de la început, ne opunem oricărei strămutări forțate a palestinienilor din Gaza”.

Săptămâna trecută, Casa Albă a declarat că nu va sprijini operațiunile majore israeliene în Rafah fără luarea în considerare a refugiaților de acolo.

Mulți oameni au fugit de operațiunea terestră a Israelului în restul Fâșiei Gaza - o enclavă palestiniană condusă de Hamas.

Rafah a fost supus unor lovituri aeriene grele israeliene în ultimele zile, cu un număr de victime raportate.

Un medic palestinian a declarat pentru BBC că oamenii din Rafah trăiesc cu frică.

Săptămâna trecută, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că a ordonat trupelor să se pregătească să-și extindă operațiunile terestre la Rafah. El a promis că va învinge oamenii înarmați Hamas care se ascund în oraș.

​Mai multe țări și organizații internaționale au avertizat Israelul împotriva lansării ofensivei planificate.

Secretarul de Externe al Marii Britanii, David Cameron, a declarat luni că Israelul ar trebui să „oprească și să se gândească serios” înainte de a lua măsuri suplimentare la Rafah.

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a cerut aliaților Israelului să nu mai trimită arme, deoarece „prea mulți oameni” sunt uciși în Gaza.

Săptămâna trecută, Arabia Saudită a avertizat cu privire la „repercusiuni foarte grave” dacă Rafah ar fi luat cu asalt.

Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a declarat că orice atac ar fi „terifiant” și că mulți civili „vor fi probabil uciși”.

Între timp, conducătorii Hamas din Gaza au spus că ar putea exista „zeci de mii” de victime, avertizând că orice operațiune ar submina și discuțiile despre o posibilă eliberare a ostaticilor israelieni deținuți pe teritoriu.

Mai mult de jumătate din populația de 2,3 milioane a Fâșiei Gaza este acum înghesuită în orașul de la granița cu Egiptul, care găzduia doar 250.000 de oameni înainte de izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas în octombrie.

Multe dintre persoanele strămutate trăiesc în adăposturi sau corturi improvizate, în condiții mizere, cu acces limitat la apă potabilă sau alimente sigure.

Duminică, armata israeliană a declarat că doi bărbați ostatici israeliano-argentinieni au fost salvați în timpul unui raid în Rafah.

Armata israeliană și-a lansat operațiunile în Fâșia Gaza după ce cel puțin 1.200 de persoane au fost ucise în sudul Israelului, pe 7 octombrie, de către oameni înarmați conduși de Hamas, care au luat ostatici și 253 de persoane.

Câțiva dintre acești ostatici au fost eliberați ulterior, dar Israelul spune că 134 sunt încă nedescoperiți.

Luni, 12 ianuarie, Ministerul Sănătăţii condus de Hamas din Gaza a declarat că 164 de persoane au fost ucise şi 200 au fost rănite în Gaza în ultima zi. Ministerul spune că 28.340 de palestinieni au fost uciși și aproape 68.000 au fost răniți în Fâșie din 7 octombrie.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Tzahal nu găsește ostatici în Khan Yunis și se întreabă unde îi ascunde Hamas
Tzahal nu găsește ostatici în Khan Yunis și se întreabă unde îi ascunde Hamas
În momentul în care armata israeliană a finalizat preluarea operațională a orașului Khan Yunis din Fâșia Gaza, sursele au confirmat că Tzahal nu a găsit ostatici acolo, deși a descoperit...
Președintele SUA anunță 500 de noi sancțiuni pentru Rusia după moartea opozantului Alexei Navalnîi
Președintele SUA anunță 500 de noi sancțiuni pentru Rusia după moartea opozantului Alexei Navalnîi
Preşedintele american Joe Biden a anunţat vineri că Statele Unite vor impune peste 500 de sancţiuni noi împotriva Rusiei, transmit agenţiile internaţionale de presă. În acelaşi timp,...
#Razboi Israel Gaza, #Hamas, #Rafah, #Joe Biden presedinte SUA, #apel Israel, #civili palestinieni, #civili Gaza , #Razboi Gaza