Noi bombardamente israeliene în Gaza. „Mâncam și dintr-o dată casa s-a prăbuşit peste noi” FOTO/VIDEO

Sambata, 15 Iunie 2024, ora 09:10
1769 citiri
Noi bombardamente israeliene în Gaza. „Mâncam și dintr-o dată casa s-a prăbuşit peste noi” FOTO/VIDEO
Bombardamente israeliene în Gaza Foto: X/ NEXTA

Trupele israeline au bombardat, sâmbătă, 15 iunie, Fâşia Gaza fără niciun semn tangibil de încetare a focului pe termen scurt în războiul dintre Israel şi Hamas, care a cunoscut o recrudescenţă a tensiunilor în ultimele zile în Liban şi Yemen, relatează AFP.

În cea de-a noua lună de război, frontul nordic al Israelului, la graniţa cu Libanul, cunoaşte noi violenţe, cu schimburi intense de focuri transfrontaliere între Hezbollah, un aliat al Hamas, şi armata israeliană.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat, joi, că Franţa, Statele Unite şi Israelul vor lucra în format „trilateral” la o foaie de parcurs franceză pentru a limita tensiunile de la frontiera israeliano-libaneză.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a respins, vineri, 14 iunie, această nouă iniţiativă, acuzând Parisul de „ostilitate” faţă de Israel, declaraţii denunţate ca fiind „nepotrivite” chiar şi în cadrul diplomaţiei israeliene.

Iar rebelii yemeniţi Houthi, aliaţi ai Hamas, au revendicat în ultimele zile o serie de atacuri asupra unor nave în Marea Roşie, ceea ce a determinat Washingtonul să „distrugă” şapte radare din Yemen, necesare pentru acest tip de operaţiuni.

În paralel cu aceste evoluţii regionale, speranţele unei încetări a focului pe termen scurt în Gaza par să se fi spulberat, protagoniştii rămânând pe poziţii intangibile.

În primele ore ale zilei de sâmbătă, martorii au raportat lovituri israeliene în teritoriul palestinian, care se află în mijlocul unei crize umanitare majore, cu ameninţare de foamete, şi unde 75% din cei aproximativ 2,4 milioane de locuitori au fost strămutaţi, potrivit ONU.

Brigăzile al-Qassam, aripa armată a Hamas, au revendicat tirul de rachete asupra teritoriului israelian, foarte aproape de Fâşia Gaza.

„Stăteam acasă şi mâncam. Dintr-o dată, casa s-a prăbuşit peste noi”, a declarat vineri pentru AFP Anwar Harz. „Ajunge, ajunge cu războiul şi distrugerile”, a mai spus el.

La Spitalul Martirilor Al-Aqsa din Deir al-Balah (centru), membrii familiei Hegazi au deplâns moartea lui Eyad, în vârstă de 10 ani, despre care au spus că a murit din cauza malnutriţiei. Imaginile o arată pe sora sa ţinând în braţe trupul emaciat al acestuia.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), peste 8.000 de copii cu vârsta sub cinci ani au fost trataţi în Gaza pentru malnutriţie acută, „inclusiv 1.600 de copii care suferă de malnutriţie acută severă”.

„Au fost deja înregistrate 32 de decese atribuite malnutriţiei, dintre care 28 în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani”, a declarat miercuri şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Iar vineri, OMS şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la agravarea crizei sanitare din Cisiordania ocupată, unde restricţiile, violenţele şi atacurile asupra infrastructurilor medicale complică accesul la îngrijiri.

În Gaza, debarcaderul american temporar folosit pentru a livra pe mare ajutoare umanitare populaţiei din Gaza va fi retras din cauza mării agitate, a anunţat, vineri, Comandamentul american pentru Orientul Mijlociu (Centcom).

Docul va fi mutat în portul israelian Ashdod. „Decizia de a muta temporar debarcaderul nu este luată cu uşurinţă, dar este necesară” pentru a putea „continua să livreze ajutoare în viitor”, a adăugat Centcom, promiţând că acesta va fi reinstalat „rapid”.

În calitate de principal susţinător militar al Israelului, Washingtonul a instalat acest debarcader în largul coastei Gaza în faţa restricţiilor severe impuse de Israel în ceea ce priveşte livrarea de ajutoare pe cale terestră către teritoriul palestinian devastat de violenţe.

Războiul a fost declanşat la 7 octombrie de atacul lansat de Hamas din Gaza în sudul Israelului, care s-a soldat cu moartea a 1.194 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Dintre cele 251 de persoane răpite, 116 sunt încă ţinute ostatice în Gaza, dintre care 41 au murit, potrivit armatei.

Ca răspuns, armata israeliană a lansat o ofensivă pe scară largă în Gaza, care s-a soldat cu 37.266 de morţi, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al guvernului din Gaza condus de Hamas.

Cel puțin 15 persoane au murit în urma unui atac israelian asupra unei școli în Fâșia Gaza FOTO/VIDEO
Cel puțin 15 persoane au murit în urma unui atac israelian asupra unei școli în Fâșia Gaza FOTO/VIDEO
Hamas şi-a anunţat duminică, 14 iulie, retragerea din negocierile pentru încetarea focului în Fâşia Gaza, unde armata israeliană a bombardat încă o şcoală care adăposteşte persoane...
Liderul Hamas este presat de propriii comandanți pentru a încheia un acord cu Israelul. „Să înceteze distrugerea poporului palestinian”
Liderul Hamas este presat de propriii comandanți pentru a încheia un acord cu Israelul. „Să înceteze distrugerea poporului palestinian”
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA), Bill Burns, a declarat într-un briefing cu uşile închise, sâmbătă, 13 iulie, că Yahya Sinwar - liderul grupării islamiste...
#Razboi Israel Gaza, #bombardamente Israel Gaza, #civili morti gaza, #criza umanitara, #razboi Gaza Hamas Israel , #Razboi Gaza
  1. Grecia, preferată de europeni, deși mai scumpă. Cele mai mari creșteri de cheltuieli în turism din Uniunea Europeană
  2. O categorie de israelieni care refuză să lupte în armată vor fi convocați pentru recrutare. Tensiuni în guvernul lui Netanyahu
  3. Un copil și doi adulți au murit în urma unui atac rusesc cu rachetă, în parcul unui oraș din sudul Ucrainei
  4. Alertă în Argeș după ce un cioban a fost mușcat de urs agresiv. Animalul este căutat în zonă
  5. Viața fostei deputate ucrainence împușcată în cap nu a putut fi salvată. Irina Farion era o apărătoare a limbii ucrainene
  6. Ziua Aviaţiei: Aeronave F-16 ale forţelor române şi F-18 din Finlanda survolează Capitala
  7. Accident în lanț în Hunedoara. Un bărbat a fost grav rănit după ce a intrat cu mașina pe contrasens
  8. Donațiile pentru campania electorală a lui Joe Biden. Finanțatorii așteaptă o decizie privind retragerea sa
  9. Sărbătoarea Sfântului Ilie, aducătorul de ploaie. Tradițiile pe care credincioșii le respectă astăzi
  10. ”Ursula von der Leyen este angajata noastră”. Ironiile premierului maghiar Viktor Orban la adresa liderilor europeni