Mărturia unui pilot ucrainean: „Este ca și cum te-ai lupta cu un cuțit împotriva unui tip cu pușcă”. Adevărul despre "Fantoma de la Kiev"

Luni, 09 Mai 2022, ora 03:18
15849 citiri
Mărturia unui pilot ucrainean: „Este ca și cum te-ai lupta cu un cuțit împotriva unui tip cu pușcă”. Adevărul despre "Fantoma de la Kiev"
Avioane de lupta ale fortelor ucrainene FOTO Wikipedia

Când „Juice”, un pilot din forțele aeriene ucrainene, aude comanda „Povitrya!” (Aer!) în căștile lui, nu există timp să se oprească din cauza fricii. Misiunile pilotului împotriva unui număr mult mai mare de avioane rusești sunt conduse fără emoție și nicio urmă de respect pentru cei pe care dorește să-i distrugă.

„Nu sunt războinici. Sunt criminali, în special piloții lor de bombardiere, pentru că doar ne bombardează cetățenii, ne bombardează publicul; bombardează orașe pașnice; bombardează ținte care nu au legătură cu infrastructura militară; bombardează spitalele”, a spus tânărul de 29 de ani, cu vocea plină de furie, în timp ce vorbea din apropierea unei aeronave MiG-29, așteptând o misiune.

„Și ei știu coordonatele țintelor lor și ce anume bombardează, pentru că le verifică pe hartă înainte de misiunile lor și știu ce vor bombarda. Nu am niciun respect pentru ei”, a adăugat veteranul cu peste 500 de ore de zboruri de luptă, care poate fi identificat doar prin indicativul său din motive de securitate.

A fost una dintre puținele ocazii în care pilotul și-a exprimat vreo emoție în cele două ore în care a vorbit cu The Times de pe un aerodrom din Ucraina. Pilotul s-a întristat când a început să vorbească despre maiorul Stepan Tarabalka, prietenul său mort și colegul său pilot, care a fost ucis în luptă în martie și ulterior identificat în mod greșit drept asul mitic de luptă „Fantoma Kievului”. Afirmația falsă a declanșat sentimente mixte în rândul piloților, combinând soarta aviatorului cu un război de comunicații în mișcare rapidă, reticența vestului de a furniza Ucrainei avioane moderne și emoție publică, ca și cu ultima misiune singuratică a lui Tarabalka pe cer.

„A fost prietenul meu, dintr-o clasă deasupra mea când ne-am antrenat, un pilot grozav și un adevărat erou care mai târziu a devenit subiectul știrilor false”, a spus Juice. „În comunitatea noastră de piloți de luptă, ne cunoaștem foarte îndeaproape. Avem multe victime, dar mă bucur că rușii au mult, mult mai multe. Oricum, pierderile noastre sunt ca o motivație suplimentară pentru noi de a lupta mai bine, de a lupta mai agresiv”, a spus el. „Suntem profesioniști. Suntem ofițeri. Suntem pregătiți pentru asta și trebuie să fim pregătiți pentru asta. E război. Este treaba noastră”.

Măiestria piloților ucraineni nu înlocuiește numărul mic de avioane

La 74 de zile după ce Rusia a început invadarea Ucrainei, apărarea continuă a cerului ucrainean a sfidat orice așteptare a comandanților și analiștilor militari occidentali, care au presupus că puterea aeriană rusă va copleși forța aeriană mică a Ucrainei și va câștiga superioritate aeriană fără drept de apel.

„Occidentul, inclusiv elementele din Pentagon și Ministerul Apărării, este nerăbdător să creadă o poveste bună cu privire la puterea aeriană ucraineană, deși ideea că ucrainenii egalează sau depășesc puterea aeriană rusă este ridicolă”, a spus un fost comandant superior al operațiunilor Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii (RAF), sub protecția anonimatului.

„Piloții ucraineni trăiesc, zboară și luptă de pe aerodromuri care sunt atacate în mod regulat, zboară misiuni scurte în aer atât timp cât supraviețuiesc. Occidentul nu vrea cu adevărat să se confrunte cu faptul că au nevoie de ajutor în aer și orice lucru care a minimizat mesajul că Ucraina are nevoie de mai multă putere aeriană a fost pus în valoare”.

Când Rusia a invadat în februarie, forțele aeriene ucrainene aveau aproximativ 210 de avioane de toate tipurile, inclusiv aproximativ 96 de avioane de luptă. Cu toate acestea, lipsa pieselor de schimb, majoritatea de fabricație rusească, a redus puterea de navigație a Ucrainei în luptă cu aproximativ o treime.

După pierderile din ultimele două luni, experții occidentali estimează că Ucraina ar putea avea doar aproximativ 20 de avioane operaționale rămase, în comparație cu aproximativ 200 de avioane rusești de interceptare și atac disponibile pentru misiuni în orice zi.

Avantajul numeric al avioanelor rusești, superioritatea tehnologică și a sistemelor de apărare aeriană și capacitatea avioanelor de supraveghere rusești Beriev A-50 de a repera avioanele ucrainene ar fi trebuit să se combine pe bună dreptate pentru a distruge forțele aeriene ucrainene în primele două săptămâni de la invazie. Dar războiul aerian din Ucraina s-a dovedit a fi ceva la care nu se așteptau analiștii: avioanele ucrainene încă zboară în misiuni și avioanele rusești încă sunt doborâte.

Primele zile ale bătăliei pentru Kiev au implicat o activitate aeriană frenetică din partea ambelor părți. Juice a descris că a urmărit o interacțiune pe radar în care două MiG-29 ucrainene s-au trezit în mijlocul a 24 de avioane rusești. Trei avioane rusești și unul ucrainean au fost distruse. „Nu sunt exact sigur ce sistem de arme a doborât cele trei avioane rusești”, a spus Juice, „aeronava noastră sau apărarea noastră terestră, dar oricum, cu aceste șanse, nu a fost o luptă egală și a fost o victorie pentru piloții ucraineni”.

Pierderile au fost grele de atunci, dar totuși ucrainenii încă zboară. În afară de estul și sud-estul Ucrainei, unde sistemele de rachete sol-aer (Sam) le refuză piloților ucraineni șansa de a opera, rușii nu au atins superioritatea aeriană totală la care ar fi trebuit să ajungă ușor, datorită numărului de aeronave.

„Rușii au obținut libertatea la altitudine medie și înaltă de a opera în est peste Donbas, dar chiar și acolo le poate fi dificil să traducă asta într-un avantaj semnificativ pe câmpul de luptă”, a declarat Justin Bronk, cercetător principal în domeniul forței aeriene și tehnologiei la Royal United Services Institute. El a adăugat: „Rușii au avut atuurile pentru a atinge superioritatea aeriană, dar se pare că lipsa orelor de pregătire a piloților, incompetența în coordonare și lipsa experienței în muniții specializate nu le-au permis să opereze așa cum se așteptau. Între timp, forțele aeriene ucrainene au folosit o ingeniozitate uimitoare pentru a supraviețui mult mai mult decât a prezis oricine”.

Mitul "fantomei de la Kiev", spulberat

Spre deosebire de mitul „Fantomei de la Kiev”, lupta avion la avion este destul de rară, iar afirmațiile că un singur pilot ar fi putut doborî 40 de avioane rusești sunt luate în derâdere de forțele aeriene ucrainene. Cel mai mare as al avioanelor din istorie, Giora „Hawkeye” Epstein, un pilot israelian, a atins 17 doborâri în trei războaie.

În ciuda afirmațiilor umflate de „ucidere” din partea ambelor părți în Ucraina, se confirmă că doar 26 de avioane rusești cu aripă fixă ​​au fost doborâte. Cele mai multe dintre acestea au fost distruse de sistemele Sam ucrainene sau sistemele portabile de apărare aeriană (Manpads) - arme antiaeriene care pot fi purtate cu mâna. Oryx, un site de analiză independent care înregistrează pierderile în timpul războiului, a confirmat că ucrainenii au pierdut cel puțin 20 de avioane similare.

Rafinamentul armamentului rusesc depășește de obicei norocul și măiestria zborului piloților ucraineni. „Este ca și cum te-ai lupta cu un cuțit împotriva unui tip cu pușca”, a spus Juice. „Rușii au o rază de acțiune mai bună și au capacitatea de a trage și de a se întoarce. Dacă este vorba de o luptă față în față, aproape că nu avem nicio șansă”.

Piloții ucraineni rămași, care zboară în misiuni scurte, la joasă altitudine, încearcă să fie o amenințare suficientă pentru aeronavele rusești pentru a le face să se abată de la căile lor.

„Cel mai mare număr de aeronave rusești distruse au fost eliminate de apărările noastre aeriene terestre”, a recunoscut Juice. "Depinde de situație. Manpad-urile sunt eficiente în distrugerea dronelor, elicopterelor și aeronavelor rusești de atac la sol, cum ar fi avioanele SU-25, de exemplu. Dar, mai frecvent, bombardierele și luptătorii ruși sunt spulberați de sistemele noastre Buk și S-300. Feedback-ul piloților ruși pe blogurile lor și pe paginile lor de internet este că le este frică de Buk, care sunt foarte mobile și foarte ușor de ascuns”.

Spre sfârșitul interviului pentru The Times, Juice a devenit mai reflexiv, gândindu-se la colegii săi piloți morți, casa lui din est, un MiG-29 învechit și lupta inegală. „Se întunecă în acest moment și există încă o mulțime de puncte pe radar de la aeronavele rusești deasupra orașelor noastre, deasupra patriei noastre și deasupra casei mele”, a spus Juice. „De fapt, nici nu aș putea să-ți spun în acest moment dacă propria mea casă a fost încă bombardată sau nu”.

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#razboi Rusia Ucraina, #forte aeriene Rusia, #avioane Ucraina , #Razboi Ucraina