Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Armata de 300.000 de hackeri care luptă împotriva Rusiei: "Este ceea ce trebuie făcut"

Miercuri, 16 Martie 2022, ora 23:55
5396 citiri
Armata de 300.000 de hackeri care luptă împotriva Rusiei: "Este ceea ce trebuie făcut"
Ministrul ucrainean al digitalizarii a facut apel la formarea unei "armate IT" FOTO Pixabay

După ce Ucraina a făcut apel la o armată globală de experți IT care să ajute la lupta împotriva lui Putin, foarte mulți au răspuns. Publicația The Guardian i-a intervievat pe unii dintre ei.

Kali a învățat să folosească tehnologia jucându-se cu telefonul bunicului său. Acum, adolescentul elvețian încearcă să paralizeze prezența digitală a guvernului rus și a căii ferate din Belarus.

Kali și mulți alții care au contribuit la articolul The Guardian au refuzat să-și împărtășească numele adevărate, pentru că unele dintre acțiunile pe care le întreprind sunt ilegale și pentru că se tem de represaliile rușilor. Kali este unul dintre cei aproximativ 300.000 de voluntari care s-au înscris într-un grup de pe aplicația de chat Telegram numit „Armata IT a Ucrainei”, prin care participanților li se atribuie sarcini menite să contracareze Rusia.

Armata extinsă de hackeri a reușit să perturbe serviciile web rusești, potrivit NetBlocks, o companie care monitorizează conexiunea la internet la nivel global. Disponibilitatea site-urilor web ale Kremlinului și Dumei – camera inferioară a parlamentului Rusiei – a fost „intermitentă” de când a început invazia. Au fost vizate și site-urile serviciilor media de stat, mai multe bănci și gigantul energetic Gazprom.

„Atacurile crowdsource au avut succes în perturbarea site-urilor web ale guvernului rus și ale mass-mediei de stat”, explică Alp Toker, directorul NetBlocks. El adaugă că Rusia a încercat să combată atacurile și să descurajeze hackerii prin filtrarea accesului la anumite site-uri web, ceea ce a cauzat perturbări suplimentare.

Sarcini pentru toți

La fel ca mulți dintre colegii săi, Kali a fost direcționat către grupul Telegram, care are versiuni în limba ucraineană și engleză, de către Mihailo Fedorov, vicepremierul și ministrul pentru transformarea digitală al Ucrainei. Fedorov, în vârstă de 31 de ani, folosește profilul său de Twitter extins pentru a le cere directorilor celor mai mari firme de tehnologie din lume să întrerupă legăturile cu Rusia. Pe 26 februarie, el a postat un link către grupul Telegram, care a fost înființat de departamentul său ministerial. „Avem nevoie de talente digitale”, a spus el. „Vor fi sarcini pentru toată lumea.”

În timp ce țara sa natală a menținut mult timp o politică de neutralitate militară, Kali a fost îndemnat la acțiune când a văzut mesajul lui Fedorov. „Am vrut să ajut și să-mi folosesc abilitățile de atac pentru a ajuta Ucraina”, a explicat el. „Sunt din Elveția, dar sunt un hacker puternic și îmi pare atât de rău pentru fiecare ucrainean. O fac pentru că sunt alături de Ucraina și vreau să ajut cumva. Cred că dacă spargem infrastructura Rusiei, ei se vor opri, poate, pentru că nimic nu va mai funcționa”.

Caroline, o vârstă 20 de ani, care trăiește în New York, le-a spus părinților ei că s-a înrolat în armata IT. „Încep să fie îngrijorați”, a spus ea pentru The Guardian.

După ce a urmărit îngrozită cum videoclipurile de pe Twitter și Instagram dezvăluiau impactul devastator pe care îl are conflictul asupra civililor ucraineni, Caroline s-a simțit obligată să acționeze când a văzut tweet-ul lui Fedorov. Ea a văzut cât de distructivă fusese răspândirea dezinformării în timpul campaniei prezidențiale a lui Donald Trump. „Alegerile din 2016 au fost o deschidere a ochilor asupra efectelor nefericite ale acestor lucruri și asupra modului în care afectează cu adevărat unele dintre relațiile noastre din lumea reală”. Caroline, spre deosebire de Kali, nu este un hacker. Dar se ocupă de alte lucruri. Ea petrece ore întregi în fiecare zi împărtășind informații în chat-ul Telegram pentru a ajuta abonații să aibă acces la informații în mod eficient.

Enrique este un expert IT lituanian de 35 de ani. El a simțit trebuie să se alăture grupului Telegram pentru că este „ceea ce trebuie făcut”. „Crești cu părinții tăi care îți spun povești despre cum au fost exilați în Siberia, trăiește cu tine toată viața”, spune el. „Ne este frică că vom fi următorii”.

El a trecut cu vederea în mare măsură ocupația rusă a Donbasului, o zonă din estul Ucrainei pe care armata lui Putin a invadat-o în 2014 și a revendicat-o drept teritoriu rus. Dar pe măsură ce știrile au devenit mai urgente la televiziunea lituaniană, nu a mai putut ignora situația. Enrique este mai puțin concentrat pe perturbarea internetului rusesc și mai mult pe cooptarea rușilor obișnuiți pentru a se ridica împotriva lui Putin.

„Sper că lumea poate pune presiune atât de mult asupra rușilor încât ar fi dispuși să-și reevalueze educația, să înțeleagă că oamenii le cer să ajute, să se uite la ce se întâmplă cu adevărat și poate că se vor revolta în acest fel.” el spune.

"Contra-propaganda", instrumentul cu care ucrainenii vor să-i influențeze pe rușii de rând

Ucraina are 290.000 de oameni care lucrează în IT. În timp ce mulți dintre ei au renunțat la slujbele de zi pentru a lupta pentru armată, alții s-au înscris în armata IT.

Este și cazul lui Sam, care lucrează pentru o companie globală de tehnologie de publicitate. El și-a folosit experiența pentru a trimite rușilor ceea ce el numește „contra-propagandă”, prin intermediul platformelor de publicitate. „Suntem într-un război hibrid și un război direct cu Rusia din 2014”, spune el. „A fost la fel, dar la o scară mai mică. Înțelegem cum acționează Rusia: ei fac propagandă aici, apoi în interiorul țării lor, apoi încearcă să-și împărtășească viziunea comunității globale”.

Industria ucraineană de publicitate a trimis ceea ce Sam numește videoclipuri „agresive” care arată soldați ruși capturați implorându-și mamele și încercând să le convingă de realitatea războiului din Ucraina. Alții evidențiază impactul sancțiunilor asupra Rusiei și puterea armatei ucrainene.

Enrique a fost impresionat de munca în echipă a armatei IT de voluntari. „Nu am văzut niciodată atât de mulți oameni care doresc să facă ceva în toată viața mea”, spune el.

Alex, un inginer de software ucrainean, spune că grupul Telegram este folosit mai ales pentru atacuri DDoS. „Mi-aș dori să fie mai multe lucruri de făcut în ceea ce privește ajutarea părții IT [a războiului]”. El nu vrea să elimine Rusia de pe internet, ci mai degrabă să găsească o modalitate de a le arăta rușilor imagini ale războiului.

Aceasta este ceea ce Anonymous, un colectiv de hacking, a susținut că a făcut cu canalele de televiziune rusești luna aceasta. „Modul meu ideal ar fi să fac ceva care să demonstreze adevărul [rușilor]”, spune Alex.

Experții în securitate cibernetică explică riscurile unui astfel de grup

Unii experți în securitate cibernetică sunt însă îngrijorați. „Există anumite riscuri în a avea această armată de voluntari”, spune Alan Woodward, profesor de securitate cibernetică la Universitatea din Surrey. El este îngrijorat de lipsa de responsabilitate cu privire la cine conduce planul de luptă și strategia generală. „În cel mai bun caz, ceea ce fac ei este o interferență”, spune el. „Poate fi o pacoste pentru ruși, dar atacurile pe care le-am văzut până acum nu au afectat cu adevărat capacitatea de luptă a Rusiei în mod decisiv”.

Woodward spune că o armată de 300.000 de hackeri va include invariabil câteva semințe proaste. „Acești voluntari ar putea începe să atace ținte care nu sunt cu adevărat ceea ce își dorește guvernul ucrainean”, spune el. „Acest lucru ar putea fi accidental. Cât de des s-a răspândit ransomware-ul și a afectat, să zicem, un spital? Nu cred că cineva își dorește asta”.

Există, de asemenea, riscul ca un astfel de apel deschis să poată fi cooptat cu ușurință de ruși pentru a genera titluri negative. „Nu știi niciodată cine este într-un grup de voluntari”, spune el. „Nu numai că ar putea face ceva nedorit în numele Ucrainei, dar ar putea face și ceva care joacă direct în retorica rușilor”.

Citește cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
#razboi Rusia Ucraina, #hackeri, #hackeri Anonymous, #Telegram, #razboi informational , #Razboi Ucraina