Putin, atacat direct de Polonia de Ziua Comemorării Holocaustului: ”E pe cale să construiască noi lagăre de concentrare în estul Europei”

Vineri, 27 Ianuarie 2023, ora 20:36
3935 citiri
Putin, atacat direct de Polonia de Ziua Comemorării Holocaustului: ”E pe cale să construiască noi lagăre de concentrare în estul Europei”
Premierul Poloniei cere mai mult ajutor pentru Ucraina FOTO Twitter / Mateusz Morawiecki

Premierul Poloniei a lansat un atac dur la adresa președintelui rus Vladimir Putin vineri, 27 ianuarie, de Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului, informează AFP.

”De ziua eliberării lagărului hitlerist german al morţii Auschwitz-Birkenau să ne amintim că (preşedintele rus Vladimir - n.red) Putin este pe cale să construiască noi lagăre în est”, a scris Mateusz Morawiecki pe pagina sa de Facebook, îndemnând la susţinerea Ucrainei, pentru ca istoria să nu se repete.

Şeful guvernului polonez nu a făcut mai multe declaraţii cu privire la acuzaţiile sale împotriva Rusiei, care fac ecoul unor afirmaţii făcute în octombrie de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta evocase la acea dată închisoarea Olenivka, din regiunile estice ale Ucrainei aflate în mâinile separatiştilor proruşi, pe care el o calificase drept ”lagăr de concentrare unde sunt deţinuţi prizonierii noştri”.

Anchetatorii ONU au declarat anul trecut că au strâns informaţii cu privire la peste 400 de detenţii arbitrare şi dispariţii organizate de forţele ruse în Ucraina.

Diferite organizaţii şi instituţii au denunţat la rândul lor atacuri împotriva populaţiei civile, condiţiile de detenţie ale civililor şi prizonierilor de război, transferul forţat sau filtrarea de cetăţeni ucraineni - inclusiv copii - spre Rusia, precum şi omuciderile şi violenţele sexuale asimilabile execuţiilor.

”Cu fermitate şi împreună, trebuie să ne opunem demonilor criminali care comit un genocid în estul Europei”, a insistat Morawiecki.

Spre deosebire de anii precedenţi, reprezentanţii Rusiei nu au fost invitaţi anul acesta la festivităţile prilejuite de cea de-a 78-a aniversare de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau, din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Printre participanţii la aceste festivităţi s-au numărat lideri religioşi, supravieţuitori ai Holocaustului şi Douglas Emhoff, soţul evreu al vicepreşedintei americane Kamala Harris.

Construit în Polonia ocupată, lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau, unde un milion de evrei europeni - din totalul celor şase milioane ucişi - au murit în perioada 1940-1945, este simbolul acestui genocid comis de Germania nazistă.

Acest lagăr nazist, unde au fost ucişi de asemenea circa 80.000 de polonezi non-evrei, 25.000 de romi şi 20.000 de soldaţi sovietici, a fost eliberat de armata sovietică pe 27 ianuarie 1945.

”Escapada” dictatorilor. Putin l-a scos la plimbare pe Kim Jong-un, fiindu-i șofer VIDEO
”Escapada” dictatorilor. Putin l-a scos la plimbare pe Kim Jong-un, fiindu-i șofer VIDEO
Preşedintele rus Vladimir Putin l-a plimbat miercuri, 19 iunie, pe dictatorul nord-coreean Kim Jong Un cu o limuzină de lux rusească Aurus, după ce i-a făcut cadou una, relatează Reuters....
Putin a ajuns din nou în Coreea de Nord, după 24 de ani. Acordul periculos pe care-l vor semna cei doi dictatori VIDEO/FOTO
Putin a ajuns din nou în Coreea de Nord, după 24 de ani. Acordul periculos pe care-l vor semna cei doi dictatori VIDEO/FOTO
Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit miercuri în Coreea de Nord, a anunţat Kremlinul, pentru o vizită excepţională în cadrul căreia ar putea fi semnat un acord de parteneriat strategic...
#razboi Rusia Ucraina, #Mateusz Morawiecki, #premier polonia, #atac, #Vladimir Putin presedinte Rusia, #Holocaust, #lagare concentrare , #Razboi Ucraina
  1. Eșecul lui Iohannis la șefia NATO: Cine răspunde?
  2. Unde vor staționa avioanele de luptă F-16 transferate din SUA în Ucraina. Anunțul făcut de consilierul lui Biden
  3. Amendă penală record în România. Cum a ajuns un șofer să plătească 100.000 de lei
  4. Zeci de mii de moldoveni vor să devină cetățeni români. „Mirajul Europei e mai mare decât frica de ruși”
  5. Nicușor Dan explică prioritatea investițiilor în modernizarea sistemului de termoficare: ”Așa arată conductele vechi de 30 de ani” VIDEO
  6. Colectare selectivă sau reciclare. Asemănări și diferențe
  7. UPDATE Deținutul evadat de la Penitenciarul Poarta Albă a fost prins. Unde l-au găsit polițiștii
  8. Kievul, aproape de un Acord de Securitate cu Uniunea Europeană. Când se vor semna actele
  9. Mesajul unui moldovean întors acasă după 5 ani în Germania a devenit viral. "Mulțumesc pentru stres și depresie" VIDEO
  10. Vești bune pentru pensionari. Ce se întâmplă dacă din recalcularea pensiilor rezultă un venit mai mic