Planul cinic al lui Putin privind cerealele furate din Ucraina. Mesajul SUA pentru țările afectate de criza alimentară

Luni, 06 Iunie 2022, ora 17:46
3587 citiri
Planul cinic al lui Putin privind cerealele furate din Ucraina. Mesajul SUA pentru țările afectate de criza alimentară
Nava de marfă rusească, acuzată că transporta cereale furate din Ucraina FOTO Vessel Finder

SUA au informat în luna mai 14 țări, majoritatea africane, în legătură cu furtul de cereale ucrainene de către Rusia, îndemnându-le să nu le cumpere, potrivit The New York Times (NYT).

În scrisorile trimise guvernelor țărilor respective, Departamentul de Stat al SUA a subliniat că Rusia încearcă să profite de pe urma jafurilor vânzând grâu furat țărilor afectate de secetă din Africa.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Analiștii consideră însă că este puțin probabil ca țările africane să țină cont de recomandarea SUA de a nu cumpăra cerealele furate.

La doar câteva zile după apelul Washingtonului, pe 3 iunie, șeful Uniunii Africane, președintele Senegalului Macky Sall, s-a întâlnit în Rusia cu președintele Vladimir Putin și a discutat despre furnizarea de cereale.

„Africanilor nu le pasă de unde își iau mâncarea... Nevoia de mâncare este atât de urgentă încât nu trebuie să discute despre asta”, a explicat Hassan Hannenje, directorul Institutului Internațional de Studii Strategice HORN.

Până la declanșarea războiului, Rusia și Ucraina asigurau aproximativ 40% din cererea de grâu a continentului african. În 2021, prețurile cerealelor în Africa, potrivit ONU, au crescut cu 23%. O secetă devastatoare a împins 17 milioane de oameni în pragul foametei, mai ales în unele părți din Somalia, Etiopia și Kenya.

Referitor la actuala situație, Kievul a transmis că soluția la problema alimentară din Africa constă în planul de lucru pentru a pune capăt războiului, subliniind că achiziția de cereale furate nu va ajuta pe termen lung. Există un „răspuns simplu”, a spus ministrul adjunct al Agriculturii, Taras Vîsotskî: „Opriți ostilitățile!”.

Primele rapoarte despre furtul de cereale din teritoriile ocupate ale Ucrainei au apărut la mijlocul lunii martie.

De asemenea, au apărut informații că Rusia a exportat în Siria aproximativ 100.000 de tone de cereale furate din Ucraina, în valoare de peste 40 de milioane de dolari.

Recent, ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasili Bodnar, a acuzat țara condusă de Recep Tayyip Erogan că se află printre cele care cumpără cereale furate de Rusia și a cerut deschiderea unei anchete, amintește Obozrevatel.

Român deghizat în Mickey Mouse, arestat în Italia. Ce au descoperit polițiștii
Român deghizat în Mickey Mouse, arestat în Italia. Ce au descoperit polițiștii
Un tânăr din România a fost arestat în timp ce se afla pe străzile din Bologna. El obișnuia să se deghizeze în Mickey Mouse și o avea alături și pe Minnie. Potrivit presei din Italia,...
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
#razboi Rusia Ucraina, #cereale ucraina, #furt, #Africa , #Razboi Ucraina