Bloomberg, despre eforturile NATO pentru construirea bazei militare de la Cincu: ”Principalul pod este atât de degradat încât râul de dedesubt se vede prin găurile din asfalt”

Vineri, 19 August 2022, ora 17:06
4836 citiri
Bloomberg, despre eforturile NATO pentru construirea bazei militare de la Cincu: ”Principalul pod este atât de degradat încât râul de dedesubt se vede prin găurile din asfalt”
Militarii au condiții moderne de antrenament FOTO defenseromania.ro

Jurnaliștii de la Bloomberg au scris un editorial despre eforturile NATO de a consolida regiunea Mării Negre, decizie luată în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Într-un comentariu intitulat ”NATO, în cursa pentru a contracara ameninţarea Rusiei, în punctul slab al Europei”, este menționată și construirea bazei militare NATO de la Cincu.

Colonelul francez Clement Torrent a primit ordin la scurt timp de la invazia rusă în Ucraina să construiască o bază pentru 1.000 de soldaţi la frontiera estică a NATO în şase luni. El şi aproximativ 200 de soldaţi din Franţa, Belgia şi Ţările de Jos sunt în prezent ocupaţi să niveleze un vârf de deal din satul Cincu, în Transilvana, notează Bloomberg.

”Termenul limită este înainte de primul îngheţ. Este un simbol al solidarităţii. O alianţă trebuie să fie palpabilă”, a spus Torrent, care conduce grupul de lucru al inginerilor, de la baza de lângă Cincu, la aproximativ 260 de kilometri nord de Bucureşti.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a răspuns la o întrebare fundamentală pe care statele NATO şi-au pus-o cu ani în urmă: dacă SUA, Franţa şi Germania, ca membri mai vechi, vor lupta pentru foşti aliaţi comunişti mai puţin bogaţi în eventualitatea unui atac.

Interes crescut pentru Marea Neagră

De asemenea, au apărut întrebări cu privire la faptul dacă coaliţia face suficient pentru a opri expansionismul rus după ani de investiţii insuficiente şi avertismente neobservate şi dacă eforturile de a reinventa regiunea Mării Negre, anterior neglijată, ar fi trebuit să fie puse în practică cu mult timp în urmă, comentează Bloomberg

La şase luni de la invazia rusă, NATO se concentrează asupra modului de a dejuca puterea Moscovei pe Flancul de Est şi de a preveni ca una dintre cele mai sărace regiuni ale continentului să devină o bază de securitate slabă.

Marea Neagră desparte Europa de Asia şi este înconjurată de Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia şi Georgia. Este o rută comercială importantă pentru produsele agricole din Ucraina şi Rusia şi este legată de Marea Mediterană prin strâmtoarea Bosfor a Turciei.

Potrivit lui Matthew Orr, un analist de securitate la Stratfor, Moscova a prioritizat Europa de Sud-Est. Proiectele sale de acolo ”arată cât de preocupaţi sunt ruşii de regiune, ei vor să aibă o amprentă militară puternică – la care NATO trebuie să răspundă”, a subliniat el.

Liderii est-europeni au avertizat că planează o ameninţare după ce Moscova a invadat Georgia, în 2008. Ulterior, Putin a declanşat război în regiunea ucraineană estică Donbas şi a anexat Crimeea, în 2014.

În acea perioadă, Kremlinul şi-a crescut capacităţile militare în Marea Neagră, şi-a mutat forţele terestre, şi-a întărit apărarea antiaeriană şi şi-a modernizat Flota maritimă pe măsură ce a avansat activitatea în zonele de război, inclusiv în Libia şi Siria, unde există o bază navală.

”Marea Neagră este poarta Rusiei către apele calde, în special către Marea Mediterană”, a spus Yulia Joza, directorul programului Marea Neagră LA think tank-ul Institutului pentru Orientul Mijlociu din Washington.

”Este poarta Rusiei menită să proiecteze putere şi forţă în Orientul Mijlociu, în Africa şi nu numai”, a continuat el.

La doar câteva săptămâni după invazia din 24 februarie, coaliţia a convenit la un summit de la Bruxelles să formeze patru noi grupuri de luptă pentru România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia, care să le completeze pe cele patru desfăşurate în Polonia şi statele baltice.

România găzduise deja înainte de război aproximativ 1.000 de militari americani NATO, iar baza de la Marea Neagră de la Mihail Kogălnicanu reprezenta un punct de tranzit către Orientul Mijlociu.

Aliaţii NATO şi-au sporit semnificativ prezenţa la graniţele estice ale alianţei, desfăşurând mai multe trupe, avioane şi nave. Planul curent este de a construi garnizoane în restul statelor NATO de frontieră, unde vor fi dislocate regulat noi unităţi ale forţelor internaţionale de aproximativ 1.000 de soldaţi. În plus, aliaţii vor identifica în plan intern unităţi care se pot angaja rapid cu trupele aflate deja la sol în statele din est, dacă este necesar.

