Războiul din Ucraina stârnește ambițiile militare ale Uniunii Europene. Cât de posibilă este formarea unei armate UE

Miercuri, 23 Martie 2022, ora 23:40
4747 citiri
Războiul din Ucraina stârnește ambițiile militare ale Uniunii Europene. Cât de posibilă este formarea unei armate UE
FOTO Twitter

Politicienii și experții în domeniul apărării sunt de acord că războiul din Ucraina a dus la nașterea bruscă a Uniunii Europene ca jucător militar serios.

Germania a anunțat că își va crește dramatic cheltuielile pentru apărare și trimite arme în Ucraina, acțiuni până de curând de neconceput. Uniunea Europeană, cunoscută până acum ca o organizație care își exprimă îngrijorarea cu privire la agresiunea militară, dar nu face nimic concret, trimite Ucrainei ajutoare militare în valoare de peste un miliard de euro.

Dar care ar trebui să fie exact rolul militar al UE rămâne neclar: statele membre au opinii foarte diferite în această chestiune, iar securitatea europeană este deja apărată de NATO. Ce poate face, mai exact, UE pentru a-și crește puterea militară fără a provoca un afront vecinului său de la Bruxelles? Comitetul militar al blocului comunitar – compus din șefii apărării statelor membre – are sarcina dificilă de a contura un parcurs spre acest obiectiv. În centru se află președintele comitetului, generalul Claudio Graziano.

Graziano, care și-a petrecut prima parte a carierei în cadrul infanteriei de elită Alpini din Italia, a fost anterior șef al apărării și șef al armatei Italiei. De asemenea, a servit în Afganistan ca comandant al Brigăzii Multinaționale Kabul și a comandat misiunea de menținere a păcii a Națiunilor Unite în Liban. El și-a asumat postul UE în 2018, după ce a fost ales de colegii săi șefi ai apărării din UE. Într-un interviu pentru revista Foreign Policy, Graziano a explicat că integrarea forțelor armate ale statelor europene este extrem de dificilă, dar nu imposibilă.

Generalul a explicat că UE este mult mai puternică din punct de vedere militar acum față de cum era acum două luni, înainte de invazia Ucrainei de către Rusia.

Rusia a adus războiul înapoi în Europa, ceea ce a fost ceva atât de grav și periculos încât nici măcar nu a fost considerat posibil. Chiar și celor care studiaseră acest risc, le era imposibil să creadă că se va întâmpla. Când s-a întâmplat, a fost un șoc de o amploare imensă care a provocat un răspuns comun uriaș din partea Uniunii Europene.

La întâlnirea de la Versailles din 10-11 martie, șefii de stat și de guvern au discutat despre modul în care Uniunea Europeană își poate îndeplini responsabilitățile în această nouă realitate.

„Pentru a face acest lucru este nevoie de o voință politică clară, iar acum Uniunea Europeană este mai unită ca niciodată. Acest lucru dă un impuls incredibil pentru construirea unei uniuni de apărare mai concrete și mai credibile. Și o uniune a apărării este într-adevăr singurul răspuns posibil la această criză", a afirmat Claudio Graziano.

„Știm că este o cale lungă, dar știm că trebuie să o facem acum, pentru că mai târziu va fi prea târziu. Ca parte a acestui efort, vom începe să dezvoltăm o Capacitate de Desfășurare Rapidă a UE, care ne va oferi șansa de a desfășura o forță modulară și multidomeniu de până la 5.000 de trupe care pot interveni în medii [ostile]. Această forță va avea, de asemenea, facilitatori strategici care, în trecut, au fost furnizați în mod normal de Statele Unite – de exemplu, structuri de comandă și control, transport aerian și terestru strategic, capacități de supraveghere și recunoaștere de informații, apărare cibernetică, vehicule aeriene fără pilot, mijloace de comunicații spațiale, sisteme de război electronic, apărare antirachetă și sper că în viitorul apropiat principalele tancuri de luptă și avioane de luptă de ultimă generație”, a adăugat el.

UE are deja grupuri de luptă care nu au fost niciodată desfășurate. Totuși, acestea au fost înființate ca să fie folosite în crize mai puțin severe decât războiul militar. Un alt motiv pentru care nu au fost folosite este faptul că niciodată nu s-a ajuns la un acord între statele membre cu privire la anumite aspecte, cum ar fi costul și cine ar fi trebuit să conducă efortul.

„Cealaltă complicație a fost că nu ar trebui să concureze cu NATO. […] NATO are cel puțin nouă grupuri de reacție rapidă și sunt mult mai mari decât grupurile de luptă ale UE. Noua noastră capacitate de desfășurare rapidă a UE este un efort de a răspunde unei nevoi de securitate fără a concura cu NATO. Dar pentru a fi un răspuns real, capacitatea de desfășurare trebuie folosită și în exerciții. Iar dacă acesta este pe listă va trimite Rusiei și altora un mesaj de unitate europeană ”, a explicat generalul.

O idee care continuă să fie prezentă în fiecare discuție despre UE și capacitățile sale militare este perspectiva unei armate a Uniunii Europene. Experții consideră că această idee nu e fezabilă, pentru că o integrare militară completă este greu de atins.

„Integrarea forțelor armate este extrem de dificilă, dar nu este imposibilă. Începe cu voința politică. Dar ceea ce putem face mai întâi ca să ne consolidăm capacitățile militare este să îmbunătățim interoperabilitatea. După acest război, trebuie să ajungem la concluzia că viața nu va mai fi așa cum era înainte și că am făcut un salt înapoi de cel puțin 70 de ani”, a explicat oficialul. „Luați în considerare acest lucru: Armata SUA, și chiar Armata rusă, utilizează un singur tip de tanc de luptă principal. Noi, europenii, operam 17 tipuri diferite. Acest lucru creează probleme enorme de întreținere și aprovizionare. Marinele noastre și forțele aeriene au probleme similare. Vorbim despre un total de 180 de platforme diferite, în timp ce Statele Unite au 30. Acest lucru este într-adevăr anacronic și inacceptabil, mai ales având în vedere că cheltuim colectiv peste 250 de miliarde de euro pe an pentru apărare, ceea ce înseamnă mult mai mult decât cheltuiește Rusia. Da, trebuie să cheltuim mai mult, dar trebuie și să cheltuim și mai bine”.

Graziano a explicat că UE vrea ca până în 2025 capacitatea de desfășurare a forțelor militare să fie complet operațională.

„Este un termen ambițios, pentru că asta înseamnă că trebuie să aveți toți facilitatorii strategici pe care i-am menționat mai devreme. Însă trebuie din nou să ne reamintim că UE nu este responsabilă de apărarea colectivă. Aceasta este o responsabilitate a NATO. Dar în criza actuală, noi, UE, am răspuns imediat nu doar trimițând ajutor militar Ucrainei, ci și oferind asistență militară altor țări. În prezent, aeronavele coordonate de UE de exemplu efectuează misiuni de recunoaștere deasupra Bosniei și Herțegovinei. Acest lucru trimite un mesaj de solidaritate poporului din Bosnia și un mesaj actorilor rău intenționați că suntem gata să reacționăm”.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Gerhard Schröder, fostul cancelar german susţine în continuare că prietenia sa cu preşedintele rus Vladimir Putin ar putea contribui la încheierea războiului din Ucraina, notează joi, 28...
Rușii au lansat aproape 190 de rachete și 140 de drone Shared într-o săptămână. Zelenski: „Trebuie distrus fizic potenţialul de război al Rusiei”
Rușii au lansat aproape 190 de rachete și 140 de drone Shared într-o săptămână. Zelenski: „Trebuie distrus fizic potenţialul de război al Rusiei”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat din nou, duminică, 24 martie, în mesajul video zilnic, pentru mai multe mijloace de apărare antiaeriană arătând că numai într-o...
#razboi Rusia Ucraina, #armata UE , #Razboi Ucraina
Comentarii
J
Jucator
rank 1
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Și-ui-te-așa se scu rtează drumu' spre SUE! Era ultimul element ca