Armata israeliană (IDF) a început să recruteze evrei yemeniti care trăiesc în Israel pentru a sprijini operațiunile de informații împotriva rebelilor houthi din Yemen. Potrivit unui raport al KAN News, aceștia vor ajuta IDF să adune informații esențiale și să ofere o mai bună înțelegere a limbii și culturii yemenite, având în vedere că majoritatea recruților vorbesc fluent dialectul arab yemenit, scrie Jerusalem Post.
Recruții provin din rândul imigranților recenți din Yemen, dar și din familii de evrei yemeniti care au crescut în familii vorbitoare de arabă. Acest demers face parte dintr-o strategie mai largă a Israelului și a Statelor Unite pentru a contracara amenințările houthi, care au intensificat atacurile asupra Israelului, inclusiv cu rachete, în ultimele luni.
„IDF a recrutat zeci de evrei yemeniti pentru a îmbunătăți înțelegerea limbii și culturii din Yemen, esențiale pentru îmbunătățirea capacității de informații și sprijinirea eforturilor de securitate națională”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, potrivit KAN News.
Aceste măsuri vin în contextul unei escaladări a tensiunilor între SUA, Israel și rebelii houthi, după ce Statele Unite au anunțat intenția de a intensifica atacurile asupra Yemenului până la sfârșitul mandatului președintelui Joe Biden. Potrivit unui raport al KAN, Biden a aprobat „lovituri” pentru a viza ținte unde rebelii houthi ascund rachetele.
În plus, autoritățile americane au subliniat că loviturile trebuie să vizeze exclusiv obiective militare, nu civile. Această cerință a fost adresată Israelului, care se află într-o continuă colaborare cu Washingtonul în acest sens.
În aceeași perioadă, Comandamentul Central al Statelor Unite (CENTCOM) a efectuat atacuri de precizie asupra locurilor unde houthi depozitează armament în Yemen, în timp ce navele de război americane au lansat rachete Tomahawk asupra unor astfel de obiective. Rachetele au vizat, în special, instalațiile de producție și depozitare a armelor, care au fost folosite de houthi pentru a ataca navele comerciale și militare în sudul Mării Roșii și în Golful Aden.
Această colaborare mai strânsă între SUA și Israel vine într-un moment critic, când amenințările din partea rebelilor houthi continuă să crească, iar obiectivele militare devin tot mai diversificate.
Pe de altă parte, Israelul a actualizat regulile privind mediatizarea soldaţilor în serviciu activ, pe fondul temerilor că rezerviştii s-ar putea confrunta cu acţiuni legale în timp ce călătoresc peste hotare, din cauza presupuselor crime de război în Gaza. Numele complete şi feţele vor trebui de acum protejate. Săptămâna trecută, un soldat israelian aflat în Brazilia în vacanţă a părăsit brusc ţara după ce un judecător a ordonat o investigaţie privind acuzaţii de crime de război înaintate de o grupare pro-palestiniană, care susținea că acesta ar fi comis crime de război în timpul misiunii sale în Gaza.
Conform noilor reglementări, mass-media care intervievează soldați de la rangul de colonel sau mai jos nu va mai putea să le afișeze numele complete sau fețele, această măsură fiind similară cu regulile deja aplicate piloților și membrilor unităților de forțe speciale, a explicat locotenent-colonelul Nadav Shoshani, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene. De asemenea, persoanele intervievate nu vor putea fi asociate cu un anumit eveniment de luptă în care au fost implicate.
„Aceasta este o nouă directivă menită să protejeze soldații noștri și să le asigure siguranța în fața acestor tipuri de incidente organizate de activiști anti-Israel din întreaga lume”, a declarat Shoshani.
El a adăugat că, în cadrul regulilor militare deja existente, soldaților le este interzis să publice videoclipuri și imagini din zonele de război pe rețelele de socializare, chiar dacă implementarea acestora nu este întotdeauna perfectă, având în vedere dimensiunea armatei israeliene. Există, de asemenea, reglementări vechi privind soldații care călătoresc în scopt de afaceri, a subliniat Shoshani.
Purtătorul de cuvânt a mai spus că grupuri de activiști, cum ar fi Fundația Hind Rajab, cu sediul în Belgia, care a susținut acțiunea din Brazilia, „leagă punctele” între soldații care au postat materiale din Gaza și care ulterior au publicat fotografii și videoclipuri din vacanțele lor în străinătate.
În 2023, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și fostul ministru al Apărării Yoav Gallant, precum și pentru liderul Hamas Ibrahim Al-Masri, sub acuzația de crime de război comise în Gaza, stârnind indignare în Israel.
Shoshani a precizat că au existat „câteva cazuri” în care rezerviști care călătoreau pentru afaceri au fost vizați, în plus față de cazul din Brazilia, toate fiind demarate de grupuri de activiști care au făcut presiuni asupra autorităților pentru deschiderea unei anchete.