Cancelarul Austriei, primul lider al UE care se va întâlni cu președintele rus de la începutul invaziei

Luni, 11 Aprilie 2022, ora 11:01
2747 citiri
Cancelarul Austriei, primul lider al UE care se va întâlni cu președintele rus de la începutul invaziei
Cancelarul austriac a avut o întâlnire și cu Volodimir Zelenski, la Kiev FOTO / Hans Punz

Cancelarul Austriei urmează să se întâlnească luni, 11 aprilie, cu Vladimir Putin, prima întâlnire față în față a unui lider al UE cu președintele rus, de când acesta a ordonat invadarea Ucrainei, pe fondul avertismentelor privind o nouă ofensivă și bombardamente în est.

Karl Nehammer a declarat că întâlnirea va avea loc la Moscova și că Austria are o „poziție clară cu privire la războiul rus de agresiune”, solicitând coridoare umanitare, încetarea focului și investigarea completă a crimelor de război, potrivit The Guardian.

Ministerul britanic al Apărării a avertizat luni dimineață că forțele ruse pot recurge la utilizarea armelor cu fosfor în Mariupol, pe măsură ce luptele pentru oraș se intensifică.

Forțele ruse au lovit duminică, 10 aprilie, ținte în estul Ucrainei cu rachete și artilerie, iar Ramzan Kadîrov, liderul republicii ruse Cecenia, a declarat că va avea loc o ofensivă nu numai asupra portului asediat din sudul Mariupol, ci și asupra Kievului.

SUA au avertizat că numirea unui nou general la comanda campaniei militare a Rusiei va duce probabil la o nouă rundă de „crime și brutalitate” împotriva civililor. Alexander Dvornikov, în vârstă de 60 de ani, a devenit cunoscut ca lider al trupelor ruse din Siria în 2015-2016, când a avut loc un bombardament deosebit de brutal asupra zonelor controlate de rebeli, inclusiv asupra populației civile, în Alep.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională de la Washington, a declarat: „Acest general are un CV care include brutalitatea împotriva civililor în alte teatre – în Siria – și ne putem aștepta la același lucru” în Ucraina.

Nehammer s-a întâlnit sâmbătă la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în aceeași zi cu premierul britanic, Boris Johnson, care a promis că va oferi Ucrainei 120 de vehicule blindate și sisteme de rachete antinavă. Washingtonul a promis, de asemenea, că va oferi Ucrainei „armele de care are nevoie” pentru a se apăra împotriva unei noi ofensive ruse.

Rusia nu a reușit să cucerească niciun oraș important, dar Ucraina spune că agresorul și-a adunat forțele în est pentru un asalt major și a îndemnat oamenii să fugă.

Forțele ruse au lansat duminică rachete în regiunile Ucrainei Lugansk și Dnipropetrovsk. Rachetele au distrus complet aeroportul din orașul Dnipro, a declarat Valentin Reznicenko, guvernatorul regiunii centrale Dnipropetrovsk.

Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele de înaltă precizie au distrus cartierul general al batalionului ucrainean Dnipro din orașul Zvonețki.

De când Rusia a invadat, Zelenski a făcut apel la puterile occidentale să ofere mai mult ajutor de apărare și să pedepsească Moscova cu sancțiuni mai dure, inclusiv embargouri asupra exporturilor rusești de energie.

Într-un interviu difuzat la emisiunea CBS 60 Minutes, Zelenski a spus că are încredere în propriile sale forțe armate, dar „din păcate, nu am încrederea că vom primi tot ce ne trebuie” din SUA.

„Trebuie să furnizeze arme Ucrainei ca și cum s-ar apăra pe ei înșiși și pe propriul lor popor”, a adăugat Zelenski. „Trebuie să înțeleagă asta. Dacă nu accelerează, ne va fi foarte greu să rezistăm acestei presiuni”.

Invazia Rusiei a forțat aproximativ un sfert din cei 44 de milioane de oameni ai Ucrainei să-și părăsească casele, a transformat orașele în moloz și a ucis sau rănit mii de oameni.

Eveniment Quarterly Report

Concert la Moscova pentru a celebra un an de la anexarea a patru regiuni ucrainene. Vladimir Putin nu a participat
Concert la Moscova pentru a celebra un an de la anexarea a patru regiuni ucrainene. Vladimir Putin nu a participat
Mii de persoane s-au adunat vineri în Piaţă Roşie din Moscova pentru a celebra un an de la anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia, relatează AFP. Concertul nu este difuzat de...
„Un bețiv nenorocit”. Ce se știe despre Andrei Troșev, noul lider Wagner numit de Putin. Este considerat ”trădător” de mercenari
„Un bețiv nenorocit”. Ce se știe despre Andrei Troșev, noul lider Wagner numit de Putin. Este considerat ”trădător” de mercenari
Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a încredința formarea „unităților de voluntari” Wagner lui Andrei Troșev, fost asociat al lui Evgheni Prigojin, va avea consecințe nefaste....
#razboi Rusia Ucraina, #cancelar Austria, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina