Ambasadorul Chinei la Moscova, mesaj tranșant pentru Occident: ”Nu sunteți în poziţia de a ne da directive”

Vineri, 07 Aprilie 2023, ora 19:36
6365 citiri
Ambasadorul Chinei la Moscova, mesaj tranșant pentru Occident: ”Nu sunteți în poziţia de a ne da directive”
Zhang Hanhui FOTO primebusiness.africa

Puterile occidentale nu pot spune Beijingului ce să facă în privinţa Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina, a declarat vineri, 7 aprilie, ambasadorul Chinei la Moscova, Zhang Hanhui, într-un interviu acordat cotidianului rus Izvestia, scrie Politico.

”Nu partea chineză a fost cea care a creat criza ucraineană, Republica Populară Chineză nu este parte a acestei crize şi nu a furnizat arme niciuneia dintre părţile implicate în conflict”, a declarat Zhang Hanhui. ”Occidentul nu este în poziţia de a da directive Chinei şi, cu atât mai mult, nu are autoritatea de a arunca asupra ei responsabilitatea”, a adăugat Zhang.

În ciuda faptului că este unul dintre principalii aliaţi ai Moscovei, China a încercat să se poziţioneze ca un intermediar neutru între Rusia şi Ucraina, prezentând în februarie un plan de pace în 12 puncte. Dar, pe de altă parte, au existat îngrijorări tot mai mari că Beijingul ar putea furniza arme Rusiei. Luna trecută, Politico a relatat că firme chineze, inclusiv una legată de guvernul de la Beijing, au trimis entităţilor ruseşti 1.000 de puşti de asalt, piese pentru drone şi veste antiglonţ.

Declaraţiile ambasadorului chinez vin în contextul vizitei comune - extrem de urmărite - a preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Beijing. Joi, ambii lideri l-au îndemnat pe preşedintele chinez Xi Jinping să îşi intensifice eforturile de pacificare - deşi cu metode diferite, notează Politico.

Macron a adoptat o poziţie mai blândă, spunându-i lui Xi că personal, contează pe liderul chinez pentru ”a readuce Rusia la raţiune”, în timp ce abordarea Ursulei von der Leyen a fost mai directă. Preşedinta Comisiei Europene a avertizat în privinţa furnizării de arme către Moscova: ”Înarmarea agresorului este o încălcare clară a dreptului internaţional - acesta nu ar trebui să fie înarmat niciodată”, a spus ea.

”Acest lucru ar dăuna într-adevăr în mod semnificativ relaţiei dintre Uniunea Europeană şi China”, a adăugat von der Leyen.

Dar Xi Jinping nu a părut impresionat de aceste eforturi şi a rămas fidel punctajului pe care îl are Beijingul în privinţa războiului din Ucraina, care reflectă îndeaproape poziţia Rusiei, scrie Politico.

”Discuţiile de pace ar trebui reluate cât mai curând posibil, ţinând cont de preocupările rezonabile de securitate ale tuturor părţilor, cu referire la Carta ONU”, a declarat liderul chinez.

Declaraţiile de vineri ale ambasadorului Chinei în Rusia au fost foarte asemănătoare. ”Ceea ce face partea chineză poate fi rezumat într-o singură frază: apel la pace şi promovarea negocierilor”, a declarat Zhang.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
Rusia afirmă că „Occidentul se balansează periculos pe marginea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare”
Rusia afirmă că „Occidentul se balansează periculos pe marginea unei ciocniri militare directe între puterile nucleare”
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a avertizat luni, 22 aprilie, că sprijinul SUA, Marii Britanii şi Franţei pentru Ucraina implică riscuri strategice grave privind o confruntare directă...
#razboi Rusia Ucraina, #ambasador china moscova, #Occident, #directive, #pace Ucraina , #Razboi Ucraina