Rușii, acuzați de îngroparea secretă a civililor din Mariupol în gropi comune FOTO

Vineri, 22 Aprilie 2022, ora 12:11
1633 citiri
Rușii, acuzați de îngroparea secretă a civililor din Mariupol în gropi comune FOTO
Autoritățile ucrainene estimează că în Mariupol mai sunt aproximativ 100.000 de oameni FOTO Hepta

Rusia a ascuns dovezile crimelor sale de război „barbare” de la Mariupol prin îngroparea cadavrelor civililor uciși de bombardamente într-o nouă groapă comună, a declarat joi, 21 aprilie, primarul orașului, în timp ce o companie americană de imagini prin satelit a publicat fotografii care păreau să se potrivească cu acuzațiile.

Primarul, Vadim Boicenko, a declarat că camioanele rusești au adunat cadavre de pe străzile orașului-port și le-au transportat în satul din apropiere, Manhush. Apoi au fost aruncate în secret într-o groapă comună într-un câmp de lângă vechiul cimitir al așezării, a spus el, potrivit The Guardian.

„Invadatorii ascund dovezile crimelor lor. Cimitirul este situat în apropierea unei benzinării, în partea stângă a unui drum circular. Rușii au săpat tranșee uriașe, de 30 de metri lățime. Ei aruncă oameni înăuntru”, a povestit edilul.

Mai târziu, joi, compania americană Maxar Technologies a publicat imagini cu ceea ce părea a fi o groapă comună în aceeași zonă. Situl a fost extins în ultimele săptămâni pentru a conține peste 200 de morminte noi, a precizat Maxar.

Primarul a estimat că peste 20.000 de locuitori din Mariupol au fost uciși de când forțele ruse au început să atace orașul în primele zile ale invaziei lui Vladimir Putin. Cele mai multe cadavre au fost acum îndepărtate, a spus el, unele fiind eliminate în crematorii mobile.

Boicenko a negat afirmațiile lui Putin că orașul ar fi fost „eliberat” de Rusia. El a spus că soldații ucraineni au rămas închiși în fabrica de oțel Azovstal de pe malul stâng al lui Mariupol, alături de 300-1.000 de civili, inclusiv femei și copii.

„Nu știm exact cifra civililor pentru că nu am reușit să-i scoatem. Avem nevoie de o zi de încetare a focului pentru ca acest lucru să se întâmple”, a explicat Boicenko.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Vorbind la Moscova, joi, Putin a ordonat forțelor sale să nu asalteze complexul fabricii, după ce ministrul său al apărării, Serghei Șoigu, a recunoscut că armata rusă se luptă în continuare cu soldații ucraineni acolo.

Președintele rus a descris un plan de pătrundere în complex ca fiind nepractic și a cerut, în schimb, o blocare a zonei „pentru ca nicio muscă să nu poată trece”. Putin i-a spus lui Șoigu, în remarci difuzate la televiziunea de stat: „Nu este nevoie să intrăm în aceste catacombe și să ne târâm PE sub pământ”.

Oficialii occidentali estimează că Moscova are undeva între 5.000 și 10.000 de militari în zona Mariupol, dintre care unii pot fi acum eliberați pentru a merge spre nord și a-i înconjura pe ucrainenii care apără regiunea Donbas. Forțele ucrainene de acolo sunt deja depășite numeric cu trei la unu.

Oficialii au mai spus că se pregătesc pentru „o perioadă prelungită de conflict” în regiunea Donbas și că războiul ar putea dura „o mare parte din restul anului”.

Boicenko a spus că aproximativ 100.000 de oameni au rămas în zonele ocupate de ruși din Mariupol. Alți 100.000 au scăpat cu succes, majoritatea în mașini private, în timp ce 40.000 au fost deportați forțat în Rusia. Alții erau ținuți în „lagăre de filtrare” rusești în afara orașului, a spus el.

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#razboi Rusia Ucraina, #mariupol, #Gropi comune , #Razboi Ucraina