De ce Bulgaria și Polonia pot rezista întreruperii gazului rusesc: "Rusia a mai încercat să submineze independența economică și politică a acestor două țări"

Joi, 28 Aprilie 2022, ora 23:18
2970 citiri
De ce Bulgaria și Polonia pot rezista întreruperii gazului rusesc: "Rusia a mai încercat să submineze independența economică și politică a acestor două țări"
Rusia a oprit alimentarea cu gaze catre Polonia si Bulgaria FOTO Pixabay

Gigantul energetic rus Gazprom a întrerupt complet aprovizionarea cu gaze către Polonia și Bulgaria. Se pare că ambele țări sunt pedepsite pentru că au refuzat cererea Rusiei de a-și plăti gazul în ruble.

Alte țări din UE au refuzat, de asemenea, să plătească în moneda rusă (așa ar oferi un impuls economiei ruse), dar până acum doar Bulgariei și Poloniei le-au fost închise robinetele.

Răspunsul imediat din partea Poloniei a fost că se poate „administra” fără gaz rusesc, cu niveluri de stocare ridicate și cerere în scădere pe măsură ce vremea se încălzește. Între timp, Bulgaria a acuzat Gazprom de o încălcare gravă a contractului și este în discuții cu aliații UE cu privire la menținerea aprovizionării.

Nu va fi ușor, pentru că, în timp ce Bulgaria poate renunța treptat la gazele și petrolul rusești, o oprire bruscă va provoca îngrijorări serioase. Aprovizionările alternative din Azerbaidjan nu vor fi suficiente.

Pe termen mai lung, o opțiune este continuarea cu finalizarea (în prezent abandonată) a celei de-a doua centrale nucleare din Bulgaria, lângă orașul Belene, pe malul de sud al Dunării. Alături de Polonia, Germania și restul UE, Bulgaria va căuta, de asemenea, să-și sporească dependența de Norvegia, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Și vor exista solicitări în întreaga UE pentru a accelera trecerea la surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară și eoliană.

Toate aceste mișcări vor provoca daune serioase economiei Rusiei. Așadar, de ce a decis să închidă robinetele? Și de ce vizează în special aceste două țări?

Putem presupune că motivul principal este acela de a provoca dificultăți economice și diviziune politică în Polonia și Bulgaria și de a contesta sprijinul lor pentru Ucraina, notează profesorul de economie Alexander Mihailov, de la Universitatea Reading. Vladimir Putin se va bucura, fără îndoială, să trateze acest lucru ca pe o oportunitate de a antagoniza atât NATO, cât și UE.

Din punct de vedere istoric, Rusia a mai încercat să submineze independența economică și politică a acestor două țări. Un pact dintre Uniunea Sovietică și Germania nazistă din 1939 a negat însăși existența unei națiuni poloneze și a urmărit să-și împartă pământul. În mod similar, politica Rusiei față de Bulgaria de peste 100 de ani a fost orientată către dominația politică, culturală și economică.

Întrerupând aprovizionarea cu gaze, Rusia a aplicat ultima sa lovitură economică împotriva Poloniei și Bulgariei. Dar, cu sprijin internațional, este o lovitură care poate fi suportată. O parte a cercetării profesorului de economie Alexander Mihailov a implicat dezvoltarea unui model economic care arată modul în care populațiile reacționează la stimulentele și presiunile economice și modul în care acest lucru este influențat de experiențele lor istorice.

Economia evoluționistă

Mihailov a examinat, de asemenea, legătura dintre modul în care stimulentele economice (cum ar fi costurile și beneficiile percepute) și preferințele sociale au jucat un rol în ascensiunea și căderea comunismului. Mai simplu, a ajuns la concluzia că de mii de ani, societățile umane au evoluat economic prin experimentarea și învățarea despre mediul lor. Oamenii au devenit capabili să răspundă la modul în care mediul funcționează și se schimbă, uneori treptat, alteori brusc.

Aplicat la situația de astăzi, mesajul-cheie este că țările UE se vor adapta în cele din urmă pentru a renunța la dependența puternică de energia rusă. Acest lucru va fi costisitor pe termen scurt, dar viabil și benefic pe termen lung.

Așadar, deși, fără îndoială, vor exista lipsuri de energie cauzate de utilizarea de către Rusia a gazului drept ceea ce președintele Comisiei Europene a descris un „instrument de șantaj nejustificat și inacceptabil”, pe termen lung, totul se poate schimba cu noi furnizori și surse alternative.

Polonia și Bulgaria nu mai sunt vasali ascultători ai Rusiei. Și, în timp ce amândouă statele vor suferi dificultăți și divizare, se pot baza pe sprijinul economic al țărilor bogate din jurul lor. Războaiele sunt câștigate în cele din urmă de țări care pot supraviețui dificultăților într-un mod organizat și ale căror economii nu sunt aduse la punctul de rupere.

Societățile democratice ale UE și NATO, pentru care libertatea este o valoare umană esențială care trebuie protejată, trebuie să rămână unite și să se ajute reciproc să depășească extorcarea rusă. Din fericire, ființele umane și majoritatea națiunilor apreciază foarte mult libertatea – chiar dacă aceasta are un preț economic ridicat de plătit.

O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
Partidul populist bulgar ITN (Există un astfel de popor) a refuzat joi mandatul de formare a unui nou guvern naţional, deschizând calea pentru ca preşedintele Rumen Radev să convoace alegeri...
Dependența de jocurile de noroc: Zeci de mii de bulgari, înscriși în registrul persoanelor vulnerabile. Operatorii sunt obligați să nu-i lase să se joace
Dependența de jocurile de noroc: Zeci de mii de bulgari, înscriși în registrul persoanelor vulnerabile. Operatorii sunt obligați să nu-i lase să se joace
Aproape 2.000 de persoane au aplicat pentru a se înregistra în Registrul Persoanelor Vulnerabile în mai puţin de o lună, de la începutul lui martie. Peste 8.100 şi-au precizat intenţia...
#razboi Rusia Ucraina, #gaz rusesc, #gaz rusesc Europa, #Polonia gaze Rusia, #Bulgaria , #stiri externe