Statele baltice şi Polonia pledează de ani de zile pentru această prezenţă suplimentară. Rusia a ameninţat cu represalii, deşi încă nu a luat măsuri concrete.

Prin realizarea joncţiunii cu armatele ţării gazdă şi prepoziţionarea armelor, muniţiei şi echipamentelor grele, aceste forţe ar putea fi multiplicate la o brigadă de 5.000 de oameni, a declarat colonelul Flavian Garrigou Grandchamp, înalt reprezentant naţional al Franţei în România.

”Ne pregătim să putem lupta cot la cot cu trupe române, americane şi alte trupe. În cel mai rău scenariu, dacă va avea loc, ne vom lupta”, a subliniat el.

Sute de mii de forţe aliate aflate sub comanda NATO sunt în prezent supuse unei pregătiri sporite, ca parte a unei revizuiri majore de apărare a blocului militar convenită de lideri la Madrid, în iulie.

Majoritatea oficialilor se îndoiesc că Rusia va ataca direct un membru NATO, însă alianţa intenţionează să menţină trupele internaţionale la graniţele sale ”timp de câţiva ani pentru a se asigura că situaţia este stabilizată”, a spus Garrigou Grandchamp.

Investițiile lipsesc cu precădere în România şi în Bulgaria

”Nu este vorba doar de apărare, ci de securitatea alimentară. Deci, toate aceste decizii luate pentru a creşte rezistenţa şi apărarea în partea de est sunt foarte binevenite”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Cu toate acestea, a lua deciziile corecte a devenit o provocare imediată pentru Torrent şi echipa sa de ingineri militari.

Podul principal din satul Cincu, care se află în inima României, se află într-o stare atât de degradată, încât râul care curge dedesubt se poate vedea prin găurile din asfalt. Camioanele trebuie să treacă prin câmpuri de floarea-soarelui pentru a transporta mii de tone de material către şi de la şantierul de pe deal, comentează Bloomberg.

România are peste 950 km de autostrăzi, situându-se pe ultimul loc în Uniunea Europeană ca pondere pe cap de locuitor. În judeţul Braşov, salariile medii sunt de 3.500 de lei pe lună pentru oamenii angajaţi, dar în cazul multor oraşe şi sate mai mici, majoritatea populaţiei trăieşte din agricultură de subzistenţă şi ajutor de stat.

Primarul din Cincu, Aurel Sorin Suciu, se bazează pe guvern pentru asfaltarea străzilor şi pe un proiect de educaţie finanţat de UE pentru ca localnicii să sprijine baza militară, precum şi pe granturi pentru amenajarea a unor restaurante şi locuri de cazare.

”Este foarte greu să schimbi mentalitatea oamenilor şi să-i convingi să vândă două vaci şi să renoveze două camere pentru a câştiga mai mulţi bani”, a spus Suciu.

Al doilea domeniu care necesită investiţii, mult mai important, este construirea armatei României. Majoritatea membrilor NATO nu reuşesc de mult timp să atingă obiectivul alianţei de a cheltui cel puţin 2% din PIB pentru apărare. Cu toate acestea, România şi-a îndeplinit această ţintă din 2015 şi o va creşte la 2,5% anul viitor.

Factura totală pentru achiziţiile militare ar ajunge la cel puţin 12 miliarde de euro. Cel mai scump articol până în prezent este sistemul de apărare antiaeriană Patriot de 4 miliarde de euro, care va fi operaţional în acest an.

Baza condusă de francezi din Cincu ar trebui să funcţioneze la capacitate maximă până la sfârşitul anului, aşa cum era planificat. Acest lucru marchează o schimbare generală de perspectivă a NATO privind Rusia, conchide Bloomberg.

Citește și:
Ucrainenii au eliberat de sub ruși aproape 100 de așezări în urma contraofensivei din Harkov
Ucrainenii au eliberat de sub ruși aproape 100 de așezări în urma contraofensivei din Harkov
Generalul de brigadă Oleksiy Gromov a anunțat joi, 6 octombrie, că forțele armate ale Ucrainei au avansat până la aproximativ 55 de kilometri în ultimele două săptămâni în...
Rușii au încercat să-i recruteze pe luptătorii Regimentului Azov ca ”să distrugă Occidentul și SUA”. Dezvăluirea făcută de comandantul care a refuzat să se predea
Rușii au încercat să-i recruteze pe luptătorii Regimentului Azov ca ”să distrugă Occidentul și SUA”. Dezvăluirea făcută de comandantul care a refuzat să se predea
Direcția Principală de Informații a Rusiei (GRU) a încercat să-i recruteze pe luptătorii regimentului Azov care s-au predat, în mai, la oțelăria Azovstal, pentru a ”distruge Occidentul...
Comentarii
Poza Tricisport
Tricisport
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
P-asta-i toată jmekeria: ne-apărăm pe Carpați, așa că fără auto