Adevăratul pericol pentru Republica Moldova nu este un conflict militar. Analiza principalelor amenințări de peste Prut

Joi, 12 Mai 2022, ora 03:04
10618 citiri
Adevăratul pericol pentru Republica Moldova nu este un conflict militar. Analiza principalelor amenințări de peste Prut
Cladirea parlamentrului din Transnistria FOTO Wikipedia

Republica Moldova este pe primele pagini ale ziarelor și site-urilor de știri. Un flux de vizitatori de nivel înalt, cel mai recent fiind secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, și-au croit în ultimele zile drum spre Chișinău.

Țara merită toată atenția internațională pe care o poate primi. Este o țară mică, săracă, situată precar la marginea războiului Rusiei cu Ucraina, notează Carnegie Europe. Din 24 februarie, a trebuit să facă față afluxului de 450.000 de refugiați ucraineni, dintre care 95.000 au rămas.

Toată lumea este de acord că Republica Moldova este vulnerabilă și admirabilul său guvern pro-european – care a solicitat oficial aderarea la UE în martie – are nevoie de sprijin, dar există mult mai puțină claritate cu privire la ceea ce are nevoie cel mai mult. Carnegie Europe notează că există riscul de a supraestima amenințarea militară cu care se confruntă țara din partea Rusiei și de a o subestima pe cea economică.

Amenințarea militară rusă nu ar trebui niciodată ignorată pe deplin. Pe 22 aprilie, un general de rang înalt, Rustam Minnekaev, a vorbit aproape dezinvolt despre ocuparea de către Rusia a sudului Ucrainei și forțarea unui „drum” către regiunea separatistă Transnistria, unde a spus, în mod fals, că vorbitorii de limbă rusă se confruntă cu persecuție.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Dar acesta este un caz în care ambițiile imperiale ale conducerii ruse depășesc cu mult capacitățile sale – cel puțin în prezent. Ambasada Marii Britanii la Chișinău a declarat săptămâna trecută, că „nu avem niciun motiv să credem că Republica Moldova se află în pericol iminent de agresiune militară”. O mișcare împotriva Transnistriei este posibilă doar dacă rușii ar reuși să cucerească Odesa – puțin probabil când armata rusă abia poate avansa în estul Ucrainei.

Un al doilea pericol teoretic este izbucnirea conflictului în Transnistria, regiunea separatistă rusofonă din stânga Nistrului. Singura dintre disputele teritoriale care au izbucnit odată cu sfârșitul URSS, Transnistria a respectat termenul de „conflict înghețat”. Aproape că nu a existat violență de la încheierea războiului de acolo cu treizeci de ani în urmă, dar în ultima lună a existat o amplificare a incidentelor violente, cu o serie de explozii misterioase și atacuri asupra infrastructurii - din fericire, fără victime.

Atât Chișinăul, cât și Tiraspolul au folosit canale diplomatice pentru a atenua tensiunea. În mod ironic, moldovenii au fost nevoiți să-i liniștească pe câțiva oficiali impetuoși de la Kiev, care au folosit un limbaj mult mai inflamator despre Transnistria decât ei, reiterând că urmăresc doar rezolvarea pașnică a conflictului.

Președintele Maia Sandu a declarat pentru The Economist: „Încercăm să facem tot posibilul pentru a ține țara în afara războiului” și că Moldova rămâne neutră din punct de vedere constituțional. Președintele de facto al Transnistriei, Vadim Krasnoselsky, a fost și el un ton împăciuitor. El a spus pe 6 mai că încă mai caută recunoașterea independenței Transnistriei, dar numai prin mijloace pașnice, prin dialog, adăugând că „nimeni nu are nevoie de război”.

Amenințarea militară a Transnistriei la adresa Moldovei este mult mai mică decât pare, notează sursa citată. Aproape toți cei 1.500 de soldați desemnați ca „ruși” sunt de fapt localnici cu pașapoarte rusești. Cele peste 7.000 de „forțe armate” din teritoriu depășesc pe hârtie armata moldovenească mult mai mică, dar reprezintă în principal o forță de apărare cu jumătate de normă.

