Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza

Miercuri, 24 Aprilie 2024, ora 01:03
1794 citiri
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protest pro-palestinian la Universitatea Columbia din SUA FOTO X

Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune, anunţă BBC.

Luni, zeci de studenţi au fost arestaţi la Yale, în timp ce Columbia a anulat cursurile cu prezenţă fizică din cauza temerilor legate de antisemitismul din campus. "Tabere" de protest similare au apărut şi în alte campusuri, inclusiv la Berkeley, în California. Autorităţile şcolare se află sub o presiune tot mai mare pentru a calma tensiunile din campus. Demonstraţii şi dezbateri aprinse despre războiul dintre Israel şi Gaza şi despre libertatea de exprimare au zguduit principalele campusuri universitare din Statele Unite de la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Universitatea Columbia se confruntă cu o a șaptea zi de demonstrații tensionate pro-palestiniene, deoarece protestele de solidaritate s-au răspândit în alte colegii și au determinat arestări la Universitatea din New York și Yale.

Pe măsură ce săptămâna Paștelui a început luni, tensiunile crescânde din campus și preocupările tot mai mari de siguranță în rândul studenților evrei au atras condamnări din partea donatorilor, liderilor și congresmanilor, crescând presiunea asupra conducerii universităților pentru a întrerupe demonstrațiile.

Luni seară, poliția a acționat pentru a dispersa un protest la Universitatea din New York și a făcut mai multe arestări.

45 de studenți au fost arestați la Yale mai devreme în cursul zilei, în timp ce Columbia a trecut cursurile în online.

"Tabere" similare au apărut la Berkeley, MIT și la alte universități de top din întreaga țară.

Demonstrațiile și dezbaterile aprinse despre războiul Israel-Gaza și despre libertatea de exprimare au zguduit campusurile americane de la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, care a determinat campania Israelului în Gaza.

În SUA, studenții de ambele părți spun că de atunci a existat o creștere atât a incidentelor antisemite, cât și a celor islamofobe.

Întrebat despre protestele de luni din campus, președintele Joe Biden a spus că a condamnat atât „protestele antisemite”, cât și „pe cei care nu înțeleg ce se întâmplă cu palestinienii”.

Mișcarea de protest din campusuri a fost pusă în centrul atenției săptămâna trecută, după ce poliția din New York a fost chemată în campusul Universității Columbia din oraș și a arestat peste 100 de demonstranți.

Într-o declarație de luni, Columbia a anunțat că toate cursurile vor avea loc virtual, președintele univertității, Dr. Minouche Shafik, citând incidente de „comportament intimidant și hărțuitor”.

Dr. Shafik a spus că tensiunile din campus au fost „exploatate și amplificate de persoane care nu sunt afiliate cu Columbia, care au venit în campus pentru a-și urmări propriile agende”.

La Universitatea din New York, protestatarii au instalat corturi vizavi de Stern School of Business.

Așa cum a fost cazul în unele dintre celelalte universități, protestatarii cer conducerii să dezvăluie și să renunțe la „finanțele și dotările de la producătorii de arme și companiile interesate de ocupația israeliană”.

În SUA au existat și demonstrații mai ample în legătură cu evenimentele din Orientul Mijlociu.

Protestatarii pro-palestinieni au blocat recent drumuri importante din toată țara, restricționând accesul la aeroporturi, inclusiv O'Hare International din Chicago și Seattle-Tacoma International, precum și Podul Golden Gate din San Francisco și Podul Brooklyn din New York.

Quarterly Report - Editia 4

Trupurile a două persoane, de naţionalitate thailandeză, ucise în atacul din Israel sunt "luate ostatice şi deţinute" de Hamas în Gaza
Trupurile a două persoane, de naţionalitate thailandeză, ucise în atacul din Israel sunt "luate ostatice şi deţinute" de Hamas în Gaza
Trupurile a două persoane de naţionalitate thailandeză omorâte în timpul atacurilor din 7 octombrie asupra Israelului sunt deţinute de Hamas în Gaza, a afirmat purtătorul de cuvânt al...
Atac dur al ministrului israelian al Apărării la adresa premierului Netanyahu pe tema politicii față de Gaza
Atac dur al ministrului israelian al Apărării la adresa premierului Netanyahu pe tema politicii față de Gaza
La câteva ore după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că orice discuție despre "ziua de după" în Gaza este lipsită de sens până când Hamas nu va fi învins, Yoav...
#razboi orientul mijlociu, #Gaza, #Israel, #Hamas, #proteste, #SUA, #univertitati , #Razboi Gaza