Rusia în fața unei decizii cruciale în Ucraina: De ce viitorul lui Putin este legat de Crimeea și Zaporojie

Miercuri, 15 Februarie 2023, ora 00:11
6976 citiri
Rusia în fața unei decizii cruciale în Ucraina: De ce viitorul lui Putin este legat de Crimeea și Zaporojie
Putin în fața unei decizii cruciale pentru viitorul său și al războiului FOTO: Newsweek

În prezent, la aproape un an de zile de la momentul invaziei declanșate de Vladimir Putin în Ucraina, Rusia se confruntă cu o decizie crucială pe frontul de luptă, care ar putea decide viitorul liderului de la Kremlin.

Moscova trebuie să decidă care este prioritatea principală din estul Ucrainei, după ce Ministerul Apărării din Marea Britanie a anunțat că armata roșie pare să construiască fortificații în regiunea Zaporojie, acolo unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Putin se confruntă cu o "dilemă centrală", deoarece armata sa, care de luni de zile se luptă să facă progrese împotriva Ucrainei. Moscova trebuie să decidă dacă să acorde prioritate împiedicării unei pătrunderi ucrainene în regiune sau atenuării succeselor lor în Lugansk, care joacă un rol central în justificarea războiului de către Putin, deoarece se află printre cele două regiuni care alcătuiesc Donbasul, potrivit Newsweek.

Putin a declarat că a lansat "operațiunea militară specială" din Ucraina pentru a "elibera" Donbasul, dar armata sa a devenit mai preocupată de paza "extremităților liniei sale de front extinse" din Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, un punct strategic important, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Serviciile de spionaj ale lui Putin, anunț teribil: O superputere ar pregăti atacuri asupra unor ținte din Rusia VIDEO

Orice regiune pe care Putin decide să o prioritizeze ar putea determina soarta sa ca președinte al Rusiei, a declarat Matthew Schmidt, director de afaceri internaționale la Universitatea din New Haven, Statele Unite și consultant senior la Blue Ink Global.

Schmidt a explicat că dacă Rusia acordă prioritate regiunii Lugansk sau Zaporojie depinde de "care este propriul lor plan strategic de răspuns".

"Bănuiesc că ar avea ca prioritate încercarea de a apăra Donețk și Lugansk și rutele sudice spre Crimeea", a spus el. "Ei trebuie să apere Donețk și Lugansk pentru că acesta este motivul războiului, în mintea lor, așa că valoarea simbolică este extraordinară".

Faptul de a nu-și concentra eforturile asupra zonelor care duc spre Crimeea s-ar putea întoarce împotriva lui Putin, care a anexat peninsula de la Marea Neagră în 2014. Peninsula are un scop strategic, deoarece găzduiește orașul-port Sevastopol. Revendicarea Crimeii a fost, de asemenea, un punct de reper al președinției lui Putin.

Anunț neașteptat la Washington: Putin poate opri războiul la intervenția liderului unei puteri nucleare

"A risca Crimeea este într-adevăr, cred, un punct în care Putin își riscă președinția, deoarece a stat pe pod și l-a inaugurat", a spus Schmidt. "El a folosit Crimeea ca punct de bază în discursurile sale de justificare a războiului".

În plus, dacă Putin ia o decizie greșită, ar putea fi "cel mai mare eșec strategic" al războiului, iar reacția de recul ar putea fi prea semnificativă pentru ca el să o poată absorbi, a spus Schmidt. După aproape un an de război, Putin a reușit să se sustragă de la vina internă pentru eșecurile militare, dar informațiile despre o descoperire ucraineană în oricare dintre regiuni care ajung la cunoștința publicului ar putea fi "devastatoare" pentru conducerea sa.

"Întrebarea este dacă un eșec atât de mare ar fi imposibil de mutat și dacă Putin ar trebui să accepte vina asupra sa", a spus Schmidt. "Cred că ar fi prea mare pentru ca el să scape de vina pentru această pierdere și ar fi prima dată când îl vedem cu adevărat nevoit să accepte vina pentru un eșec militar".

Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
În ciuda faptului că războiul Rusiei din Ucraina a trecut în al 3-lea an și victimele din rândul soldaților se ridică la sute de mii, Vladimir Putin continuă agresiunea fără scrupule....
#razboi putin, #Putin razboi, #Putin razboi Ucraina, #Putin Ucraina, #Rusia razboi Ucraina, #Rusia Ucraina, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina