Aliatul istoric al Rusiei care nu ar ezita să-l aresteze pe Putin: ”Mai bine rămâne în țara lui”

Vineri, 31 Martie 2023, ora 15:04
7497 citiri
Aliatul istoric al Rusiei care nu ar ezita să-l aresteze pe Putin: ”Mai bine rămâne în țara lui”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin FOTO Twitter / Maria Pevchikn

Armenia, un aliat tradițional al Rusiei, a anunțat că îl va aresta pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, dacă va intra pe teritoriul său, a informat Moscow Times, citat de Business Insider.

Precizarea a fost făcută de partidul de guvernământ, în contextul în care Curtea Penală Internațională a emis pe numele lui Putin un mandat de arestare pentru crime de război.

Gagik Melkonyan, deputatul Adunării Naționale a Armeniei - partidul de guvernământ al țării - a declarat că, dacă președintele rus ar călători în țara sa, ”ar trebui arestat”.

”Este mai bine ca Putin să rămână în țara lui. Dacă suntem în aceste acorduri, atunci trebuie să ne îndeplinim obligațiile. Lăsăm Rusia să-și rezolve problemele cu Ucraina”, a precizat parlamentarul armean într-un interviu acordat publicației de știri Factor.am, potrivit Știrile PROTV.

Kremlinul nu a răspuns solicitării de comentarii din partea jurnaliștilor.

În urma decizie CPI, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a anunțat că liderul rus poate fi arestat imediat în aproape 130 de ţări.

Printre țările care au anunțat că nu îl vor aresta este Ungaria, deși țara este că semnatară a Statutului de la Roma, tratatul care a instituit CPI.

Ruptură între Armenia și Rusia

Armenia, un aliat istoric al Rusiei, s-a îndepărtat din ce în ce mai mult de președintele Rusiei. La începutul anului, premierul armean Nikol Pashinyan a decis anularea exercițiilor militare comune, considerându-le ”nepotrivite în situația actuală”.

De asemenea, la un summit la Organizației Tratatului de Securitate Colectivă din 2022, Pashinyan l-a respins în mod repetat pe Putin, refuzând inclusiv să fie fotografiat alături de el.

Ruptura dintre Rusia și Armenia a venit și în urma unei dispute interne. Actualul premier a acuzat trupele ruse de menținere a păcii că nu și-au asumat un rol mai activ în jurul regiunii separatiste disputate Nagorno-Karabak, aflată sub controlul forțelor etnice armene de când s-a încheiat un război separatist, în 1994. Activiștii azeri au blocat recent un coridor liber care leagă Armenia de regiune.

Quarterly Report - Editia 4

Complot dejucat ce viza uciderea lui Zelenski și Budanov. Colonei ucraineni racolați de serviciile speciale ale Rusiei
Complot dejucat ce viza uciderea lui Zelenski și Budanov. Colonei ucraineni racolați de serviciile speciale ale Rusiei
Timp de două luni, ofițerii SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) au monitorizat îndeaproape acțiunile a doi colonei din sistem care au fost recrutați de serviciile speciale ruse....
Zelenski îi cheamă pe Biden și Xi să conducă summitul de pace de luna viitoare. Putin a refuzat să participe
Zelenski îi cheamă pe Biden și Xi să conducă summitul de pace de luna viitoare. Putin a refuzat să participe
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis duminică, 26 mai, o invitație către liderii din Statele Unite Și China de a participa la summitul de pace din Elveția, programat pentru...
#razboi Rusia Ucraina, #mandat arestare putin, #Curtea Penala Internationala, #Armenia , #Razboi Ucraina
Comentarii
Poza gheu
gheu
rank 5
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Radio Erevan este cat se poate de clar.