Secretul (destul de deschis) al Transnistriei este că cea mai mare parte a populației sale de aproximativ 400.000 de oameni, inclusiv acei soldați, deține acum pașapoarte moldovenești și folosește călătoria fără viză a Republicii Moldova în UE. Mulți au și pașapoarte ucrainene. Regiunea este încă strâns afiliată politic și cultural cu Rusia, dar atât în ​​economie, cât și în geografie, destinul ei se află în Moldova și Europa. UE și-a jucat bine cărțile aici, prin încorporarea Transnistriei în regimul său de zonă de liber schimb cuprinzător cu Republica Moldova. Anul trecut, 54% din exporturile sale au mers către UE și doar 14% către Rusia.

Chiar dacă amenințările de securitate sunt bine gestionate, politica internă a Republicii Moldova este încă volatilă, iar polarizarea politică este încă puternică. Fostul partid de guvernare, socialiștii, condus de fostul președinte Igor Dodon, caută evident să exploateze situația actuală în avantajul său. Dodon a purtat panglica Sf. Gheorghe – un simbol al Zilei Victoriei Rusiei binecuvântat de Vladimir Putin, care a fost interzis de guvernul Republicii Moldova – la o paradă de 9 mai la Chișinău. Din nou, din fericire, confruntarea a fost evitată.

Cu siguranță, cele mai mari probleme cu care Republica Moldova se confruntă acum sunt cele economice. Se învecinează cu sudul Ucrainei, suferă foarte mult din cauza blocajului rusesc asupra coastei Mării Negre și a celui mai mare port al Ucrainei, Odesa. Plățile de remitere sunt în scădere, țara se luptă cu refugiații, iar FMI își exprimă îngrijorarea că guvernul este atât de „încărcat” de managementul crizei, încât va fi deturnat de la cea mai vitală piesă a agendei sale de reformă, lupta pentru eliminarea corupției sistemice.

Problema transnistreană nu poate fi separată de această durere de cap economică, deoarece cele două părți ale Moldovei, deși deconectate din punct de vedere politic, sunt din punct de vedere economic un singur întreg, chiar dacă disfuncțional. Republica Moldova de pe malul drept primește în prezent cea mai mare parte a energiei electrice de la o centrală electrică din Transnistria alimentată cu gaz rusesc. De fapt, modelul de afaceri al Transnistriei se bazează pe gaze pe care le primește gratuit sau pe sume modice de la Gazprom.

Dacă asistența economică pe termen lung pentru Moldova este o prioritate puternică a UE, atunci o parte din ajutor ar trebui să meargă și Transnistriei, scrie Carnegie. Asta înseamnă ajutor care duce la adâncirea integrării regiunii în restul Moldovei, facilitează o tranziție treptată de la dependența de gazul rusesc și previne sărăcirea în continuare a ceea ce deja ete considerată drept cea mai săracă țară a Europei.

Altfel spus, Republica Moldova (și bineînțeles și Ucraina) ar putea supraviețui încă războiului, dar totuși să-și piardă pacea, pe măsură ce se scufundă încet sub greutatea problemelor socioeconomice provocate de conflict.

Citește și:
Reacția dură a lui Zelenski după ce șeful CIO a anunțat că sportivii ruși ar putea reveni la competițiile internaţionale VIDEO
Reacția dură a lui Zelenski după ce șeful CIO a anunțat că sportivii ruși ar putea reveni la competițiile internaţionale VIDEO
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a invitat pe şeful Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, la Bahmut, pentru a vedea situaţia din zonă şi a înţelege faptul că nu...
Ucraina cere mai mulți bani după atacurile Rusiei din ultimele luni. Noua sumă pe care o va negocia cu partenerii occidentali
Ucraina cere mai mulți bani după atacurile Rusiei din ultimele luni. Noua sumă pe care o va negocia cu partenerii occidentali
Premierul ucrainean Denis Şmîgal a anunțat vineri, 27 ianuarie, că țara sa va avea nevoie de o finanţare suplimentară anul acesta, în special pentru efectuarea de reparaţii în...