Soluția susținută de Rusia pentru încheierea conflictului dintre Israel și Hamas: ”E cea mai credibilă”

Luni, 09 Octombrie 2023, ora 20:19
5254 citiri
Soluția susținută de Rusia pentru încheierea conflictului dintre Israel și Hamas: ”E cea mai credibilă”
Serghei Lavrov FOTO Twitter

Moscova a avertizat luni, 9 octombrie, asupra unui risc ridicat de intrare în conflictul dintre Israel și Hamas a unor ”terţe forţe”, informează France Presse.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a promis că Rusia şi Liga Arabă vor lucra pentru ”a opri vărsarea de sânge” în Israel şi Gaza cu ţările care doresc o ”pace durabilă în Orientul Mijlociu”, într-o conferinţă de presă cu ocazia vizitei la Moscova a secretarului general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit.

”Nu putem fi de acord cu cei care spun că securitatea nu poate fi asigurată decât prin combaterea terorismului”, a declarat el.

”Distrugerea teroriştilor” este o strategie care a fost deja aplicată de Israel, dar nu a rezolvat niciodată ”problema de bază”, a notat el.

Crearea unui stat palestinian constituie ”cea mai credibilă” soluţie a conflictului, potrivit lui Serghei Lavrov. ”Problema palestiniană nu mai poate aştepta”, a adăugat el.

Ahmed Aboul Gheit a cerut găsirea ”unei rezoluţii juste la conflictul israeliano-palestinian şi crearea perspectivelor politice”, potrivit unei traduceri în limba rusă a declaraţiilor sale. El a asigurat, de asemenea, că organizaţia sa respinge violenţa ”de ambele părţi” în acest conflict.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat, la rândul său, că riscul intrării unor ”terţe forţe” în conflictul dintre Israel şi Hamas este ridicat, ceea ce face ecoul temerilor Israelului cu privire la un posibil atac al altor grupări, notează AFP.

Hezbollah-ul libanez, un aliat al Hamas şi al Iranului, a tras obuze într-o zonă contestată de la graniţă.

Această formaţiune, duşman al Israelului, a declarat că a tras tirurile ”din solidaritate cu rezistenţa şi poporul palestinian”.

Unii actori occidentali arată, de asemenea, spre o posibilă implicare a Iranului în ofensiva Hamas împotriva Israelului.

Teheranul a negat luni aceste acuzaţii, respingând informaţiile publicate de cotidianul american Wall Street Journal.

Iranul a fost totuşi una dintre primele ţări care a susţinut ofensiva, spunând că ”sprijină apărarea legitimă a naţiunii palestiniene”.

La rândul său, Casa Albă a afirmat că este ”prea devreme” să spună dacă Iranul este implicat direct, adăugând totuşi că ”nu are nicio îndoială” cu privire la faptul că mişcarea Hamas este ”finanţată, echipată şi înarmată” printre alţii de Republica Islamică Iran.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia „invadează“ Cuba: Insula se pregătește să primească 200.000 de turiști ruși
Rusia „invadează“ Cuba: Insula se pregătește să primească 200.000 de turiști ruși
Cuba își va extinde rutele de călătorie cu Rusia în speranța de a trezi turismul din somnul post-pandemic. Națiunea din Caraibe vrea să primească aproximativ 200.000 de ruși în acest...
Analiză: Jocul (secret) al Rusiei și Ungariei în România
Analiză: Jocul (secret) al Rusiei și Ungariei în România
Oamenii rușilor se pot infiltra în serviciile secrete și instituțiile românești? Sau sunt deja aici? Și cum a ajuns Ungaria prietenă la cataramă cu România? Raportul Consiliului Suprem...
#Razboi Israel Gaza, #razboi Israel Hamas, #solutie conflict, #Rusia, #Serghei Lavrov , #Israel Fasia Gaza