Zeci de palestinieni ar fi fost uciși de armata israeliană în timp ce intră tot mai adânc în nordul și sudul Fâșiei Gaza. „O altă noapte foarte dificilă” FOTO/VIDEO

Joi, 23 Mai 2024, ora 13:36
1503 citiri
Zeci de palestinieni ar fi fost uciși de armata israeliană în timp ce intră tot mai adânc în nordul și sudul Fâșiei Gaza. „O altă noapte foarte dificilă” FOTO/VIDEO
Tanc israelian FOTO: Japan Times

Armata israeliană a omorât, joi, 23 mai, 35 de palestinieni în urma unor bombardamente aeriene și terestre pe tot teritoriul Fâșiei Gaza și s-au luptat cu militanții Hamas în zone din sudul orașului Rafah, au anunțat oficiali din domeniul sănătăţii şi mass-media apropiaţi de Hamas, transmite Reuters.

Tancurile israeliene au avansat în sud-estul oraşului Rafah, s-au apropiat de districtul vestic al oraşului Yibna şi au continuat să opereze în trei suburbii estice, au declarat localnicii.

„Ocupaţia (forţele israeliene) încearcă să se deplaseze mai departe spre vest, sunt la marginea Yibna, care este dens populată. Nu au invadat-o încă”, a declarat un rezident, care a cerut să nu fie numit. „Auzim explozii şi vedem fum negru care iese din zonele invadate de armată. A fost o altă noapte foarte dificilă”, a declarat acesta pentru Reuters prin intermediul unei aplicaţii de chat.

Atacurile israeliene simultane asupra extremităţilor nordică şi sudică ale Fâşiei Gaza au provocat luna aceasta un nou exod a sute de mii de palestinieni care îşi părăsesc casele şi au tăiat principalele căi de acces pentru ajutoare, crescând riscul de foamete. Israelul spune că nu are altă soluţie decât să atace Rafah pentru a elimina ultimele batalioane de luptători Hamas despre care crede că se adăpostesc acolo. Trupele sale s-au deplasat încet spre periferia estică a Rafah de la începutul lunii.

„Trupele operează în prezent pe baza unor informaţii referitoare la ţinte teroriste în zonele Brazil şi Shaboura, în timp ce depun toate eforturile pentru a preveni rănirea civililor şi după ce populaţia civilă din zonă a fost evacuată”, a declarat armata israeliană într-un comunicat.

Rezidenţii palestinieni au declarat însă că nu a avut loc nicio incursiune în Shaboura, în centrul oraşului Rafah.

„Trupele IDF au localizat un lansator de rachete gata să tragă asupra trupelor. În plus, trupele au localizat şi au dezmembrat mai multe puţuri de tuneluri şi lansatoare ale teroriştilor în zonă şi au eliminat mai mulți teroriști în timpul unor întâlniri”, a adăugat comunicatul militar israelian.

UNRWA, principala agenţie a Naţiunilor Unite în Gaza, a estimat, începând de luni, că peste 800.000 de persoane au fugit din Rafah de când Israelul a început să atace oraşul, la începutul lunii mai, în ciuda apelurilor internaţionale la reţinere.

În paralel, forţele israeliene şi-au intensificat ofensiva terestră în Jabalia, unde armata a ras de pe faţa pământului mai multe zone rezidenţiale, şi au lovit oraşul Beit Hanoun din apropiere, zone în care Israelul a declanşat operaţiuni majore în urmă cu mai multe luni. Israelul spune că a fost nevoit să revină pentru a împiedica Hamas să se regrupeze acolo. Armata israeliană a precizat într-o declaraţie că forţele au început să efectueze raiduri ţintite în Beit Hanoun „pentru a elimina teroriştii, a localiza şi a lovi infrastructura teroristă, de dedesubtul şi deasupra solului”.

Armata a declarat că trei soldaţi au fost ucişi în luptele de miercuri, ridicând numărul soldaţilor ucişi de la începutul incursiunilor în Gaza, la 20 octombrie, la 286 de soldaţi.

Israelul a lansat asaltul asupra Fâşiei Gaza în urma unui atac condus de Hamas asupra comunităţilor din sudul Israelului la 7 octombrie, în care luptătorii au ucis 1.200 de persoane şi au capturat peste 250 de ostatici. De atunci, ofensiva Israelului în Gaza a ucis peste 35.000 de persoane, iar alte mii de persoane ar putea fi îngropate sub dărâmături, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza.

Noi bombardamente israeliene în Gaza. „Mâncam și dintr-o dată casa s-a prăbuşit peste noi” FOTO/VIDEO
Noi bombardamente israeliene în Gaza. „Mâncam și dintr-o dată casa s-a prăbuşit peste noi” FOTO/VIDEO
Trupele israeline au bombardat, sâmbătă, 15 iunie, Fâşia Gaza fără niciun semn tangibil de încetare a focului pe termen scurt în războiul dintre Israel şi Hamas, care a cunoscut o...
Hamas face un apel la americani să pună presiune pe Israel pentru un armistițiu permanent în Fâșia Gaza
Hamas face un apel la americani să pună presiune pe Israel pentru un armistițiu permanent în Fâșia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a cerut joi, 13 iunie, într-un comunicat Statelor Unite să facă „presiune" asupra Israelului în vederea obţinerii unui armistiţiu permanent în...
#Razboi Israel Gaza, #razboi Israel Hamas, #morti, #Rafah, #criza umanitara, #razboi Gaza civili ucisi Israel , #Israel Fasia Gaza
  1. Patru bărbați au fost reținuți după ce au bătut un tânăr de 21 de ani în Botoșani
  2. Un colonel rus din tabăra propagandiștilor Z îl atacă pe Putin: ”S-ar putea sfârși cu moartea Rusiei și dispariția ei de pe harta lumii”
  3. Republica Moldova mai face un pas major spre aderarea la UE. Acordul important votat de 27 de țări
  4. Situație de nedescris într-un fast-food din Oradea. Un client a găsit bucăți de lemn și os în gyros
  5. Noi bombardamente israeliene în Gaza. „Mâncam și dintr-o dată casa s-a prăbuşit peste noi” FOTO/VIDEO
  6. Grecii vor construi 1.000 de kilometri noi de autostradă. Turiștii români vor putea ajunge mai rapid în zonele preferate VIDEO
  7. UPDATE: Accident grav în Vâlcea: Un autocar plin cu elevi s-a ciocnit de un alt autoturism. Șoferul mașinii a decedat. A fost activat Planul Roșu de intervenție VIDEO
  8. Femeie bătută pentru că a votat cu alt partid. Fetița victimei a fost martoră la agresiune
  9. Țara care se pregătește pentru un val de căldură sufocant. Sunt așteptate „câteva zeci de recorduri” zilnice
  10. Sprijin important primit de Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene