Exodul creierelor. Cercetătorii ruși încearcă să fugă în Occident: "Nu există niciun viitor pentru știință în Rusia"

Sambata, 02 Aprilie 2022, ora 11:52
7819 citiri
Exodul creierelor. Cercetătorii ruși încearcă să fugă în Occident: "Nu există niciun viitor pentru știință în Rusia"
Universitatea de stat din Moscova FOTO Britannica

John Duggan, cercetător în domeniul climei la o universitate din Russell Group, a avut un apel Zoom în urmă cu câteva săptămâni cu doi parteneri de cercetare ruși, la scurt timp după ce țara lor a invadat Ucraina. Duggan, lucrase cu cadrele universitare de ceva vreme, i-a găsit brusc „neobișnuit de tăcuți și ezitanți”. El a simțit că „erau îngrijorați că cineva îi urmărea".

În Rusia, exprimarea opoziției față de invazie este riscantă. Dar în apelurile ulterioare, Duggan spune că prietenii lui au devenit mai îndrăzneți. Acum au renunțat la speranță în ceea ce privește munca lor de acasă. Ei simt că „nu există niciun viitor pentru știință în Rusia” și caută poziții în străinătate pentru a putea fugi, potrivit The Guardian.

Având în vedere că criticarea războiului poate duce acum la 15 ani de închisoare în Rusia, Duggan descrie toate comunicările cu oamenii de știință pe care încearcă să-i ajute ca fiind în mod deliberat „ambigue”. Dar el spune: „Le este rușine de ceea ce se face în numele lor în Ucraina”.

Cercetătorii din Marea Britanie spun că aceasta devine o poveste obișnuită. Oamenii de știință ruși apelează la parteneri din străinătate pentru a-i ajuta să scape, dar profesorii universitari din Marea Britanie spun că și cei mai talentați ar putea avea dificultăți să găsească posturi într-un timp scurt în universitățile britanice.

Duminica trecută, ministrul științei, George Freeman, a anunțat că Marea Britanie va urma alte țări europene în tăierea majorității legăturilor sale de cercetare cu Rusia și întreruperea finanțării oricărei cercetări cu legături cu statul și „colaboratorii săi instituționali”.

Guvernul rus le-a interzis săptămâna trecută oamenilor de știință să participe la conferințe internaționale sau să publice cercetări în reviste internaționale. Oamenii de știință ruși spun că există un oarecare apetit de a ignora acest lucru, dar există rapoarte că li se blochează oricum publicarea în străinătate, deoarece unii academicieni occidentali refuză să revizuiască lucrări de cercetare cu nume rusești.

Universitatea lui Duggan, pe care The Guardian nu o denumește pentru a evita riscurile pentru profesorii ruși, este un sanctuar pentru savanții și studenții ucraineni. Universitatea explorează, de asemenea, dacă ar putea oferi poziții rușilor. „Universitatea dorește să susțină cât mai mult. Va funcționa în conformitate cu orientările guvernamentale, dar recunoaște că mulți academicieni și cercetători ruși individuali au criticat public această invazie, adesea cu un mare risc personal”, a explicat Duggan.

Știința este considerată un efort global, cu cercetători care fac parteneriate cu colegi din întreaga lume. Acum mulți din Rusia simt că munca lor, oprită de la colaborările internaționale, se va ofili.

Dr. Alexander Nozik, fizician la Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova, a declarat pentru The Guardian: „Eu cred și majoritatea colegilor mei cred că pur și simplu nu este posibil să faci știință izolată. În fizică, sistemul de jurnal științific din Rusia este în mare parte mort”.

Nozik spune că „majoritatea tinerilor cercetători, inclusiv eu” vorbesc cu contacte din Europa și formulează un „plan de rezervă”. „Mulți oameni de știință de talie mondială pe care îi cunosc aici nu pot lucra la cercetările lor pentru că sunt atât de deprimați. Ei nu pot înțelege cum putem trăi cu toate astea”, afirmă Nozik.

Nozik spune că intenționează să ignore declarația guvernului care interzice publicarea în reviste internaționale și mulți colegi vor urma exemplul. Dar el adaugă că cercetătorii de acolo „se plâng foarte mult că academicienii din Vest blochează lucrările jurnalelor, refuzând să le revizuiască dacă au un colaborator rus”.

Prof. Erica Brewer, om de știință de mediu la o universitate de cercetare din nordul Marii Britanii, se teme pentru siguranța partenerilor de cercetare din Rusia care vorbesc împotriva războiului. „Am primit solicitări de la doi colegi ruși foarte talentați care mă întrebau dacă cunosc oportunități de a lucra în străinătate”, spune ea. „Un coleg și cu mine am întrebat pentru ei, dar în prezent nu este posibil să le găsim un loc în Marea Britanie sau în Europa.”

Dr. James Ryan, lector superior de istorie modernă a Rusiei la Universitatea Cardiff, spune: „Am fost în contact cu prieteni academicieni din Rusia. Unii dintre ei au fugit deja și nu au de gând să se întoarcă în curând”.

Cu toate acestea, spune el, în timp ce unii cercetători ruși își pot folosi reputația și contactele academice pentru a asigura finanțare pe termen scurt pentru cercetare la universitățile europene, găsirea de locuri de muncă pe termen mai lung pe piața muncii academice extrem de competitive va fi mult mai dificilă.

Propria sa lucrare este afectată. Înainte de invazie, Ryan se baza pe utilizarea bibliotecilor și arhivelor din Rusia pentru cercetările sale, dar acum nu are idee când se va putea întoarce acolo.

Mii de cadre universitare din Rusia au semnat scrisori deschise prin care condamnă războiul. Vinerea trecută, Ministerul Justiției din Rusia a declarat popularul ziar științific rus Troitsky Variant „un agent străin” în urma publicării unei scrisori a oamenilor de știință și jurnaliştilor științifici care se opun invaziei, semnată de aproximativ 8.000 de persoane. Site-ul ziarului este acum blocat în Rusia.

Majoritatea universităților rusești sunt conduse de stat, iar luna trecută uniunea rectorilor ruși, reprezentând aproape 700 de cancelari și președinți ai universităților, a îngrozit universitățile britanice publicând o declarație care făcea ecou propagandei lui Vladimir Putin privind „denazificarea” Ucrainei și susținea că „președintele nostru a luat cea mai dificilă, greu câștigată, dar necesară decizie din viața lui”.

Ryan spune că după această acțiune, „ar fi problematic din punct de vedere etic să ceri o invitație oficială de la o instituție rusă [pentru a face cercetări acolo]”. El sprijină ferm decizia guvernului britanic de a întrerupe legăturile formale cu instituțiile de învățământ superior ruse, dar intenționează să mențină legături personale informale cu colegii din Rusia. Săptămâna trecută, ca „un act de solidaritate”, el a participat la o conferință online cu istorici în mare parte ruși despre care spune că „cu siguranță nu au susținut războiul rusesc”.

El adaugă: „Aș fi îngrozit dacă academicienii refuză să revizuiască lucrări scrise sau co-scrise de ruși. Asta este rasism”.

Terry Callaghan, profesor de ecologie arctică la Universitatea Sheffield, spune: „Avem colaborări foarte puternice cu oamenii de știință ruși, iar invazia este o lovitură uriașă pentru munca noastră”.

Callaghan a ajutat la înființarea a 89 de stații de cercetare a mediului în Arctica, dintre care 21 se află în Rusia, dar spune că „o mare parte din cercetările noastre sunt acum înghețate din cauza invaziei”. „Sunt absolut sigur că mulți oameni de știință vor părăsi Rusia. Putin a divizat națiunea, dar oamenii de știință tind să vorbească engleză și citesc și pe internet, astfel încât să înțeleagă ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina”.

Callaghan și-a întrerupt colaborarea la Universitatea Națională de Cercetare de Stat din Tomsk din Siberia după declarația rectorilor ruși. El spune că a întrerupt toate angajamentele formale cu Rusia, dar nu va abandona legăturile personale cu oamenii de știință pe care le-a întreținut de 30 de ani.

Cu toate acestea, el spune că acest lucru este mai dificil de făcut în alte locuri în care efectuează cercetări. „În Finlanda nu avem voie nici măcar să trimitem e-mail unui rus, iar acolo unde sunt acum [în Norvegia arctică] nu putem avea un rus la un apel Zoom”.

Cercetătorii individuali din Rusia sunt încă bineveniți să participe la conferința anuală a Asociației Britanice pentru Studii Slavone și Est-Europene de la Cambridge weekendul viitor, dar fără să-și reprezinte instituțiile.

Dr. Ben Phillips, istoric la Universitatea Exeter, afirmă: „Am discutat dacă ar trebui să excludem participanții ruși, dar am decis împotriva acestui lucru”.

El spune că, în schimb, conferința, care va include un discurs principal din partea unui profesor ucrainean, va avea un „cod de conduită strict”, iar președinții panelului vor cere oricui își exprimă sprijinul pentru invazia Ucrainei să plece. Dar, în același timp el a adăugat că „oricine hărțuiește academicieni ruși din cauza naționalității lor va fi tratat în același mod”.

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#razboi Rusia Ucraina, #cercetatori rusia, #rusi , #Razboi Ucraina