Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

China vede cel puțin un câștigător în războiul din Ucraina: China

Luni, 14 Martie 2022, ora 20:44
8691 citiri
China vede cel puțin un câștigător în războiul din Ucraina: China
Președintele chinez Xi Jinping, alături de Vladimir Putin FOTO TASS

Războiul din Ucraina este departe de a fi încheiat, dar se formează un consens în cercurile politice chineze că o țară va ieși sigur victorioasă din situația de criză: China.

După un răspuns inițial confuz la invazia Rusiei, China a pus bazele unei strategii pentru a se proteja de cele mai grave consecințe economice și diplomatice cu care s-ar putea confrunta și pentru a beneficia de schimbările geopolitice odată ce lucrurile se clarifică, se arată într-o analiză New York Times.

Liderul chinez Xi Jinping a evitat să-l critice pe președintele Vladimir Putin al Rusiei, dar a încercat și să distanțeze China de dezastru. Guvernul său a denunțat sancțiunile internaționale impuse Rusiei, dar, cel puțin până acum, a lăsat să se înțeleagă că companiile chineze le pot respecta, pentru a proteja interesele economice ale Chinei în Occident.

Xi a contactat liderii europeni, săptămâna trecută, cu oferte vagi de asistență pentru negocierea unui acord, chiar dacă unii oficiali chinezi au amplificat campaniile rusești de dezinformare, menite să discrediteze Statele Unite și NATO. Oficialii de la Washington au susținut, fără a furniza dovezi, că, după invazie, Rusia a cerut Chinei asistență economică și militară. Beijingul a respins informațiile, catalogându-le drept "dezinformare”.

În cele din urmă, conducerea Chinei a calculat că trebuie să încerce să se ridice peste ceea ce ea consideră a fi o luptă între două puteri obosite și să fie văzută ca un pilon al stabilității într-o lume din ce în ce mai tulbure.

„Asta înseamnă că, atât timp cât nu comităm gafe strategice fatale, modernizarea Chinei nu va fi întreruptă și, dimpotrivă, China va avea o capacitate și o voință și mai mare de a juca un rol mai important în construirea unei noi ordini internaționale ”, a scris într-un articol Zheng Yongnian, profesor la Universitatea Chineză din Hong Kong, fost consilier al unor înalți oficiali chinezi.

În centrul strategiei Chinei se află convingerea că Statele Unite sunt slăbite din cauza aventurilor străine nechibzuite, inclusiv, din perspectiva Beijingului, împingerea lui Putin în conflictul din Ucraina.

În această viziune, care în ultimele zile a avut ecou în declarații publice și analize cvasi-oficiale, invazia Rusiei a târât puterea și atenția americană către Europa, făcând probabil ca președintele Biden, la fel ca predecesorii săi recenți, să încerce, dar să nu reușească să se concentreze mai mult asupra Chinei și a regiunii mai extinse Asia-Pacific.

„Toate dificultățile și toate echilibrele și toată jena despre care vorbim, acestea sunt pe termen scurt”, a spus Yun Sun, directorul Programului China de la Centrul Stimson din Washington, care a studiat acțiunile Beijingului în perioada premergătoare războiului. „Pe termen lung, Rusia va fi paria comunității internaționale, iar Rusia nu va avea la cine să apeleze, în afară de China”.

Calea actuală a Chinei nu este deloc sigură. Apropierea prea mult de Rusia ar risca să întărească animozitatea față de China în Europa și nu numai, o posibilitate care îngrijorează guvernul lui Xi.

Și dacă Germania, Franța și alți aliați își construiesc apărarea așa cum au promis, Statele Unite ar putea fi eliberate în cele din urmă pentru a-și transfera mai multe resurse militare către contracararea Chinei. Biden a promis că va aduna o „alianță a democrațiilor”, în timp ce liderii militari americani spun că nu vor lăsa Ucraina să le distragă atenția de la China.

„Ne simțim, de asemenea, foarte, foarte îngrijorați pentru că războiul Rusia-Ucraina va forța Europa să se încline spre SUA, iar apoi China va fi târâtă și mai mult într-o dilemă”, a spus Zhu Feng, profesor de relații internaționale la Universitatea Nanjing. Aliații Statelor Unite din Pacific, inclusiv Japonia și Australia, „vor adopta, de asemenea, o poziție militară mai puternică. Deci totul pare neprietenos cu China”.

Poticnirile inițiale ale Chinei după invazia Rusiei au stârnit îngrijorări cu privire la capacitatea președintelui Xi Jinping de a gestiona eficient consecințele războiului.

Liderul de la Beijing i-a avertizat în mod repetat pe oficialii chinezi că lumea intră într-o eră a tulburărilor „care nu s-a mai văzut de un secol”. Cu toate acestea, oficialii nu au părut pregătiți pentru urmările invadării Ucrainei de către Rusia.

Până în ziua invaziei, aceștia au ironizat avertismentele că Rusia era pregătită pentru război, acuzând în schimb Statele Unite că amplificau tensiunile. De atunci, Beijingul a încercat să împace nemulțumirile de securitate ale lui Putin cu respectul lor adesea declarat pentru principiul suveranității naționale, inclusiv pentru cel al Ucrainei.

Într-o videoconferință cu președintele Emmanuel Macron al Franței și cancelarul Olaf Sholz al Germaniei, Xi a deplâns „reaprinderea flăcărilor războiului” în Europa. Cu toate acestea, diplomații săi au aprins flăcările dezinformării rusești, acuzând Statele Unite că au dezvoltat arme biologice în Ucraina.

„Acest lucru nu este bun pentru reputația internațională a Chinei”, a spus Bobo Lo, expert în relațiile China-Rusia la Institutul Francez de Relații Internaționale. „Nu este vorba doar de reputația Chinei în Occident; Cred că afectează și reputația Chinei și în afara Occidentului, pentru că, în esență, se asociază cu o putere imperială”.

China s-ar putea confrunta, de asemenea, cu perturbări economice din cauza războiului și a eforturilor occidentale de a pedepsi Rusia prin restricționarea comerțului și blocarea instituțiilor sale financiare. Oficialii chinezi au denunțat astfel de măsuri și, în timp ce Statele Unite și aliații săi au dat dovadă de o unitate remarcabilă în a le impune, alte țări împărtășesc rezervele Beijingului cu privire la utilizarea instrumentelor economice puternice ca arme.

În orice caz, economia Chinei este suficient de mare pentru a absorbi lovituri care i-ar paraliza pe alții. Companiile chineze pot ajunge chiar să fie bine poziționate pentru a profita de nevoia disperată de comerț a Rusiei, așa cum s-a întâmplat atunci când Moscova s-a confruntat cu sancțiuni pentru anexarea Crimeei în 2014.

Strategia Chinei reflectă o abordare mai dură față de Statele Unite de când Biden a venit în funcție în 2021 – în mare parte, pentru că oficialii au sperat la o oarecare relaxare după politicile haotice și agresiv e ale președintelui Donald Trump.

„În strategia sa din China, continuitatea politicii administrației Biden cu administrația Trump este în mod clar mai mare decât orice diferend”, a scris Yuan Peng, președintele Institutului Chinez de Relații Internaționale Contemporane din Beijing, la sfârșitul anului trecut. „Biden a declarat în mod repetat că Statele Unite nu se află într-un nou Război Rece cu China, dar China simte adesea că frigul se strecoară peste tot”.

Orice s-ar întâmpla în război, China vede în consolidarea legăturilor sale cu Rusia o modalitate de a cultiva o contrapondere pentru Statele Unite. Parteneriatul pe care Xi și Putin l-au sărbătorit luna trecută la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing a devenit prea important pentru a fi sacrificat, indiferent de neînțelegerile cu privire la război.

Argumentând că era dominației americane după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 a fost o anomalie istorică, atât Xi, cât și Putin au îmbrățișat doctrine geopolitice care cer țărilor lor să-și recupereze statutul de mari puteri.

Așa cum Putin spune că Statele Unite amenință frontiera de vest a Rusiei, Xi consideră că sprijinul american pentru Taiwan, democrația insulară autonomă despre care Beijingul pretinde că îi aparține, este o amenințare similară în largul coastelor Chinei.

În ultimele săptămâni, analiștii chinezi au citat în mod repetat scrierile vechi de un secol ale unui geograf britanic, Sir Halford John Mackinder. Cine controlează Europa Centrală controlează vastul pământ care se întinde din Europa până în Asia, a argumentat el.Cine controlează Eurasia poate domina lumea.

Pe măsură ce se îndreaptă către Beijing pentru sprijin împotriva sancțiunilor occidentale, Rusia va deveni din ce în ce mai responsabilă față de China, ca linie diplomatică și economică.

„Vechea ordine se dezintegrează rapid, iar politica omului puternic este din nou ascendentă printre marile puteri ale lumii”, a scris Zheng. „Țările sunt pline de ambiție, precum tigrii care își privesc prada, dornici să găsească orice oportunitate printre ruinele vechii ordini”.

Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
#razboi Rusia Ucraina, #China, #china taiwan, #China Rusia Ucraina , #Razboi Ucraina
Comentarii
Poza flloriin
flloriin
rank 1
Vedeți ca v-a scăpat un porumbel în articol!
Poza flloriin
flloriin
rank 1
Pentru ca într-adevăr, vedem ca USA e marele câștigător financiar!