Există o amenințare iminentă din cauza minelor marine în Marea Neagră? Cum a ajuns un astfel de dispozitiv în Bosfor

Luni, 28 Martie 2022, ora 09:23
3229 citiri
Există o amenințare iminentă din cauza minelor marine în Marea Neagră? Cum a ajuns un astfel de dispozitiv în Bosfor
FOTO Twitter

Invazia Ucrainei de către Rusia a avut un impact semnificativ asupra libertății de navigație în Marea Neagră. În timp ce blocajele zonelor din largul coastei Odesei restricționau rutele maritime, un mesaj NAVTEX de la stația rusă Novorossiisk a dezvăluit o nouă amenințare: minele marine plutitoare.

Se pare că amenințarea minelor marine a apărut pentru prima dată după ce o navă de marfă estonă s-a scufundat după ce s-ar fi ciocnit cu o mină în largul coastei Odesei. Patru membri ai echipajului sunt încă dispăruți după explozie.

Deși nu există suficiente informații și explicații despre acest eveniment, statusul navei a fost observat pe AIS (sistem de identificare automată), chiar înainte de incident. Drept urmare, s-a stabilit că încărcătura explozivă a unei mine marine ancorate s-a desprins din anumite motive și a lovit nava. Autoritățile nu au dat însă nicio explicație, pentru a clarifica incidentul.

Alertă în Marea Neagră

La două săptămâni după acest incident, pe 18 martie, stația rusă de coastă Novorossiisk a emis un mesaj NAVTEX (Navigational telex – un serviciu internațional care furnizează avertismente și prognoze navigaționale și meteorologice), în care afirma că minele ancorate de forțele navale ucrainene în apropierea portului Odesa aveau lanțurile slăbite din cauza unei furtuni. Stația Novorossiisk a susținut că aproximativ 420 de mine marine pluteau pe apă și a acuzat Ucraina că a încălcat prevederile Convenției de la Haga din 1907.

În aceeași zi, portul Soci a transmis armatorilor și comandanților din regiune un avertisment cu privire la pericolul unei explozii a minelor ucrainene aflate în derivă în Marea Neagră.

După raportul din partea rusă, stația turcă NAVTEX Samsun a emis un avertisment marinarilor referitor la pericolul minelor, transmis de Rusia.

După ce Rusia a emis mesajul NAVTEX despre posibilele mine marine, principala preocupare a specialiștior turci a fost posibila derivă a minelor plutitoare în apele apropiate ale strâmtorii Bosfor, din cauza traficului comercial aglomerat.  Oficialii turci au declarat în mod repetat că Marina Turcă a luat măsurile necesare.

Mină în apele Turciei

La ora locală 9:30, pe 26 martie, un MILCO (obiect asemănător minei) a fost detectat de o navă de pescuit turcească în zona de ancorare de lângă intrarea în Bosfor, iar poziția MILCO a fost raportată la Garda de Coastă Turcă. Navele Pazei de Coastă au mers în zonă și au stabilit o zonă de securitate pentru a preveni intrarea nedorită. Ulterior, o echipă de apărare subacvatică (UDT) afiliată Marinei Turcei a securizat MILCO și a demarat o anchetă.

După-amiaza, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat pentru agenția de stat Anadolu că obiectul asemănător unei mine era, de fapt, chiar o mină marină învechită, notează Tayfun Ozberk, fost ofițer al forțelor navale turce, în Naval News.

„Mina marină a fost dezamorsată de UDT al Marinei Turciei la scurt timp după ce a fost raportată. Suntem în contact cu guvernele rus și ucrainean în această chestiune. Marina noastră și Garda de Coastă au luat măsurile necesare pentru a asigura siguranța traficului maritim. Marina turcă este în alertă cu privire la această problemă și monitorizează îndeaproape activitățile din zonă".

Minele marine sunt arme silențioase și (în general) pasive care au fost folosite în războiul naval de mai bine de un secol. Este o armă relativ ieftină, ușor de utilizat și foarte eficientă, care permite forțelor navale mai slabe să înfrunte oponenți mai mari și mai avansați din punct de vedere tehnologic.

Minele au, de asemenea, un impact psihologic extraordinar. Simpla posibilitate ca mine să fi fost amplasate într-un corp de apă este suficientă pentru a opri operațiunile maritime și pentru a preveni sau încetini în mod eficient accesul la un anumit corp de apă sau la un punct strategic. Astfel, o mină nici măcar nu trebuie să arunce în aer ceva pentru a-și îndeplini sarcina. Aceste mine ar putea fi, așadar, instrumente pentru țările mai puțin capabile să împiedice inamicul să-și folosească navele de război în zone sau strâmtori critice. Acest lucru este menționat în literatura de război naval ca „minare defensivă”.

