UPDATE Pro-rușii anunță restabilirea alimentării cu energie electrică a centralei nucleare Zaporojie

Joi, 25 August 2022, ora 18:32
4802 citiri
UPDATE Pro-rușii anunță restabilirea alimentării cu energie electrică a centralei nucleare Zaporojie
Centrala nucleară de la Zaporojie este cea mai mare din Europa FOTO cinktank.com

UPDATE 18:32 Alimentarea cu energie electrică a tuturor oraşelor şi cartierelor din regiunea Zaporojie a fost restabilită în urma întreruperilor anterioare, a anunţat joi după-amiază guvernatorul regiunii, instalat de Rusia, relatează CNN.

”În urma unui atac al formaţiunilor armate ale Ucrainei asupra liniilor electrice din zona centralei Zaporojie, teritoriul zonei de securitate a liniei aeriene de 750 kV a luat foc. Incendiul a fost provocat de un scurtcircuit pe liniile electrice”, a declarat Ievhen Baliţkii, potrivit news.ro

”Imediat după stingerea incendiului, o unitate a fost pusă în funcţiune. Se lucrează la restabilirea alimentării cu energie electrică a regiunii şi lansarea celei de-a doua unităţi electrice”, a mai explicat el.

Centrala nucleară Zaporojie are şase reactoare, dar doar două sunt operaţionale în acest moment.

Știrea inițială:

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, este ”complet deconectată” de la reţea după avarierea liniilor de comunicaţie, a anunțat joi, 25 august, operatorul ucrainean Energoatom, informează AFP.

Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, se află sub controlul armatei ruse şi a fost vizată de mai multe bombardamente în ultimele săptămâni.

Ultimele două reactoare în funcţiune ale centralei Zaporojie au fost oprite după ce incendii din apropiere au avariat liniile electrice, precizează Energoatom.

Incendiile au izbucnit în gropile de cenuşă ale unei termocentrale pe cărbune din apropierea centralei şi au afectat liniile electrice care conectează centrala de reţeaua electrică ucraineană. Aprovizionarea cu electricitate a centralei nucleare este asigurată de respectiva termocentrală.

”Cele două reactoare ale centralei aflate în funcţiune au fost deconectate de la reţea. În consecinţă, acţiunile agresorilor au provocat o deconectare totală a centralei nucleare Zaporojie de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria ei”, a subliniat grupul de stat Energoatom pe Telegram.

Sistemele de securitate ale centralei funcţionează normal şi în prezent se încearcă reconectarea unuia dintre reactoare la reţeaua electrică, mai afirmă compania ucraineană.

Anunțul vine după ce ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a subliniat importanţa unei vizite a reprezentanţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie şi a menţionat că Rusia este pregătită să ofere asistenţa necesară inspectorilor organizaţiei, într-un apel cu omologul său francez, Sebastien Lecornu, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de trei săptămâni de bombardamente asupra acestei centrale, stârnind temeri faţă de un posibil nou Cernobîl. Centrala Zaporojie se află sub controlul trupelor ruse, dar este operată de personal ucrainean.

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#razboi Rusia Ucraina, #centrala nucleara zaporojie, #deconectare, #retea electrica , #Razboi Ucraina