Mesajul SUA în ziua în care Xi Jinping a mers la Moscova: ”Lumea nu ar trebui să se lase păcălită de propunerile Beijingului”

Luni, 20 Martie 2023, ora 21:13
2261 citiri
Mesajul SUA în ziua în care Xi Jinping a mers la Moscova: ”Lumea nu ar trebui să se lase păcălită de propunerile Beijingului”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și omologul chinez, Xi Jinping FOTO Twitter / Nexta

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luni, 20 martie, că ”lumea nu ar trebui să se lase păcălită” de propunerile Beijingului privind soluţionarea conflictului din Ucraina, în contextul în care preşedintele chinez Xi Jinping se află în vizită la Moscova, relatează AFP.

”Lumea nu trebuie să fie păcălită de nicio decizie tactică a Rusiei, susţinută de China sau de orice altă ţară, de a îngheţa conflictul potrivit propriilor sale condiţii”, a declarat secretarul de stat presei.

Potrivit lui Antony Blinken, SUA apreciază orice iniţiativă diplomatică pentru ”o pace justă şi durabilă”, dar şi-au exprimat îndoielile cu privire la disponibilitatea Chinei de a păstra ”suveranitatea şi integritatea teritorială” a Ucrainei.

”Orice proiect care nu acordă prioritate acestui principiu fundamental reprezintă, în cel mai bun caz, o tactică de stagnare sau pur şi simplu încearcă să faciliteze un final nedrept” al conflictului, a spus el, adăugând: ”Aceasta nu este o diplomaţie constructivă”.

”Apelul la o încetare a focului care nu include retragerea forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean ar sprijini efectiv susţinerea cuceririlor ruse”, a argumentat Antony Blinken.

Secretarul de stat american, care a anunţat luni un ajutor militar suplimentar de 350 de milioane de dolari pentru Ucraina, a reiterat sprijinul SUA pentru poziţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care cere retragerea trupelor ruse.

”Dacă China este hotărâtă să sprijine încetarea conflictului pe baza principiilor Cartei Naţiunilor Unite - aşa cum se precizează în primul punct al proiectului său - atunci se poate angaja dialogul cu preşedintele Zelenski şi Ucraina pe această bază şi să-şi folosească influenţa pentru a cere Moscovei retragerea trupelor sale”, a subliniat Antony Blinken.

#razboi Rusia Ucraina, #Xi Jinping presedinte China, #vizita moscova, #Antony Blinken, #propuneri China, #solutionare conflict , #Razboi Ucraina