Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a acuzat Statele Unite că intensifică tensiunile și provocările, subliniind că riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de mare pentru Coreea de Nord ca în prezent, conform agenției de presă de stat KCNA, citată vineri de Reuters.
Într-un discurs susținut joi, în cadrul unei expoziții militare desfășurate la Phenian, Kim a declarat că experiența sa anterioară în negocierile cu Washingtonul a evidențiat doar caracterul "agresiv și ostil" al politicii americane față de Phenian, a relatat KCNA.
”Niciodată până acum nu s-au confruntat părţile beligerante din peninsula coreeană cu o înfruntare atât de periculoasă şi acută care ar putea escalada în cel mai distructiv război termo-nuclear”, a declarat Kim, potrivit KCNA.
”Am mers cât de departe am putut în negocierile cu Statele Unite, dar de ceea ce am devenit siguri, din rezultat, nu este dorinţa superputerii de a coexista, ci poziţia sa de putere şi politica agresivă şi ostilă faţă de noi, care nu se pot schimba niciodată”, a susţinut el.
În timpul primului mandat al preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, el şi Kim au avut trei întrevederi fără precedent în Singapore, Hanoi şi la graniţa coreeană, în 2018 şi 2019.
Însă diplomaţiile lor nu au reuşit să obţină un rezultat concret din cauza diferenţelor între apelurile SUA la Coreea de Nord să renunţe la armele sale nucleare şi solicitările lui Kim privind relaxarea sancţiunilor.
Trump s-a lăudat mult timp cu legăturile sale cu Kim, iar luna trecută a declarat că cele două ţări ”ar fi purtat un război nuclear în care ar fi murit milioane de oameni”, dar el a oprit acest lucru, graţiel relaţiilor dintre ei doi.
Presa de stat din Coreea de Nord nu a menţionat public, deocamdată, realegerea lui Trump.
În discursul său, Kim a cerut dezvoltarea şi upgradarea armelor în ”unele ultra-moderne” şi a promis să continue progresele capacităţilor defensive pentru a întări poziţia strategică a ţării, a arătat KCNA.
Evenimentul, intitulat Expoziţia pentru Dezvoltarea Apărării, a prezentat arme strategice şi tactice.
Cel mai recent discurs al lui Kim a venit în mijlocul criticilor internaţionale privind aprofundarea cooperării militare între Phenian şi Moscova, după ce Coreea de Nord a trimis peste 10.000 de trupe în Rusia pentru a o sprijini în războiul împotriva Ucrainei.
Săptămâna trecută, Kim a cerut armatei îmbunătăţirea capacităţilor de a purta un război, acuzând Statele Unite şi pe aliaţii săi de răscolirea tensiunilor la ”cea mai rea fază din istorie”.