Austria confirmă că îl va aresta pe Putin: ”Nimeni nu este mai presus de lege”

Vineri, 24 Martie 2023, ora 22:42
2765 citiri
Austria confirmă că îl va aresta pe Putin: ”Nimeni nu este mai presus de lege”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin FOTO Twitter / Nexta

Ministerul Justiției din Austria a confirmat vineri, 24 martie, că președintele Rusiei, Vladimir Putin, va fi arestat dacă va vizita această țară.

Ministerul a precizat, pentru jurnaliștii de la Ukrinform, că, în calitate de membru al Statutului de la Roma, Austria este obligată să execute mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internațională. În fața Curții, șefii de stat nu au imunitate, a mai transmis ministerul.

”Austria este parte a Statutului de la Roma. Acest lucru înseamnă că Austria, la fel ca toate celelalte părți contractante, este obligată să coopereze cu CPI: mandatele de arestare emise de Curte trebuie executate, iar persoanele căutate de Curte trebuie arestate”, a transmis ministerul, întrebat dacă autoritățile austriece îl vor aresta pe Putin în cazul sosirii acestuia pe teritoriul Austriei.

Ministerul a mai precizat că ”în 2019 (în cazul președintelui sudanez Omar al-Bashir – n.r.), CPI a stabilit deja într-un caz că nici măcar șefii de stat nu au imunitate în fața Curții”.

”Nimeni nu este mai presus de lege, ceea ce înseamnă în mod specific că fiecare crimă ar trebui să fie investigată pe deplin. Nu ar trebui să existe impunitate”, a mai transmis Ministerul austriac al Justiției.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis luna aceasta mandate de arestare pe numele președintelui Vladimir Putin și a Mariei Alekseyevna Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copilului.

#razboi Rusia Ucraina, #mandat arestare putin, #Curtea Penala Internationala, #Austria, #crime de razboi , #Austria