Dar țările nu pot folosi minele marine pe termen nelimitat. Odată ce o țară minează o zonă maritimă, trebuie să anunțe acest lucru lumii pentru a evita accidentele nedorite. Dar aceste mine trebuie să-și mențină poziția după ce sunt amplasate pentru că, dacă se deplasează pe sau pe sub apă, sunt foarte periculoase atât pentru traficul comercial, cât și pentru navele de război. După ce minele în derivă au cauzat multe victime în războiul ruso-japonez din 1904-1905, folosirea minelor în derivă este interzisă în temeiul Convenției de la Haga din 1907.

Mine în derivă în războiul ruso-ucrainean: ce poate fi în spatele cortinei?

Fără îndoială, minele aflate în derivă reprezintă o amenințare serioasă pentru orice navă. Dar există câteva probleme neclare cu privire la anunțul NAVTEX al Rusiei și la minele aflate în derivă.

Deși pare rezonabil ca Ucraina să pună mine marine pentru a împiedica navele de război rusești să se apropie de principalele sale porturi, pare puțin probabil ca o astfel de măsură să și poată fi luată. Având în vedere că flota rusă a Mării Negre a dominat nordul Mării Negre încă de la începutul războiului, rapoartele zilnice OSINT (n.r. Informații din surse deschise) sugerează că mai mult de câteva nave de război rusești au patrulat continuu zona.

O altă problemă este numărul de mine. Cum a numărat Rusia aceste mine și cum poate fi sigură? În ceața războiului, este foarte dificil să obții informații adevărate din cauza operațiunilor sub steag fals. Prin urmare, informațiile verificate vizual sunt de neprețuit în acest război. Fiind o țară puternică și avansată din punct de vedere tehnologic, Rusia trebuie să verifice o astfel de afirmație cu senzori vizuali și să pună videoclipul filmat la dispoziția publicului pentru a convinge comunitatea internațională.

De asemenea, este interesant că minele au ajuns în Bosfor de la Odesa într-un timp atât de scurt. Deși există un curent de la Dunăre la Bosfor, pare puțin probabil ca o mină care a plutit atât de puțin timp ar fi putut parcurge 360 ​​de mile marine. Detectarea minelor în apele strâmtorii Bosfor la doar o săptămână după notificarea NAVTEX a Rusiei se adaugă la suspiciunea cu privire la această problemă. Chiar și într-un scenariu cu vânturi și curenți continui de nord în regiune (ceea ce nu a fost cazul în ultima lună), unei mine marine ar trebui să-i ia aproximativ 20-25 de zile în derivă pentru a ajunge de la Odesa la Istanbul.

Potrivit hărții Mării Negre prezentate mai jos, o mină care a început să se deplaseze în derivă în largul Odesei și și-a rupt lanțul ar trebui să amenințe în continuare coastele românești și bulgare înainte de a ajunge la Istanbul.

Mai mult, faptul că mina scoasă din mare este curată și nu ruginită întărește opinia că această mină nu a fost mult timp în mare. Acest lucru este ca urmare a faptului că minele care zac mult timp în mare devin relativ ruginite și de ele rămân atașate o mulțime de alge.

În acest context, se pune întrebarea curioasă: cine deține aceste mine? Cine a dat drumul acestor mine pe Marea Neagră? De la începutul războiului, lansarea acestei operațiuni de către Rusia, a cărei legitimitate era problematică, nu a fost acceptată de comunitatea internațională. În acest caz care implică minele plutitoare interzise, ​​ar fi putut Rusia să facă un astfel de pas pentru a pune Ucraina într-o poziție dificilă pe scena internațională? La urma urmei, submarinele îmbunătățite din clasa Kilo ale Rusiei pot desfășura până la 24 de mine marine, iar în prezent există patru sau cinci submarine rusești în patrulare în Marea Neagră, în timp ce Ucraina nu are această capacitate.

Pe de altă parte, tăcerea Ucrainei pe această temă este de asemenea tulburătoare. Dacă aici există propagandă rusă, autoritățile ucrainene ar trebui să facă o declarație dacă au efectuat operațiuni de plasare a minelor și să publice coordonatele.

Indiferent cine a eliberat aceste mine plutitoare în Marea Neagră, ele reprezintă o amenințare, în special pentru transportul civil și pentru pescuit. În timp ce libertatea mării a fost afectată de acest război, prezența minelor plutitoare a creat o nouă dimensiune de amenințare pentru țările neutre și pentru navele civile.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Aproape 37.000 de civili şi militari sunt dați dispăruţi după declanşarea invaziei ruse au anunţat marţi, 16 aprilie, autoritățile ucrainene, care susțin că acest număr este incomplet,...
#razboi Rusia Ucraina, #Bosfor, #Marea Neagra , #Razboi Ucraina
Comentarii
C
Chinezu
rank 1