Acordul de pace imposibil din Ucraina: De ce Putin nu are nicio șansă să câștige războiul

Miercuri, 01 Februarie 2023, ora 06:08
9260 citiri
Acordul de pace imposibil din Ucraina: De ce Putin nu are nicio șansă să câștige războiul
Putin nu are șanse să câștige războiul din Ucraina, susține un istoric britanic FOTO: REL

Lawrence Freedman, un istoric britanic specializat în relații internaționale, politică externă și strategie a scris mai multe lucrări despre Războiul Rece și operațiuni militare. Într-un interviu dat la Radio Europa Liberă, el consideră că un acord de pace complet în Ucraina este aproape imposibil în acest moment, iar Putin nu are nicio șansă să câștige războiul.

Expertul în politică externă a spus că este puțin probabil ca Rusia să-și atingă obiectivele inițiale în Ucraina, care erau să cucerească Kievul și să răstoarne guvernul ucrainean, potrivit RFERL.

"Ucrainenii au mai multe șanse de câștig decât rușii, care cred că nu au avut nicio șansă în ceea ce privește obiectivele lor inițiale", a spus el.

Ce a construit Rusia în 50 de ani, Putin a distrus în doar 50 de săptămâni: Cine i-a dat lovitura Moscovei

Freedman a mai sugerat că Ucraina ar putea împinge forțele ruse din Ucraina, adăugând că recuperarea cu succes a Crimeii ar echivala cu o mare înfrângere pentru președintele rus Vladimir Putin.

„Dacă Ucraina ar putea să împingă forțele ruse din toată Ucraina, ar fi o înfrângere. Nu este cu totul imposibil, dar cred că în acest moment este foarte dificil”, a spus el, adăugând: „Cred că dacă ar fi să piardă Crimeea, ar fi fără echivoc, o mare înfrângere pentru Putin”.

Întrebat dacă Putin poate pune capăt războiului din Ucraina, fără ca obiectivele Rusiei să fie atinse, Freedman a răspuns: ”Cred că îi este foarte greu, pentru că de îndată ce o să se termine, există o socoteală. Și costul acestui război va trebui să fie pus în raport cu orice a fost câștigat”.

Kremlinul face o declarație șocantă: Un lider important din lume are cheia de a pune capăt războiului din Ucraina

Expertul britanic compară războiul din Ucraina cu alte conflicte din istorie. ”Așadar, lecția de bază a războaielor este că sunt mai ușor de început decât de terminat. Trebuie să țineți cont de faptul că acest război, în practică, a început în 2014.

Un acord de pace complet îl găsesc aproape imposibil de văzut în acest moment, din cauza reparațiilor ulterioare, a problemelor crimelor de război. Pentru a pune capăt acestui război, ai nevoie de un alt guvern la Moscova sau ai nevoie de Putin lăsat cumva deoparte. Și nu există niciun semn de asta în acest moment”, a spus Freedman.

El este convins că Putin și Rusia nu pot câștiga războiul din Ucraina. ”Nu cred că Rusia ar putea câștiga o victorie totală, pentru că nu văd cum poate subjuga Ucraina acum. Din punct de vedere militar, cred că există doar opțiuni limitate pentru Rusia, dar ar putea încerca. Nu aș vrea să mă grăbesc dacă aș fi Ucraina. Nu cred că Rusia are multe șanse la o nouă ofensivă majoră”, a concluzionat istoricul.

#razboi putin, #razboi Ucraina, #Rusia razboi, #Ucraina razboi, #lawrence freedman, #istoric britanici, #Putin razboi , #Razboi Ucraina